Vinnova-utlysning: ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi

IDC vill uppmärksamma detta erbjudande från Vinnova om finansiering för effektivisering inom cirkulär ekonomi. Ansökningsperioden går ut den 13 september men inför framtida utvecklingsarbete är det bra att känna till vilka möjligheter Vinnova kan ge.

Med den här utlysningen vill Vinnova stärka förutsättningarna för att realisera en cirkulär och biobaserad ekonomi. Vill du vidareutveckla en idé, tjänst eller process som stämmer in på detta?  Du kan söka max 500.000 kr och stödnivån är max 80%.

Finansierar cirkulära lösningar

Vinnova erbjuder finansiering till forskningsorganisationer, företag, offentliga och ideella organisationer som identifierat ett konkret fall, till exempel en värdekedja, ett flöde eller ett tematiskt område där det finns goda möjligheter att ta reella steg mot att utveckla lösningar som är cirkulära. För att industri och samhälle ska ställa om krävs nytänkande och utveckling på flera fronter. Att ställa om från linjärt till cirkulärt och bryta sambanden mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring kräver nya lösningar och innovationer. Cirkulära flöden som behåller förädlingsvärdet i produkter och dess komponenter bedöms ha särskild potential att bidra med ekonomisk och miljömässig nytta.


Vem kan söka?

Forskningsorganisationer, företag, offentliga och ideella organisationer. Konstellationer bestående av minst två parter.

Vad kan man söka för?

Vidareutveckling av en idé, tjänst eller process som stärker förutsättningar för en cirkulär ekonomi.

Hur mycket kan man söka?

Max 500 000 kronor. Stödnivån är max 80 procent.

Utlysningens effektmål?

Vinnova finansierar innovativa projektförslag vars resultatmål på sikt förväntas bidra till ett eller flera av utlysningens effektmål:

  • Förbättra den globala resurseffektiviteten i konsumtion och produktion.
  • Bidra till ekonomisk tillväxt utan negativ miljöpåverkan.
  • Reducera mängden avfall genom ökad andel produkter och tjänster som bygger på hållbar återtillverkning, nytillverkning och återanvändning.
  • Stärka ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar utvinning och tillverkning.
  • Hållbara affärsmodeller som ligger i linje med andra branscher, nationellt och internationellt.
  • Policy, styrmedel, regelverk, standarder, upphandlingsmetoder som främjar hållbara produkter och tjänster som bygger på cirkulära flöden.
  • Ökad kunskap om cirkulär och biobaserad ekonomi hos slutkonsument.
  • Sverige är ett föregångsland i omställning till en cirkulär och biobaserad ekonomi i en internationell kontext.

Denna satsning är indelad i två etapper. Detta erbjudande är första etappen och avser förstudier. Beviljade förstudier kommer att bjudas in att skicka in en ansökan till etapp 2 våren 2019. Ansök senast den 13 september.

Läs mer och ansökan

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Stort grattis årets produktionstekniker!

Årets produktionstekniker är Johan Ekblad på Lidköping Energi. Johan har med stort engagemang som miljöansvarig och leankoordinator utvecklat och implementerat…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden

Projektet har nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till att skapa en ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Regelverket kring…

19 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

VSMV förenklar och förbättrar

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig, på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB. De har sedan hösten 2023…

3 juni, 2024 — Lästid 7 min