Studenter bidrar till produktutveckling genom exjobb

Ericsindustrier i Töreboda är ett litet industriföretag som samarbetar med studenter från Högskolan i Skövde genom exjobb. Ett samarbete som ser ut att leda till stor industrinytta för företaget och nya lösningar för produktutveckling.

Många studenter från Högskolan i Skövde gör sina examensarbeten tillsammans med ett företag. För studenten blir det ett sätt att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Verksamheten får i gengäld ett problem löst av engagerade studenter.

Diskuterade potentiella förbättringsområden

Ericsindustrier i Töreboda är ett litet ett familjeföretag som grundades i mitten av 1950-talet. Företaget tillverkar torkställningar för tvätt, duschdraperistänger och annan badrumsinredning. I dagsläget är de sex anställda och en viss del i produktionen blir ofta en flaskhals. Sedan några år tillbaka är företaget delägare till IDC och kom den vägen i kontakt med studenterna berättar Filip Ridelberg på Ericsindustrier.

— När IDC var på besök hos oss förr året diskuterade vi potentiella förbättringsområden, främst i vår produktion. Vi kom då fram till att era kontakter på Högskolan i Skövde säkert kunde hjälpa oss att hitta lösningar på våra problem. Det hela mynnade ut i att två studenter, Nathalie Tillaéus och Tobias Ryttman, från Designingenjörsprogrammet valde att skriva sin C-uppsats tillsammans med oss och jobba med Design for Production.

Vad hoppas företaget få ut av samarbetet?

Ericsindustrier hoppas självklart på att exjobbet ska mynna ut i många positiva effekter. Exempelvis eliminering av flaskhalsar i produktionen och en del kostnadsbesparingar över tid, berättar Ulf Ridelberg, ägare och VD.

— Problemet som vi har med en del av vår produkt är att den är väldigt tidskrävande att plocka ihop. Det är många små delar och det är viktigt att det blir rätt för det är en grundläggande del i konstruktionen. Vi hoppas på att vi får fram en ny produkt som är enklare och billigare och minst lika bra som den vi har idag.

Designingenjörer föreslår nya lösningar

De två designingenjörsstudenterna, Nathalie och Tobias, gör sin sista termin på designingenjörsprogrammet och är snart färdiga designingenjörer. Examensarbetet på Ericsindustrier är den sista delen i utbildningen och en chans för studenterna att ta tag i verkliga problem ute i industrin.

—  Vi kommer att leverera olika koncept till Ericsindustrier. Lösningar som minskar monteringstiden och monteringskostnaden för den här produkten samtidigt som vi bibehåller kvaliteten. Sen kommer vi att föreslå en mer ergonomiskt hållbar arbetsplats dessutom. Och förhoppningsvis även göra det lite bättre ur ett miljöperspektiv, säger Nathalie Tillaéus.

Nathalie Tillaéus och Tobias Ryttman läser sista året på designingenjörsprogrammet på Högskolan i Skövde.

Hur är det som exjobbare att komma ut i industrin?

—  Jag känner att jag har fått mycket kunskap om hur det fungerar ute i industrin och hur man kan ha nytta av det man lärt sig under studietiden. När vi är här på Ericsindustrier kan vi koppla ihop smarta lösningar som vi har tänkt ut innan, säger Tobias Ryttman.

—  Vi har ju en väldigt stor teoretisk bakgrund från Högskolan, men här får vi verkligen applicera alla kunskaper. Vi får ta eget ansvar och så får vi även den här verklighetsbilden av företaget, säger Nathalie Tillaéus.

Vi hoppas på att vi får fram en ny produkt som är enklare och billigare och minst lika bra som den vi har idag.

Ulf Ridelberg, ägare och VD på Ericsindustrier.

Givande samarbete

Att samarbeta med studenter från Högskolan tycker Filip och Ulf på Ericsindustrier är en win-win situation.

— Samarbetet med studenterna är och har varit mycket givande. De har kommit in med ett öppet sinne och ett helt annat perspektiv. Vi som har arbetat med produkterna här i flera år har nog blivit en smula hemmablinda. Klart det innebär en del jobb att vara handledare åt studenterna, men de är väldigt självgående och det är de som driver arbetet framåt. Jag behöver egentligen mest vara reaktiv och hjälpa dem när de behöver mig, berättar Filip Ridelberg.

— Ja, och samtidigt som det varit en ögonöppnare för oss så har studenterna fått möjlighet att prova produktutveckling i verkligheten, inflikar Ulf.

Våga prova

Filips tipsar andra företag som funderar på att kontakta högskolan och exjobbare att våga prova.

— Öppna era sinnen för att en person kan komma in utifrån med minimal erfarenhet av just ditt företag och göra ett bra jobb. Vi företagare har i allmänhet en övertro till hur komplicerad just vår verksamhet är. Ta kontakt med ASSAR,  IDC eller Högskolan i Skövde om det är något du vill ha hjälp med, vad det än gäller. Kontakten vi fått med Högskolan i Skövde kommer vi behålla då det har varit ett värdefullt kunskapsutbyte för både oss och för studenterna.

Vad är ett exjobb egentligen?

En högskoleutbildning avslutas med ett examens- eller uppsatsarbete som omfattar ca 10 eller 20 veckors heltidsstudier. Arbetet genomförs, i de flesta fall, på vårterminen och utförs självständigt eller genom att två studenter samarbetar. Vill du ha mer information om Högskolan i Skövdes exjobbare och vad det finns för möjligheter för ditt företag eller din organisation att samverka med studenter?

Läs mer här


IDC och ASSAR Industrial Innovation Arena

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Initiativtagare till satsningen är Science Park Skövde ABHögskolan i Skövde, IDC West Sweden AB. Volvokoncernen och Volvo Car Corporation.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i Skövde med IDC som projektägare. Finansiärer är Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till ASSARs hemsida

Läs mer om projektet ASSAR

Vill du veta mer?

Hör av dig till Tobias om du vill vill veta om ett samarbete med Högskolan i Skövde.

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

0733-69 80 30

Tobias Björck

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

Kontaktuppgifter

  • 0733-69 80 30

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Samverkan

CT-skanning stärker kvalitetssäkringen på ToWe Elektronik

ToWe Elektronik i Skövde tillverkar kretskort och kablage i små och medelstora serier. Genom att samarbeta med Högskolan i Skövde…

8 oktober, 2024 — Lästid 3 min

Delägare | IDCs erbjudande

Möt oss på Elmia Subcontractor

IDC hälsar alla industriföretag, intressenter och leverantörer välkomna till IUC-montern på Elmia subcontractor 2024. En mötesplats där nätverkande och hållbar…

8 november, 2024 — Lästid 1 min

Delägare | Information

Grattis Skeby Gårdar! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2024 gick till Skeby Gårdar AB, för sin förmåga att helhjärtat satsa på landsbygden har de utmanat konventionella…

15 november, 2024 — Lästid 3 min

Delägare | Information

Kompetens riskerar att lämna Sverige

Kompetens riskerar att lämna Sverige när Northvolt säger upp personal. Behöver ditt företag anställa? Ta chansen att hitta nya medarbetare…

5 december, 2024 — Lästid 1 min