Skaraborg har länge varit ett centrum för förbränningsmotorproduktion, med en stark industriell närvaro från företag som AB Volvo, Aurobay och Volvo Cars. Idag står regionen inför en ny era, där elektriska drivsystem tar över som framtidens teknologi. För att möta den internationella konkurrensen och stödja övergången från förbränningsmotorer till elektriska drivlinor, satsas det nu på en förstärkning av den redan framstående innovationsmiljön vid ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde.
En Strategisk Industriell Plattform
ASSAR-miljön har byggts upp genom samverkan mellan AB Volvo, Aurobay, Volvo Cars, Högskolan i Skövde, IDC West Sweden och Science Park Skövde, med stöd från lokala, regionala och nationella finansiärer, samt europeiska regionala utvecklingsfonden. Miljön har redan etablerat sig som en global nod för produktionsteknik och fokuserar nu på att bli ett ”center of excellence” inom produktion av nästa generationens drivlinor. Bland de prioriterade områdena finns elmotorer, kraftelektronik, transmissioner och batterisystem.
Ett Laboratorium för Elektriska Drivsystem
En central del av satsningen är det produktionstekniska laboratoriet som utvecklas för att möta behoven inom eldrivlinesystemens produktion och testning. Labbet, som är öppet för forskning, utbildning och samarbete med företag, syftar till att säkerställa kunskap så att regionens tillverkande industri är rustad för att delta i framtidens värdekedjor. Projektet fokuserar på områden som:
- Kraftelektronik och testning
- Lasersvetsning för batterisystem
- Kvalitetssäkring av produktionsresultat
- Utveckling av nästa generations elmotorer
Samarbete för Innovation och Tillväxt
Projektet samlar aktörer från industrin, akademin och offentliga organisationer. Volvo, Aurobay och Högskolan i Skövde är några av de nyckelparter som bidrar med både kompetens och resurser. Dessutom är ett nätverk av underleverantörer och regionala företag involverade för att stärka kunskapsuppbyggnaden och utveckla nya teknologier.
Långsiktiga Effekter
Satsningen förväntas stärka Skaraborgs roll som ett centrum för kunskap om produktionsprocesser för elektriska drivlinesystem, attrahera nya investeringar och bidra till regionens tillverkningsindustri. Med stöd från Västra Götalandsregionen och Vinnova är målet att skapa en hållbar och innovativ produktionsmiljö som är redo att möta framtidens utmaningar.
Skaraborg har nu ökade förutsättningar att inte bara behålla sin ledande roll inom fordonsindustrin utan också ta stora kliv framåt i den globala omställningen till elektrifiering.
Projektet, som möjliggjorts tack vare finansiering från Västra Götalandsregionen, är ytterligare ett steg mot att bygga kunskap om produktionsprocesser för kraftelektronik och en laborationsmiljö finns nu på plats och har börjat användas. Miljön är nödvändig för att gemensamt utveckla stabila produktionsprocesser, säger projektledare, Lars Tööj.
Projektet Nästa generationens laboratoriemiljö inom kraftelektronik och nya elmotorkoncept har
möjliggjorts via finansiering från Västra Götalandsregionen.