Tips för mer cirkulär design

I början av november arrangerade projekt Circular Hub ett seminarium där inbjudna talare från inredningsbranschen pratade om hur vi kan tänka för att öka den cirkulär designen när det gäller produktutveckling.

Talare under dagen var Mats Grennfalk från Swedese, Designer Marie-Louise Hellgren, Thomas Bräck från Sculptur, Jenny Ekman från Sajkla och Thomas Nyström från RISE Viktoria.

Tips för cirkulär design

Det kom upp många tips under dagen och vi har sammanfattat några från de olika talarna.

  • Vid produktutveckling utgå från materialen och inte från designen. Fundera till exempel på vad det finns för material som redan är i omlopp, eller material som är lätta att återvinna/återanvända.
  • Sträva efter att ha utbytbara delar i din produkt.
  • Våga vara besvärlig och ställ krav, det är då vi lär oss nytt och får det att hända. Det kan gälla till exempel i samarbete med en materialleverantör.
  • Tänk tidlöshet, det skapar hållbara produkter med kvalitet.
  • Titta på klassisk design, där har någon tänkt till från början.
  • Fundera på affärsmodellen – hur kan vi tjäna pengar på redan producerade produkter?
  • Kan produkten klara en värdeökande användning? Går det att hyra ut eller på något sätt tjänstefiera?
Se filmen med talarnas bästa tips för cirkulär design
Kommande event med Circular Hub

Längre fram kommer fler inspirationsdagar inom bland annat cirkulära affärsmodeller, att upphandla cirkulärt och att inreda cirkulärt. Håll utkik på circularhub.se.

Hitta din cirkulära potential

Hitta den cirkulära potentialen i en möbel med Circular Hubs egenutvecklade verktyg CiSAT. Genom att svara på ett antal frågor får du en inblick i vilka steg som du kan ta för att bli mer cirkulär. Verktyget vänder sig i första hand till dig som möbelproducent men är användbart för alla som verkar i möbel- och inredningsbranschen.

Läs mer

Circular Hub ger hjälp i omställningen mot en mer cirkulär affär

Circular Hub ökar kunskapsnivån och tillgängliggör forskning i omställningen från en linjär till en mer cirkulär affär. Som företag får du hjälp genom till exempel praktisk workshop, bli ihopkopplad med andra aktörer i branschen eller genom coachande stöttning i resan mot att öka graden av cirkularitet. Circular Hub vänder sig i första hand till möbel- och inredningsbranschen i Västra Götaland.

Läs mer och prenumerera på Circular Hubs nyhetsbrev.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min