Höstens första Öppna fredag på ASSAR i Skövde innehöll flera korta presentationer. Både från företag, pågående projekt i arenan och en rundvandring den nyöppnade cirkulära lärmiljön Circular Labs.
Den här fredagen fanns möjlighet att besöka ASSAR både fysiskt och hänga med via en digital sändning. Sändningen spelades in och här kommer du kunna se filmer och annat material från eventet i efterhand. Eventet arrangerades i samarbete med Produktionslyftet. Moderatorer var Birgitta Öjmertz, programdirektör för Produktionslyftet och Fredrik Johansson, coach.
Se sändningen med Lidköpings Energi i efterhand
Se sändningen om AI & Vision och ShiftLabs i efterhand
Visualiserar miljöarbete
Först ut på scenen var Johan Ekblad, miljö- och kvalitetsansvarig samt Lean-koordinator, och Christian Olausson, vd, Lidköpings Energi som berättade om företagets ”förändringsarbete som skapar energi”. Lidköping Energi strävar efter att kunna bidra till samhällsomställning och leverera kostnadseffektiv och klimatsmart energi till företagets kunder. De förvandlar det ingen vill ha till något alla behöver – avfall blir energi. De har framgångsrikt kunnat implementerat ett produktionssystem där miljöarbete visualiseras och möjliggör att alla kan vara med och bidra.
Engagerade medarbetare ökar driften hos Lidköping Energi
Under 2023 och 2024 deltog företaget i Produktionslyftets 18 månaders program med slutmålet att öka drifttiden och skapa engagemang bland medarbetarna. Johan berättade om företaget principer för att vara effektiva och att känna trygghet i sitt arbete; vi jobbar säkert, vi har kul på jobbet, det ska vara lätt att göra rätt, förbättra varje dag och rätt från mig. Budskapet finns även tryckt på kaffemuggar, som används dagligen, som en påminnelse. Johan betonade vikten av att involvera och engagera medarbetarna.
– Jag har personligen alltid brunnit för lean, effektiviseringar och förbättringar, men det räcker inte – engagemanget behöver nå ut till alla medarbetare och där spelar ledarna en viktig roll i att gå före och visa väg. Varje dag har vi till exempel ett ledarmorgonmöte.
”2 sekunders förbättringar” förändrar ett helt mindset
Exempel på förbättringar som gjorts till följd av det nya arbetssättet är att en ny ledningsagenda har satts, pulsmöten har införts och 5S-revisioner har genomförts. Lidköping Energi har även infört en informationsstruktur där alla är informerade både kring det dagliga och det strategiska arbetet. Ledarna i verksamheten har även fått en introduktion i förbättringsarbete. Samt hur ”2 sekunders förbättringar” varje dag kan förändra ett helt företags mindset där planen är att i nästa steg involvera alla medarbetare i hela verksamheten.
Effekter efter Produktionslyftet
Lidköping Energi märker flera tydliga effekter efter sitt förändringsarbete. De har ökat samarbete med avfallskunder, de märker ett allmänt ökat engagemang. De har börjat ifrågasätta sina processer och arbetssätt lite oftare. De ställer sig frågan ”varför” lite oftare och hyllar och pushar varandra, vilket ger mer kul på jobbet.
Presentationen från Lidköping Energi som PDF
Industrin utvecklas inom digitalisering och hållbarhet via projektet ShiftLabs
I nästa presentation berättar Högskolan i Skövde om projektet ShiftLabs. Högskolan har, som en aktör i ASSAR Industrial Innovation Arena, etablerat sig som en nod inom den svenska innovationshubben ShiftLabs, som en del i ett stort, EU-finansierat projekt. Målet med Högskolans medverkan i projektet är att stötta Skaraborgs små och medelstora företag i frågor som rör hållbarhet och digitalisering. Samt att knyta akademi och industri tätare tillsammans.
Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik, berättar om AI och Vision och vilka möjligheter det ger industriföretag.
– Exempel på problem som AI och Vision kan lösa är till exempel kontroll av slangklämmor. AI bevakar då dessa och ser om de tillräckligt stängda. En annan utmaning där AI fungerar bra är kontroll av papperssäckar med vikt botten. Det finns även exempel där AI inte fungerar lika bra. Vid en kontroll av en container med träavfall till exempel. I containern varierar produkterna hela tiden vilket gör det svårt för AI att bedöma vad som är vad, förklarar Anna.
Tips att komma igång
- Hitta ett lämpligt problem.
- Hitta någon intresserad i företaget som vill jobba med AI.
- Hitta en mjukvara att testa med.
- Eller kontakta din närmsta högskola.
Presentationen om AI & Vision som PDF
Tips på event om cybersäkerhet
Rose-Mharie Åhlfeldt, professor i informationsteknologi, är med på länk från Högskolan i Skövde och berättar om cybersäkerhet. Hon berättar om PICS som är en samverkansplattform med forskningsnätverk , universitet och högskolor. Den 17 september finns möjlighet att delta på ett event och workshop om den nya cybersäkerhetslagen. Och den 25 september arrangeras ett event om industrispionage och den 10 oktober går årets informationssäkerhetsdag av stapeln.
Presentationen om cybersäkerhet som PDF
Digital transformation hos industrin
Magnus Holm är lektor i automatiseringsteknik och projektledare för Högskolans del i projektet ShiftLabs. Under Öppen fredag berättar han om digital tranformation och hur projektet möter industrins behov. När ett företag vill göra en digtial tranformation tipsar Magnus om vikten av att utgå från en bred kunskapsbas baserad på hur redo vi är, då står man rustad för det som kommer i framtiden. I området ingår även hur kontakten med kunder ser ut, samt att ha med medarbetarna på resan. Som an aura över dessa tre områden finns ledarskapet. Magnus fortsätter att berätta om hur industrin kan få stöttning från Högskolan.
– Vi forskare från Högskolan kan bistå företag med analyser, digitala lösningar och andra tjänster utifrån medverkande företags behov. Vad det blir utforskar vi i dialog med de företag som visar intresse. Det är en stor möjlighet för regionens företag att ta nästa steg i den digitala transformationen, säger Magnus Holm.
ASSAR Circular Labs stimulerar nya sätt att arbeta mer hållbart
Öppen fredag avrundades med en rundvandring i den nyöppnade cirkulära lärmiljön ASSAR Circular Labs. Varje labb i är en egen modul som fokuserar på att visualisera en särskild omställning eller ett särskilt ämne. Där får du mer information om den enskilda omställningen. Du kan utforska goda exempel och ta del av visualisering av området tillsammans med en teoretisk bakgrund. Du får även rådgivning om olika insatser som hjälper dig och ditt företag ta nästa utvecklingssteg kopplat till det aktuella området.
Öppen fredag arrangeras inom ramen för projektet Innovationsboost som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund. I projektet samverkar Science Park Skövde, Högskolan i Skövde och IDC West Sweden. För innovation och hållbar omställning.