Delägare | Projekt

Skaraborgs industrikunskap hjälper Ljusgårda att växa

Skaraborgs industrikunskap hjälper Ljusgårda att växa

Ljusgårda i Tibro ägnar sig åt toppmodern inomhusodling. Företaget har en klimatcertifierad anläggning som kan styra luft, ljus och vatten för att skapa perfekta odlingsförhållanden för varje specifik planta. För att utveckla företaget ytterligare nyttjar man den industrikunskap som finns i Skaraborgsregionen via ASSAR.

Andreas Wilhelmsson, VD Ljusgårda.

– I vår inomhusodling växer svensk sallad. Jag brukar säga att vi tar sol, vind och vatten och sätter det inomhus. Vi odlar svensk sallad som du kan äta med gott samvete, året om – det är det vi gör, säger Andreas Wilhelmsson, VD på Ljusgårda.

I praktiken inkluderar inomhusodling all möjlig teknikinnovation och Ljusgårda har nyttjat mycket av den industrikunskap som finns i Skaraborgsregionen.

Riskreducering och prototyputveckling

– I Skaraborg är vi duktiga på tillverkningsindustri, vi är en superregion, och det nyttjar vi på Ljusgårda. Det är allt från att koppla ihop oss med projekt mot Högskolan, att riskreducera vår produktion i sin helhet, till prototyputveckling – både med nya material men även allmän prototyputveckling som gör att vi eliminerar både processer och moment som inte är ergonomiska, säger Andreas Wilhelmsson.

En av de ASSAR-medarbetare som arbetat tillsammans med Ljusgårda är Christian Bergman, industriell utvecklare på IDC West Sweden AB och Material ConneXion Skövde:

– Till en början kikade vi från Material ConneXion Skövde tillsammans med Ljusgårda på alternativa material för att hålla plantorna på plats på ett bra sätt i deras vertikala odling, vi skissade på olika idéer och kom fram till en lösning. Det vi bidragit med inledningsvis kan sammanfattas med förenklad hantering, nya idéer och alternativa lösningar, säger Christian Bergman.

Christian Bergman bland materialen på Material ConneXion Skövde.

Samverkan med IDC, MCX och Högskolan via ASSAR

– När vi på IDC gör en riskanalys går vi igenom hela produktionen från sådd till skörd, och hittar punkter att utveckla och göra mer säkra och effektiva. Tillsammans med Ljusgårda kikar vi också på automatisering i produktionen och produktionslayout, säger Christian Bergman.

Ljusgårda samverkar, förutom med Material ConneXion Skövde och IDC West Sweden AB, också med Högskolan i Skövde genom studenter som gör sitt examensarbete på företaget under läsåret 2020-2021. Man tar också del av den forskning som sker på Högskolan inom bildanalys med AI för kvalitetskontroll. ASSAR är en bra väg in för samverkan med alla dessa parter.


IDC och ASSAR Industrial Innovation Arena

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Initiativtagare till satsningen är Science Park Skövde ABHögskolan i Skövde, IDC West Sweden AB. Volvokoncernen och Volvo Car Corporation.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i Skövde med IDC som projektägare. Finansiärer är Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till ASSARs hemsida

Läs mer om projektet ASSAR

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Elicom tar utvecklingskliv för ökad attraktivitet

Elicom, grundat 1988, är en av Sveriges ledande samarbetspartner inom elektrifiering och automation för industri, VA och offentlig verksamhet. I…

16 januari, 2024 — Lästid 7 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Våra finansiärer
  • Europeiska unionen
  • Västra Götalandsregionen
  • Skaraborgs Kommunalförbund
  • Skövde Kommun
  • Vinnova