Petter tipsar: Ansök om Lighter Småföretag

Nu finns möjlighet att ansöka om en utlysning i två nivåer för att utveckla svenska små- och medelstora företag till högspecialiserade leverantörer av lättviktslösningar och bidra branschöverskridande till svensk industri.

LIGHTer Småföretag har som syfte att utveckla små- och medelstora företag (SMF) till högspecialiserade leverantörer av lättviktsteknologi åt svensk industri. Ambitionen är att mindre företag snabbt och utan stor administration ska få finansiering för att utveckla sina idéer i korta projekt.

Bidra till svensk industris konkurrenskraft inom lättviktsområdet

Syftet med satsningen är att utveckla SMF till högspecialiserade leverantörer som bidrar till svensk industris konkurrenskraft inom lättviktsområdet.  Alla teknikområden med bäring på lättvikt är välkomna att ansöka. LIGHTer är särskilt intresserade av att stödja mindre företag som tidigare inte fått större offentliga forskningsmedel. De företag som tidigare inte fått större finansieringsbidrag för forskning kommer att prioriteras i bedömningen.

Utlysningen kan sökas för projekt i två olika nivåer: upp till 125 000 kr och upp till 325 000 kr. 

Sista ansökningsdag: 15:e oktober 2021
Tidigast projektstart: 1 december 2021
Kontaktperson: 010-228 47 37

Läs mer och ansök


Småföretagsprojekt nivå 1

Nivå 1-projekten ska ge större möjligheter för SMF utan egna FoU-resurser att delta i forsknings- och innovationsprogram. Nivå 1-projekt är korta demonstrations- och valideringsprojekt i samarbete med relevanta aktörer.
Exempel på aktiviteter som kan finansieras inom Nivå 1-projekten:

  • Korta demonstrations- och valideringsprojekt som finansierar operatörer och forskare från t.ex. institut och högskola eller resurser hos ett företag som behövs för genomförandet.
  • Korta projekt inom material, tillverkning och konstruktion för lättvikt, t.ex. genom att sammankoppla SMF med leverantörer av utrustning, verktyg, mätsystem, m.m. för att lösa företagets problem och i förlängningen skapa affärsmöjligheter.

Maximalt 125 000 SEK kan beviljas som bidrag och en typisk projekttid är en månads arbete. För att SMF ska delta aktivt i arbetet reserveras minst 25 000 SEK av bidraget till SMF för faktiska kostnader såsom personalkostnader, material, resor m. m. Nivå 1-projekt har inga krav på medfinansiering.

Småföretagsprojekt nivå 2

Nivå 2-projekt utformas individuellt efter projektets natur och omfattar exempelvis valideringsprojekt där ett SMF i samarbete med relevanta aktörer utvecklar en prototyp eller demonstrerar en tillverkningsteknik antingen självständigt eller tillsammans med industrin.
Maximalt 325 000 SEK kan beviljas som bidrag och en typisk projekttid är 3–6 månader. För att SMF ska delta aktivt i arbetet reserveras minst 25 000 SEK av bidraget till SMF för faktiska kostnader såsom personalkostnader, material, resor m. m. Stöd kan ges med upp till 50 % av projektets kostnader. Exempel: För att söka 325 000 SEK krävs ett projekt omfattande minst 650 000 SEK.

Vill du veta mer?

Hör av dig till Petter om du vill veta mer om LIGHTer.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 26

Petter Reuterholt

Industriutvecklare innovation

Jag har jobbat på IDC och med Material ConneXion och produktutveckling sedan januari 2018. Tidigare jobbade jag på Offecct med produktutveckling och prototypframställning. Jag hjälper företag att välja nya innovativa material till sina produkter och guidar dom i produktutvecklingsprocessen. Ett jobb där jag har stor nytta av min bakgrund inom bland annat lermodellering, kompositer och 3D printing. På IDC löser vi nya utmaningar varje vecka och att göra det ihop med fantastiska jobbarkompisar gör jobbet både roligt och utvecklande.

Min personliga bild berättar om mina tre stora intressen, MC, fiske och foto där fiske är det jag helst lägger min fritid på, gärna ihop med mina barn.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 26

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Kronprinsessparet besökte ASSAR

Onsdagen den 25 augusti besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Västra Götalands län för att i pandemins spår uppmärksamma lokala insatser…

25 augusti, 2021 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Så kan industrin påverka framtida kompetensförsörjning

Programrådet på Högskolan i Skövde verkar för samverkan mellan skola och arbetsliv. De jobbar nära industrin och är lyhörda inför…

25 augusti, 2021 — Lästid 5 min

Tips från IDC

Höstens utlysning av FoU-kort

Hösten ansökningsomgång av FoU-kort öppnade den 1 september Utlysningen är en del av Västra Götalandsregionens satsning för att stötta näringslivet…

10 september, 2021 — Lästid 2 min

Tips från IDC

IDC tipsar: Energieffektiviseringsföretagen, EEF – en förening för energieffektivisering

Energieffektiviseringsföretagen, EEF jobbar mycket mot industrin gällande energieffektivisering, det handlar om att spara energi och minska underhållskostnader samtidigt som det…

14 juni, 2021 — Lästid 1 min