Morgondagens industri sätter människan i centrum

Forskare vid Högskolan i Skövde har beviljats ​​12 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att hjälpa tillverkande företag i övergången från Industri 4.0 till Industri 5.0. IDC är en av parterna i projektet som ska förbättra den ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarheten i företagens produktion.

Just nu sker ett paradigmskifte inom tillverkningsindustrin, som betyder att man går från ett teknikcentrerat arbetssätt (Industri 4.0) till ett mer holistiskt, människocentrerat och hållbart arbetssätt (Industri 5.0).

– Den här nya industriella revolutionen handlar inte om att introducera ny teknik, utan snarare om att utnyttja befintlig teknik för en mer människocentrerad och hållbar utveckling, säger Sunith Bandaru, professor i produktionsteknik och projektledare för LITMUS-projektet.

Leif Pehrsson, vd på IDC.

Fokus på människa i relation till teknik ger konkurrenskraft

IDC är en av samarbetsparterna i projektet och Leif Pehrsson, vd, tror att de företag som deltar får stor nytta av projektets inriktning med människan i fokus.

– Projektet berör områden som är relevanta för alla tillverkande företag. Att detta projekt utgår från människan i relation till tekniken gör att de lösningar som tas fram kommer att passa många och på ett bra sätt bidra till att öka företagens konkurrenskraft, säger Leif Pehrsson.

Praktiska effekter av Industri 5.0

Sunith Banduru förklarar vad de praktiska effekterna av Industri 5.0 kan bestå av, för någon som arbetar inom industrin idag.

– Till exempel kan ergonomiska förbättringar leda till bättre arbetsförhållanden och minskad skadefrekvens. Och avancerade simuleringar kan optimera arbetsflöden för att minimera den fysiska belastningen för operatörer och tekniker. Dessutom kan data utnyttjas bättre och skapa personliga och anpassningsbara arbetsmiljöer, vilket i sin tur kan öka både produktivitet och välbefinnande hos medarbetarna. Genom att fokusera på de här aspekterna kommer Industri 5.0 inte bara främja tekniska möjligheter utan också förbättra människors mående och engagemang, säger Sunith Bandaru.

Teknik som verktyg, inte mål

LITMUS (Leveraging Industry 4.0 Technologies for Human-Centric Sustainable Production) är ett fyraårigt projekt (2024–2028) som leds av Högskolan i Skövde. Precis som ett lackmustest kommer projektet att visa hur företag effektivt kan gå från Industri 4.0 till Industri 5.0. Projektet görs i nära samarbete med tillverkningsindustrin.

– Vi har redan väl uppbyggt samarbete med både stora, medelstora och små industriföretag och en god förståelse för deras utmaningar. Som Högskola verkar vi ha hittat en nisch som vi är bra på och där företag vill samarbeta med oss. Tillsammans med företagen tittar vi närmre på områdena ergonomi, produktivitet och resurseffektivitet med hjälp av simuleringar, optimeringar och avancerad dataanalys, säger Dan Högberg, professor i integrerad produktutveckling.

– Det övergripande målet med LITMUS-projektet stämmer mycket väl överens med målen och behoven hos alla tillverkande företag idag. Teknik är mer av ett verktyg, och inte ett mål i sig, som det var i Industri 4.0, säger Magnus Holm, lektor i automatiseringsteknik.

LITMUS-projektet ska hjälpa tillverkande företag i övergången från Industri 4.0 till Industri 5.0. Från vänster: Sunith Bandaru, Dan Högberg och Magnus Holm.

Ett starkt önskemål från EU

Många tillverkande företag i Sverige har snabbt anammat tekniken från Industri 4.0 inom sina verksamheter. Men eftersom världen står inför ökande problem vad gäller miljö, klimat och resurser i kombination med drastiska händelser som pandemier, krig och ekonomiska kriser, kräver EU nu ett mer holistiskt synsätt på industriell digitalisering.

Industri 5.0 betonar ett människocentrerat och hållbart utvecklingsfokus, som integrerar avancerad digital teknik med ett starkt engagemang för att förbättra mänskligt välbefinnande, social rättvisa och ansvarsfull konsumtion inom tillverkningssektorn.

Skövde: Ett kunskapscentrum inom Virtual Engineering

LITMUS-projektet koordineras från Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde. I projektet samarbetar forskarna med Aurobay, IDC West Sweden, Industrial Path Solutions, Scania, Viscando, Volvo Construction Equipment och Volvo Group Truck Operations. Projektet finansieras av KK-stiftelsen.

– Vid Högskolan i Skövde har vi lång erfarenhet av projekt inom området Virtual Engineering och det här projektet är en fortsättning på det arbetet. Jag är övertygad om att resultaten från LITMUS kommer att ge oss nya perspektiv för att ännu bättre kunna stötta digitaliseringen och omställningen av den svenska tillverkningsindustrin mot Industri 5.0, säger Sunith Bandaru.

Läs mer om projektet LITMUS


Projektet LITMUS drivs av Högskolan i Skövde. Projektparter är Scania, Volvo Construction Equipment, Volvo Car Corporation, Aurobay, Viscando, och Industrial Path Solutions. LITMUS finansieras av KK-stiftelsen.

 

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Forma framtiden i ASSAR Circular Labs

Nu finns det möjlighet för företag som tagit kliv i frågan om cirkulär omställning att ta plats i ASSAR Circular…

14 augusti, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Ta klivet och börja klimatberäkna

Att göra klimatberäkningar gör det lättare för ditt företag att förstå er påverkan på klimatet. Genom att analysera och mäta…

26 september, 2024 — Lästid 5 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Nystedts Mekaniska tar omtag kring Lean

Nystedts Mekaniska har varit delägare i IDC i flera år och flitigt nyttjat aktiviteter och insatser vi erbjuder i våra…

19 september, 2024 — Lästid 5 min

Information | Projekt

Säsongsstart för Öppen fredag

Höstens första Öppna fredag på ASSAR i Skövde innehöll flera korta presentationer. Både från företag, pågående projekt i arenan och…

13 september, 2024 — Lästid 7 min