Workshopserie lyfter specialsnickerier mot en hållbar framtid

Under våren 2024 genomfördes en serie workshops med fokus på hållbar utveckling för specialsnickerier. Initiativet engagerade flera företag inom branschen och har skapat en plattform för att möta framtidens krav och inspirera till en mer cirkulär och klimatsmart produktion.

I samband med Möbelriksdagen 2023 i Tibro hölls en presentation utav projektet Innovationsboost och dess uppgift att bygga upp lärmiljön ASSAR Circular Labs. Under konferensen hölls det föredrag om produktpass och stort intresse väcktes, bland annat kring dess påverkan på specialsnickerier. Diskussionerna under eventet tydliggjorde ett gemensamt behov av att ta sig an framtida utmaningar kopplade till hållbarhet, design och klimatberäkningar inom branschen. Det blev startskottet för en workshopserie som pågick från januari till maj 2024, där specialsnickerier från hela delregionen deltog för att utforska och utveckla lösningar tillsammans.

Cirkulär design  i fokus 

Den första workshopen, som hölls i januari, inriktade sig på cirkulär design. På ASSAR Industrial Innovation Arena samlades företagen Sibab, C&D Snickeri, Nordic Interior Productions, Noas, Gripp Inredning samt Enströms för att lyssna till experter inom området. De föreläsare som guidade företagen denna gång var Hanna Lindén och Thomas Nyström, RISE Research Institutes of Sweden. Föreläsningar med efterföljande diskussion berörde bland annat kommande europeisk lagstiftning kring hållbar design, hur specialsnickerier kan implementera digitala produktpass för bättre spårbarhet och effektivare resursanvändning samt hur de kan öka sin användning av cirkulär design. Något som blir komplext då specialsnickerierna, utifrån dagens arbetsprocess, har ganska lite med designen att göra eftersom en extern inredningsarkitekt bestämmer vad som ska tillverkas.

Deltagarna fick som avslutning möjlighet att tillsammans med Anna Velander Gisslén, SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign reflektera över sina egna framtidsutmaningar och hur de kan mötas genom cirkulära metoder.

Det är intressant att höra vad som händer

[med kommande lagkrav från EU]. Viktigt att få veta vad som gäller och vi är för små för att ta reda på det själva.

– Företrädare för specialsnickeri

 

Klimatberäkning i teori och praktik 

I februari följde en workshop om klimatberäkning, där frågor om hur man praktiskt kan mäta och minska sin klimatpåverkan stod i centrum. Tillsammans med experterna Emma Weilefors och Åsa Sund från Greengoat fördjupade sig deltagarna i både teoretiska och praktiska aspekter av klimatberäkningar.

Förutom att gå igenom begrepp som GHG-protokollet, Science based targets samt skillnaden på miljöförändring och klimatförändring, så lyftes exempel på vad som händer om man inte engagerar sig och börjar bidra till en positiv påverkan. Detta ledde till viktiga insikter om hur samarbeten inom branschen kan stärka företagens arbete mot gemensamma hållbarhetsmål.

Vi har fått mer en förståelse för vad som komma skall. Vi är små organisationer och nånstans i förändringsarbetet kommer vi behöva hjälp. Vi behöver hjälp helt enkelt för att komma vidare.

– Företrädare för specialsnickeri

 

Produktpass och hållbar inredning – nästa steg 

Den avslutande workshopen i maj fokuserade på produktpass och hållbar inredning, där deltagarna utforskade hur branschen kan utvecklas för att möta kommande krav på hållbarhet och spårbarhet. Först presenterades projektet ”Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden”, där IDC medverkat i referensgrupp. Eftersom specialinredningar skiljer sig från möbler på flera punkter har intressanta diskussioner om produktpass skett löpande under workshop-serien. Därefter följde ett längre föredrag om projektet ”Hållbara Interiörer”, verktyget Hint och hur man kan verifiera en hållbar inredning med Sascha Firle, Hint Sustainability AB och Sophia Engström, RISE. Ett föredrag som väckte många tankar och diskussioner om specialsnickeriers roll i processen att producera och verifiera en hållbar inredning.

