Möjlighet till kostnadsfri kompetensutveckling för svensk industri

kompetens.nu finns högaktuella, relevanta och kvalitetssäkrade utbildningar som utgår från näringslivets behov. Under 2021 finansieras utbildningarna av Europeiska Socialfonden och är (därmed) kostnadsfria för deltagare från industri- och teknikföretag.

En del utbildningar har fasta startdatum medan andra kan påbörjas och genomföras när det passar den studerande. Utbudet kommer att kompletteras och utvecklas successivt utifrån företagens behov. Allt ifrån utbildningar på högskolenivå, till uppdragsutbildningar på YH-nivå, till att ämnesexperter kan dela kunskap och erfarenheter i så kallade ”micro-learnings” kommer att finnas tillgängliga.

Människa-robot-samverkan, datavetenskap och 3D-printing

Utbildningarna bygger på kompetensbehov inom områden som 3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap. Det går att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar, allt efter tid och behov. Kursutbudet, som finns på både svenska och engelska, uppdateras löpande. Intresserade företag gör en intresseansökan och när den godkänts ges tillgång till över 5 000 kurser och utbildningar.

Tillfälle att gå starkare ur krisen

Många är nu permitterade eller i omställning och nu finns ett utmärkt tillfälle att gå starkare ur krisen. Kompetens.nu erbjuder industriföretag kostnadsfria digitala utbildningar för att kompetensutveckla sina anställda. Här finns utbildningar från olika leverantörer samlade. Företagens anställda kan välja att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar. Allt efter tid och behov.

Öppna hemsidan för kompetens.nu

Vilka krav, villkor eller andra regler finns?

Grundläggande kriterier:

  • Företagets anställda måste ha tillgång till internetuppkoppling och dator
  • Företaget ska medverka i en enkätuppföljning och eventuell telefonintervju efter kompetensutvecklingen är genomförd
  • Företaget ska uppfylla EU:s regler om statsstöd

Projektet omfattas av EU:s regler om statsstöd enligt bestämmelserna om försumbart stöd enligt Europeiska kommissionens förordning nr 1407/2013 om stöd av mindre betydelse. Stöd till korttidsarbete räknas inte som statsstöd. Företaget får vara hur stort som helst för att söka så länge de är i industribranschen. Max är 80 licenser per företag.

Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket berättar om satsningen.


Bakom satsningen står myndigheterna Tillväxtverket, Vinnova och Myndigheten för yrkeshögskolan, arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna, fackförbunden IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen samt Combient.

Samarbetet initierades inom ramen för regeringens samverkansprogram för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Lärportalen är utvecklad av Collegial, som ingår i Combient Group. Under 2021 finansieras utbildningarna av Europeiska Socialfonden och är (därmed) kostnadsfria för dig som deltar.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Tips från IDC

IDC tipsar: Karriärprogram som erbjuds av Skövde Kommun

Karriärprogram Ett satsning som erbjuds av Skövde Kommun. Det är ett karriärprogram för ”international professionals” i Skaraborg och masterstudenter vid…

8 februari, 2024 — Lästid 2 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min