Hur kan 3D-printning göra skillnad i din verksamhet? Det var just det som diskuterades när ett fullsatt seminarium hölls på ASSAR Industrial Innovation Arena den 24 april under titeln “Ta din 3D-printning till nästa nivå”.
Dagen bjöd på inspirerande föreläsningar, teknikdemonstrationer och konkreta exempel från företag som redan är igång. Det blev tydligt att 3D-printning inte längre är en framtidsvision, det är här och nu, och det finns stöd att få. Bakom evenemanget stod projektet 3D Action 2.0, som drivs av IDC för att stötta små och medelstora företag i att utforska och ta till sig additiv tillverkning.
Från idé till verklighet
Furhoffs Rostfria var först ut på scen och visade hur de använder 3D-printning för både reparationer och specialtillverkade verktyg i sin produktion. Verktygen används internt men de berättade också att vissa skickas till kunder som en del av Furhoffs serviceerbjudande. Det var en inspirerande inblick i hur tekniken kan bidra till flexibilitet och kundvärde.
Skandia Elevator delade med sig av hur de på ett enkelt sätt engagerade hela personalen i att hitta användningsområden för företagets nya 3D-skrivare. De skapade en intern tävling som samlade in mängder av idéer. Ett smart tillvägagångssätt för att skapa delaktighet och innovationskraft.
Lättare, starkare och smartare med generativ design
Från SolidEngineer fick deltagarna en demonstration av generativ design, som är en metod som låter CAD-programmet analysera konstruktionen och automatiskt ta bort onödigt material. Resultatet? Starka, lätta komponenter med naturliga former, optimerade för 3D-printning. Tekniken öppnar nya möjligheter för den som vill utveckla lättare och mer hållbara produkter.
Reparation med 3D-scanning och metallprint
RISE visade på eftermiddagen hur 3D-scanning kan användas för att förbereda och genomföra reparationer med metallprintning. Ett exempel på hur den additiva tekniken inte bara är ett verktyg för nyproduktion – utan även för underhåll, rekonstruktion och livscykelförlängning.
Utställning och inspiration i varje hörn
Under dagen arrangerades även en utställning där deltagare fick ta del av fysiska exempel på printade komponenter från andra deltagande företag. AM Printservice, som rest hela vägen från Västervik, visade upp både delar och en hel efterbehandlingsmaskin där många av maskindelarna själva var printade.
Diskussionerna runt utställningen var livliga och många deltagare tog tillfället i akt att utbyta erfarenheter, ställa frågor och skapa nya kontakter.
Så kan IDC och ASSAR Industrial Innovation Arena stötta dig
Det här seminariet är ett exempel på hur IDC, genom projekt som 3D Action 2.0, hjälper små och medelstora företag att testa och implementera ny teknik. På ASSAR Industrial Innovation Arena finns både teknik och kompetens – från skrivare till rådgivare – för dig som vill komma igång med additiv tillverkning, eller ta nästa steg i din utveckling.
Vill du testa en idé, skapa en prototyp eller veta vilka material som passar bäst för just din produkt? Då finns det möjlighet att göra det tillsammans med oss.
Missade du eventet?
Det kommer fler chanser! 3D Action 2.0 arrangerar både fysiska och digitala träffar där du får inspiration, kunskap och kontakter – helt kostnadsfritt.
Nästa event är den 22 maj – ett webbinar för 3D printning för bygg och inredning.
Läs mer och anmäl dig till dig HÄR
Välkommen att höra av dig till IDC om du vill veta mer om hur vi kan stötta din resa med 3D-printning – från nyfikenhet till affärsnytta.
Finansiering
Projektet medfinansieras av Europeiska unionen, Västra Götalandsregionen (VGR) och RISE via Applikationscenter för additiv tillverkning. Insiktsseminariet arrangeras inom ramen för projektet 3DAction 2.0 som möjliggörs genom finansiering från: