Yrkestrainee Skaraborg stärker banden mellan utbildning och tillverkningsindustri

För att stärka banden mellan industri och utbildning startar Högskolan i Skövde projektet Yrkestrainee Skaraborg. Ingenjörsstudenter får under utbildningen möjlighet att genomföra praktiska utbildningsmoment hos företag i närområdet.

– Vi behöver detta i Skaraborg, det är så viktigt, säger Lotten Svensson, lektor i industriell ekonomi och projektledare.

I höst kommer ingenjörsstudenter inom produktionsteknik vid Högskolan i Skövde att, inom ramen för en till två kurser, genomföra kursmoment på plats hos företag. Det sker inom projektet Yrkestrainee Skaraborg, som finansieras av Vinnova och där IDC West Sweden och Västsvenska Handelskammaren är projektpartner. Projektet ska stärka den skaraborgska tillverkningsindustrin genom så kallat arbetsintegrerat lärande, AIL. Syftet är att studenter på ingenjörsutbildningarna ska komma närmare yrkeslivet.

Lotten Svensson & Mikael Harlén.

– Studenterna vinner på att se det som kan bli den framtida arbetsplatsen och industrin får vara med och påverka utbildningens utformning. Förhoppningen är att studenterna upplever kombinationen av teoretisk kunskap och arbetsintegrerat lärande som mer pedagogisk. Vi hoppas att studenterna ska uppskatta det här och bli ännu nöjdare, säger Lotten Svensson.

Utbildningens innehåll kommer inte att förändras. Istället kommer delar av befintliga, utvalda, kurser att förläggas på plats hos samarbetsföretagen. Utfallet av metoden ska sedan utvärderas.

– Detta är ett första test. Blir det här framgångsrikt kan vi använda arbetsmetoden med arbetsintegrerat lärande i fler utbildningar, berättar Mikael Harlén, lektor i matematik.

Samarbete med Högskolan Väst

Fem företag deltar i projektet; Volvo Powertrain och Afry i Skövde, GKN Aerospace i Trollhättan, Cidan Machinery i Götene samt Lidköpings Mekaniska Verkstad. Företagen kommer att få en handledarutbildning innan de tar emot studenter och det är IDC West Sweden, samarbetspartner i projektet, som ansvarar för det. Liknande utbildningar finns redan för praktiska gymnasium.

Arbetsintegrerat lärande används i dag i stor utsträckning av Högskolan Väst, som också har ett pågående parallellt projekt, snarlikt Högskolan i Skövdes. Projekten genomförs som ett samarbete, med samma styrgrupp, men med olika kursupplägg och olika deltagande företag.

Yrkestrainee Skaraborg pågår mellan januari 2023 och juni 2025.

Läs mer om projektet

Om du vill veta mer

Hör av dig till Susanne om du vill veta mer om projektet.

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

0500-50 25 17

Susanne Yngve

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 17

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

Nätverk

Lyckad premiär för industrins nätverk för hållbarhet och cirkularitet

I en öppen workshop på ASSAR Industrial Innovation Arena samlades representanter från teknik- och industriföretag i Skaraborg för att diskutera…

16 april, 2024 — Lästid 3 min