IDC tipsar: Ansök om stöd för elbilsladdning

Antalet elfordon i Sverige ökar kraftigt och kommer att öka ännu mer de närmaste åren. Med det ökar behovet av att kunna ladda sin bil — även under arbetstid. I sin senaste upplaga riktar sig projektet Fixa laddplats till företag som vill ordna elbilsladdning på jobbet.

I takt med att antalet elbilar ökar blir också behovet av laddplatser större. Men hur ska en arbetsgivare gå tillväga för att installera laddplatser i anslutning företaget? Hur debiteras förbrukningen, hur ansöker man om bidrag och hur skriver man en offertförfrågan? Det är några av de frågor det ges svar på i projektet Fixa Laddplats!

— Behovet av att ladda är störst i hemmen och under arbetstid. Därför satsar vi nu på att fler arbetsplatser ska kunna erbjuda de anställda möjlighet att ladda bilen där den står parkerad under dagen, säger projektledare för Fixa laddplats, Rikard Pettersson.

Bidrag och stöd

Just nu finns statligt stöd att söka som kan täcka halva kostnaden. Bidraget kan sökas av företag som vill installera laddningspunkter som ska användas av dem själva. Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50 procent av kostnaderna, och högst 15 000 kr per laddpunkt. En förhandsansökan görs innan åtgärden påbörjas, men det går också att ansöka i efterhand, senast sex månader efter att installationen slutförts. Här kan du läsa mer om bidrag och stöd.

Rikard Pettersson, projektledare för Fixa laddplats.

Turnerar runt för att förmedla kunskap

Projektet Fixa laddplats pågår till juni 2021 och turnerar runt i Västra Götaland för att förmedla kunskap om laddinfrastruktur till företag och arbetsgivare. Det handlar om allt från frågor kring hur man kan debitera elförbrukningen, till hur man ansöker om bidrag och skriver en offertförfrågan. För de företag som vill finns också ett erbjudande om fördjupad rådgivning, där företaget kan få hjälp med att kartlägga förutsättningarna inför en upphandling av laddplatser. Målsättningen är att öka antalet laddpunkter i länet, men det kan också ha positiv inverkan på företaget.

— Dels kan ditt företag bidra till att fler väljer att köra utsläppsfritt och minskar sin klimatpåverkan. Dels kan det bidra till att göra företaget mer attraktivt som arbetsgivare, säger Rikard Petterson.

Om Fixa laddplats

Fixa laddplats pågår till juni 2021 och riktar sig under året till arbetsställen i Västra Götalands län. Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen och drivs av Energikontor Väst som är en del av Innovatum Science Park.

Kontakta projektledare för Fixa laddplats:
Rikard Pettersson,

Läs mer här


Projektet drivs av Energikontor Väst med finansiering av Västra Götalandsregionen.

Västra götalandsregionen logotyp

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

Nätverk

Lyckad premiär för industrins nätverk för hållbarhet och cirkularitet

I en öppen workshop på ASSAR Industrial Innovation Arena samlades representanter från teknik- och industriföretag i Skaraborg för att diskutera…

16 april, 2024 — Lästid 3 min