VSMV förenklar och förbättrar

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig, på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB. De har sedan hösten 2023 jobbat med olika digitaliseringslösningar för att effektivisera verksamheten och i förlängningen bli mer konkurrenskraftiga.

I dagsläget har företaget 36 anställda och åtta inhyrda medarbetare, de har mycket att göra men ser ett behov av att satsa tid för att satsa framåt. I en intervju utförd av IUC Väst, en av samverkansparterna i projektet Industry In West, berättar Peter och Anna mer om sin utvecklingsresa och effekterna av den. De har varit medlemmar i IUC Väst i många år och nyttjar flitigt möjligheterna de erbjuder.

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB.

– Vi hör ofta av oss till IUC Väst med olika frågor. Det kan vara kostnadsställen, det kan vara digitaliseringsfrågor, det kan vara produktionstekniska frågor. Ja, där man känner att man behöver någon typ av stöttning. Det är skönt att ha en kanal in – jag brukar prata med vår kontaktperson och sen delar han ut det vidare och det har funkat jättebra, säger Anna Wessman Karlsson, kvalitetsansvarig.

Digitala ledningssystem – som en vägbeskrivning

I det digitaliseringspaket som VSMV jobbar med just nu ingår ett digitalt ledningssystem: De har förutom stöttning från IUC Väst, genom Industriell Dynamik och Industry In West, kunnat få finansieringsstöd från Västra Götalandsregionen med en digitaliseringscheck.

Det började med att jag blev anställd som kvalitetsansvarig och fick läsa in mig på hela systemet, det blev väldigt mycket städa och strukturera. När vi hade gjort det sa vi att måste kunna beskriva ledningssystemet som en vägbeskrivning. Var du än står ska du kunna beskriva var någonstans du ska hitta det du söker. Det är för att minska letandetiden och naturligtvis göra det visuellt lätt att hitta som vi gör det här arbetet. Vi jobbar med att tagga dokumenten och slutresultatet tänker vi oss som en hemsida så att man kan hitta dem var man än står, berättar Anna.

Bra kommunikationsvägar

Idag saknar VSMV bra kommunikationsvägar både internt och externt. Med det nya intranätet med koppling till SharePoint får företaget ett bättre sätt att dela information internt. VSMV har en hel del videofilmer som beskriver arbetet istället för en lång text. De upplevera att videofilmer ofta underlättar, det går att titta, pausa, titta, pausa. Tanken är också att personalen ska kunna nå filmen från sin egen mobil.

Vi kommer ha tv-skärmar ute i verksamheten och på kontoren våra dataskärmar. Som startsida ska vi ha vårt intranät och både tids- och arbetsrapportering ska finns på samma ställe så att det ska vara lätt att hitta. Vi ska dessutom ha våra arbetsinstruktioner lättåtkomliga. Säg till exempel att du saknar information om hur det här ska tillverkas eller hur den här rutinen ska ske där jag är just nu – då kan du bara gå in på det aktuella arbetet och hitta rutinen. Det ska vara väldigt enkelt att hitta och lätt att nå, avslutar Anna.

Förenkla och förbättra

– I vårt fall pratar vi inte automation som en digitalisering. Vi pratar om hur vi kan få ut kommunikationen snabbare och rakare och ta bort en massa onödiga manuella arbetsuppgifter på kontorsnivå. Vi måste förenkla och förbättra – var kan vi bli duktigare? säger Peter Andreasson, vd/ägare, VSMV.

Han fortsätter:

– Vi kommer få en bra kommunikation och tydlighet i allt, digitaliseringen är väldigt intressant för oss för att förenkla allt inom alla områden för att få ner våra kostnader. I första hand våra overhead-kostnader som blir otroligt viktigt för vår del. Just den typ av produktion vi har just nu är så manuell och manuell produktion kräver otroligt mycket kommunikation. Att svetsa manuellt tar sin tid, det spelar ingen roll vem som gör det, och då är det viktigt med rätt instruktioner.

Digitalt ledningssystem

Kopplat till det digitala ledningssystemet utvecklar de hur ansvaret kan delegeras och hur all den kunskap som finns i företaget kan säkras. De har skapat befattningar som också innehar beskrivningar av de rutiner som finns att få hjälp av vilket gör att medarbetarna inte behöver fråga så mycket. Det finns mycket kunskap hos de medarbetare som jobbat länge i företaget. Den kunskapen vill VSMV tanka av och säkra, bland annat i formatet film. De har som ambition att gå från att uppfinna hjulet gång på gång till att istället skapa rutiner för sådant som de gör ofta och återkommande.

MPS-system fanns sedan innan

VSMV har haft ett MPS-system (manufacturing and planning system) i många år men har egentligen använt det som ett vanligt orderhanteringssystem, inte nyttjat alla de funktioner som faktiskt finns. Framförallt för att de upplevt sig sakna både tid och kunskap. När de nu startar sin digitaliseringsresa har de för avsikt att råda bot på detta genom att bättre knyta ihop de olika systemen och nyttja dem på ett effektivare sätt.

VSMV har pratat med ett par olika leverantörer och båda har visat bra system. Till sist valdes den IT-leverantör man hade sedan innan, mycket på grund av att de finns i närheten och att de kan företagets system sen tidigare. Det Vänersborgs Svets & Mekaniska vill ha är enkelhet – anpassat efter deras verksamhet och inte något komplext. Användarvänligt är det viktigaste!


Vi hjälper dig ta nästa steg!

Vill du också utveckla din verksamhet i fråga om digitalisering? Tveka inte att höra av dig! Vi är medvetna om att varje företag är unikt och att utmaningarna varierar både mellan företag och över tid. Därför arbetar vi tillsammans med varje företag för att anpassa lösningar och utveckla nästa steg som passar den egna verksamheten.

Inom projektet Industry In West finns flera möjligheter att ta nästa steg på din utvecklingsresa så väl inom Digitalisering som våra andra insatsområden Energiomställning, Cirkularitet och Resurseffektiv Produktion. Vi jobbar med mognadstrappor inom varje område där det alltid finns ett nästa steg att ta för just ditt företags utveckling. Kontakta oss så ser vi tillsammans hur vi kan hjälpa er att nå ett mer hållbart företagande.


Aktiviteten arrangeras inom ramen för Industry In West. Ett samverkansprojekt mellan Västsveriges IUC-bolag: IUC VästIUC SjuhäradGöteborgs Tekniska CollegeTEK Kompetens och IDC West Sweden. Projektet finansieras av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenVästra GötalandsregionenRegion HallandSkaraborgs Kommunalförbund och Fyrbodals Kommunalförbund.

 

Om du vill veta mer

Den här storyn berättar om ett företag kopplat till IUC Väst, vill du veta mer om hur du kan få hjälp genom Industry In West i Skaraborg – hör av dig till Marie.

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min

IDCs erbjudande | Nätverk | Projekt

PT Nätverk tog del av CEJNs förändringsarbete

Höstens första träff med PT Nätverk genomfördes hos CEJN i Skövde. Deltagarna fick ta del av deras utveckling av en…

5 september, 2024 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande | Projekt

Partex levandegör sin värdegrund

Med start i december 2023 har Partex samarbetat med IDC West Sweden för att levandegöra koncernens värdegrund och stärka den…

20 augusti, 2024 — Lästid 5 min

Information | Projekt

Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden

Projektet har nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till att skapa en ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Regelverket kring…

19 juni, 2024 — Lästid 4 min