Att göra klimatberäkningar gör det lättare för ditt företag att förstå er påverkan på klimatet. Genom att analysera och mäta utsläpp av växthusgaser kan du identifiera områden där den negativa påverkan på miljön kan minskas.
I lärmiljön på ASSAR Circular Labs finns inspiration från andra företag som jobbat inom områden så som restflöden, klimatberäkning, återtillverkning, cirkulära affärer & tjänster, rekonfigurerbar produktion och energiomställning.
Sundlings jobbar mot målet att bli klimatneutrala
Ett exempel på hur företag kan bli mer hållbara med hjälp av klimatberäkningar är Lidköpingsföretaget Sundlings Sverige AB. De har under de senaste åren arbetat målmedvetet med hållbarhet och ändrat tänket i hela företaget. De arbetar mot sin vision: ”Att vara långsiktigt hållbara – skapa en bättre morgondag, varje dag”. 2021 tog de ett avgörande steg i sitt hållbarhetsarbete och satte upp ett strategiskt mål, att bli klimatneutrala. 2023 deltog de i Kickstart Hållbarhet följt av Omställningslyftet vilket ledde till deltagande i ett Startprogram för grön omställning via Produktionslyftet.
Kartläggning i Greenhouse Gas Protocol
Programmet har gett dem ökad medvetenhet om det önskade läget, nuläget, utmaningar och möjligheter i arbetet. För att beräkna sitt nuläge och målsätta önskat läge har de jobbat med ett ramverk som heter GHG-protokollet, eller Greenhouse Gas Protocol. Emma Sundling Bustad, vd;
– Tack vare omställningslyftet hittade vi verktyget GHG-protokollet. I arbetet fick vi stöttning av specialister från RISE för att komma igång med beräkningen. Det har varit omfattande men viktigt att bygga den här kunskapen för vårt fortsatta arbete, säger Emma.
Ta del av andras resor
Under resan tipsar Emma, är det värdefullt att ta små steg, hitta inspirationskällor och att ta del av andras resor. Men det är också viktigt att ta hjälp utifrån, och att kommunicera om det man gör, varför vi gör det och vad man uppnåt, både internt och externt
– Ett tips är att börja gräva där man står. Ta det i små steg, man måste inte förändra allt på en dag. Frågor man kan ställa sig är; hur ser vårt förpackningsmaterial ut, vilka transportsätt använder vi, vilket avfall skapar vi? När man börjar göra förändringarna är det också viktigt att mäta resultateten. Då ser man vad det kan generera och hittar ett systematiskt sätt att jobba med det som ofta skapar ytterligare idéer och angreppssätt i andra delar av verksamheten.
Trycket på en förändring ökar
Anna Bruce, Fredrik Johansson och Victoria Korth är industriutvecklare inom cirkularitet på IDC och projektet Innovationsboost. De jobbar alla i ASSAR Circular Labs. Fredrik förklarar vad det innebär att jobba med klimatberäkningar.
– Klimatberäkningar innebär att man mäter sin påverkan på miljön och klimatet. Hela värdekedjan ska vara med i klimatberäkningen, man måste alltså ta ansvar för hela värdekedjan. Vi ser att trycket och efterfrågan på att tillverkande bolag måste förändra och minska sin klimatpåverkan ökar. Vilket är bra, det visar att det är användaren av produkterna som sätter trycket.
Workshop om klimatberäkning
Victoria Korth tipsar om en workshop för små och medelstora företag som vill komma igång.
– Vi erbjuder en workshop vid namn ”Kom i gång med din klimatberäkning”. Där får man stöttning att själv lära sig att hitta sitt nuläge i företagets klimatpåverkan och att komma igång med en egen klimatberäkning och starta resan. Workshoppen anpassas från fall till fall för att få bästa resultat. Är du intresserad och vill genomföra en workshop med ditt företag går det bra att kontakta mig.
Nätverka med andra företag
Vill du utbyta erfarenheter och hämta inspiration till ditt arbete finns även nätverket för Hållbarhet och Cirkularitet som träffas 4-5 gånger per år. Träffarna sker ofta i ASSAR Circular Labs. Nästa träff är den 20 november 2024.
– Nätverket är till för företag och deras medarbetare som vill samverka i frågor som rör hållbarhet och cirkularitet för den tillverkande industrin. Vi fokuserar på deltagarnas behov genom att lyfta fram konkreta handlingar och goda exempel på framsteg både lokalt och regionalt, förklarar Anna Bruce.
Några röster från nätverksträffarna
Vi letar efter svar på hur kan vi enklast komma vidare med företagets beräkningar och nätverkträffarna ger oss tips och tricks om klimatberäkningar.
Vi har fått insikt om att de flesta bolagen står inför samma utmaningar, vi är inte ensamma.
Det är värdefullt att diskutera med andra företag och få inspiration från externa parter.
Läs mer om ASSAR Circular Labs
ASSAR Circular Labs drivs inom ramen för projektet Innovationsboost som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund. I projektet samverkar Science Park Skövde, Högskolan i Skövde och IDC West Sweden. För innovation och hållbar omställning.