Som en avslutning deltog alla företagen i en workshop med syfte att hitta gemensamma möjligheter framåt. En av utkomsterna av seminarieserien var att man identifierande den gemensamma utmaningen som hantering av restmaterial innebär. Eftersom specialsnickerier inte själva äger produkten har de i regel ingen eller liten påverkan på materialval och utformning, men måste hantera de eventuella rester som blir kvar efter produktionen. Därför har de valt att gå vidare med att gemensamt ta reda på möjligheterna att dela spill och restmaterial i en symbios. Ett arbete som startat upp under hösten med inventering av restmaterial hos ett flertal av företagen sammanhållet av IDC, för att sedan ta reda vilka möjligheter som finns framåt.

Utmaningar kring upphandlingsprocessen för specialsnickerier var också en gemensam fråga som lyftes och där möjligheterna för framtida arbete undersöks.

Värdefullt att diskutera våra vardagsproblem med varandra. Vi är konkurrenter men samtidigt kollegor så vi hjälper varandra.

– Företrädare för specialsnickeri

 

Ett exempel att inspireras av 

Workshopserien har inte bara gett deltagarna värdefulla verktyg och insikter för att stärka sin konkurrenskraft i en alltmer hållbarhetsdriven marknad, utan har också visat på vikten av samarbete och kunskapsdelning inom branschen. En utvärdering gjord av projektets följeforskare visar att insatsen varit relevant, utfördes effektivt samt nådde initialt satta mål.

Victoria Korth, Industriutvecklare på IDC och ansvarig för workshopserien, beskriver effekterna av insatsen så här;

”Att få en större insikt i hur man kan komma att påverkas av till exempel produktpass eller klimatberäkning är ju så klart väldigt viktigt och att dessutom göra det gemensamt med andra företag i samma eller liknande sits har gett goda möjligheter till diskussioner för att ta processen framåt. Att arbetet sen också fortsätter framåt i gemensamma initiativ är otroligt spännande. ”

Genom att lyfta fram dessa exempel hoppas vi kunna inspirera fler företag inom tillverkande industri att ta aktiva steg mot en hållbar framtid. Har du förslag på initiativ till gemensamma insatser inom en bransch eller inom ett område, hör av dig!

Som företag hade vi redan innan [workshopsserien] tankar om hur vi skulle komma vidare med framtida utmaningar. Genom workshopserien har vi blivit stärkta i det vi håller på med.

– Företrädare för specialsnickeri

 

 

Besök ASSAR Circular Labs

I lärmiljön på ASSAR Circular Labs finns inspiration från andra företag som jobbat inom områden så som restflöden, klimatberäkning, återtillverkning, cirkulära affärer & tjänster, rekonfigurerbar produktion och energiomställning. Kom gärna på besök till Circular Labs som ligger bredvid Material Connexion i ASSAR Industrial Innovation Arena. Workshops, verktyg, arbetssätt och coachning, det är några av de insatser som erbjuds i ASSAR Circular Labs i Skövde. Du är varmt välkommen för att uppleva utställningen på plats tillsammans med våra kunniga medarbetare.

Läs mer om ASSAR Circular Labs


ASSAR Circular Labs möjliggörs genom projektet Innovationsboost som finansieras av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenVästra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund.
I Innovationsboost samverkar Science Park SkövdeHögskolan i Skövde och IDC West Sweden, för innovation och hållbar omställning.

Om du vill veta mer

Hör av dig till Anna eller Victoria om du vill veta mer om klimatberäkning, eller boka en workshop med ditt företag.

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

0760-05 61 33

Anna Bruce

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0760-05 61 33

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

0709-58 57 16

Victoria Korth

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0709-58 57 16

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Information

Grattis Skeby Gårdar! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2024 gick till Skeby Gårdar AB, för sin förmåga att helhjärtat satsa på landsbygden har de utmanat konventionella…

15 november, 2024 — Lästid 3 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Ta klivet och börja klimatberäkna

Att göra klimatberäkningar gör det lättare för ditt företag att förstå er påverkan på klimatet. Genom att analysera och mäta…

26 september, 2024 — Lästid 5 min

Information | Projekt

Morgondagens industri sätter människan i centrum

Forskare vid Högskolan i Skövde har beviljats ​​12 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att hjälpa tillverkande företag i övergången från…

25 september, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Nystedts Mekaniska tar omtag kring Lean

Nystedts Mekaniska har varit delägare i IDC i flera år och flitigt nyttjat aktiviteter och insatser vi erbjuder i våra…

19 september, 2024 — Lästid 5 min