PT Nätverk besökte AB Volvo

AB Volvo i Skövde har öppnat upp för guidade turer igen och Produktionstekniska nätverket fick möjlighet att besöka F-fabriken, E-fabriken och gjuteriet under en nätverksträff.

Deltagarna från PT Nätverket togs emot av Sylva Jonak och Fredrik Lundgren från besökscenter på  AB Volvo.  De instruerade kring säkerhet och försåg deltagarna med skyddsskor, hörselskydd och väst. Sedan väntade transport till F-fabriken där Per Thim tog emot.

Per berättade om AB Volvo, från start till var de befinner sig idag. Om Volvo Powertrain och Volvo GTO i Skövde, om deras verksamheten och utmaningar. Sedan var det dags för rundtur. Guiderna Sylva och Fredrik startade med att visa processen från start till färdig motor för att sedan gå vidare till gjuteriet.

PT Nätverk fick bland annat se gjutning och bearbetning av cylinderhuvuden och konverteringsmontering

Fredrik Johansson, industriutvecklare på IDC, håller ihop nätverksträffarna med PT-nätverk och var med under rundvandringen.

— Vi fick besöka ett av tre gjuterier, G2, där vi tittade på hela processen från formning och framtagande av sandgjutform till själva gjutningen av cylinderhuvud. Efter det gick vi vidare till E-fabriken där vi fick titta närmare på bearbetning av cylinderhuvud, cylinderblock, kamaxel och vevaxel. Åter i F-fabriken fick vi se allt från kittning av monteringsdetaljer till färdiga 13 och 16-liters motorer inklusive kontroll. Dessutom fick vi tillfälle att se konverteringsmontering där bland annat motorer byggs speciellt för andra fordon än traditionella lastbilar och bussar. Det kan till exempel vara stora el-verk eller båtar som Volvo Penta tillverkar. Vi avslutade besöket med transport tillbaka till besökscentret i Pentahuset. Det var ett otroligt inspirerande och proffsigt arrangerat besök. Fantastisk roligt att vi äntligen kan besöka varandra fysiskt i Produktionstekniska nätverket igen.

Produktionstekniska nätverket under besöket på AB Volvo.


Om Produktionstekniska nätverket

Nätverket drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena och träffas ungefär fyra gånger per år. Ofta ute hos deltagande företag där också tid läggs på något gott exempel att visa. I detta nätverk är man med och bidrar aktivt med både kunskap och möjlighet att påverka beslut inom produktionstekniska ämnen i Skaraborg. Nätverket drivs i samverkan med Högskolan i Skövde.

Våra nätverk är ett naturligt sätt för oss att klustra och skapa engagemang i syfte att långsiktigt stärka våra delägarföretag och tillgodose deras behov. Vi jobbar för samverkan i allt vi gör. En stor del av våra nätverk drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena.

Läs mer om våra nätverk

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Nätverk

Daloc i Töreboda öppnar dörrarna för PT-nätverk

Under slutet av 2022 följde ett 20-tal nätverksdeltagare med på ett studiebesök på Daloc i Töreboda där vi fick besöka…

14 februari, 2023 — Lästid 7 min

Information | Samverkan

Teknikcollege satsar för framtiden

Teknikcollege Skaraborg jobbar med utbildningar inom teknikindustrin. I vår gör man en stor satsning för att locka ännu fler ungdomar…

21 april, 2023 — Lästid 4 min

Information | Medarbetare

Just nu söker vi medarbetare - vill du växa tillsammans med oss?

IDC West Sweden AB är ett utvecklingsbolag för människorna i Skaraborgs tillverkande industri. Vårt uppdrag är att stärka konkurrenskraften och…

2 maj, 2023 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Nya material på Material ConneXion Skövde

På Material ConneXion Skövde, som både är en utställning och en databas, finns tusentals innovativa material uppställda. Man får löpande leveranser…

14 maj, 2023 — Lästid 2 min