Förstudie - Industriell symbios för specialsnickerier
Publicerat den 28 mars, 2020
Industriell symbios – en gemensam resa för hållbarhet och nya affärsmöjligheter
Kan vi göra mer av det vi redan har?Det är en fråga som flera specialsnickerier i Skaraborg nu utforskar tillsammans med IDC West Sweden i en spännande förstudie kring industriell symbios. Syftet med förstudien är att testa möjligheten att dela restråvara och spillmaterial mellan olika företag inom möbel- och inredningsbranschen för att minska avfall, sänka kostnader och kanske till och med skapa nya, mer cirkulära affärsmöjligheter.
Det här är en resa som fler företag är välkomna att vara en del av!
Från spill till resurs
Det är ingen hemlighet att snickeribranschen genererar en hel del spillmaterial. Men istället för att se det som avfall ser de deltagande företagen en potential – kan detta material användas för att skapa nya produkter istället för att bli emballage? Ett av de deltagande företagen, NOAS, har uttryckt en särskild önskan om att spillmaterialet ska användas för att skapa produkter istället för att bara bli emballage, vilket samtliga deltagare har samsyn kring så de anser att detta perspektiv ligger i linje med en cirkulär affärsmodell där spill får nytt liv och används på ett sätt som både är ekonomiskt och hållbart.
Delning av restråvara skapar förutsättningar för en mer hållbar och cirkulär modell.
För många tillverkare i branschen är det en utmaning att påverka materialval eller designprocessen, vilket gör att spill och restflöden ofta uppstår som de inte har kontroll över. Målet med förstudien är att genom tester uppnå industriell symbios. Vi strävar efter att minska mängden spill, men också mot att skapa ett system där företagen hjälps åt att ta ansvar för varandras restmaterial och på så sätt bidra till att förlänga livslängden på de resurser som redan finns.
Sajklas plattform – ett smidigt verktyg för delning
För att göra detta möjligt använder vi Sajklas digitala plattform som verktyg. Här skapas ett materialbibliotek där företagen enkelt kan ladda upp bilder och information om vilket spillmaterial som finns tillgängligt. I plattformen kan de också generera publika länkar för att bjuda in intressenter att se och ta del av materialet. Det gör det lätt att matcha behov med tillgång och skapar nya möjligheter för samarbete.
Flera deltagande företag, som Lundbergs och SIBAB, ser stor potential i att använda spillmaterialet mer effektivt, som ett sätt att minska avfall och förbättra hållbarheten i sina projekt. Lundbergs Möbler ser också möjligheten att skapa en affärsmodell för spillmaterialet på sikt – hitta ett sätt att få tillbaka några kronor från material som annars bara skulle bli överflödigt.
Vill du vara med?
Vi söker fler företag som vill vara med och utforska hur vi kan ta vara på resurserna bättre. Genom att delta får du inte bara chansen att minska ditt avfall och sänka kostnader – du kan också bidra till att utveckla en mer hållbar och cirkulär snickeribransch.
Som ett nästa steg planerar vi ett möte den 23 april kl. 12.30-13.00 för att få in fler deltagande företag och material i plattformen. Bli en del av ett nätverk där vi delar erfarenheter, resurser, skapar hållbarhet och nya affärsmöjligheter för alla.
Vill du veta mer? Hör av dig till oss på IDC, så tar vi nästa steg tillsammans!
Finansiärer
Förstudien ingår under ramen av Projektet Innovationsboost som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund.
En del i ASSAR Industrial Innovation Arena
Projektet Innovationsboost är ett av flera projekt och initiativ som äger rum inom ramen för ASSAR Industrial Innovation Arena. Initiativtagare till innovationsarenan är Science Park Skövde, Högskolan i Skövde, IDC West Sweden, Volvokoncernen, Volvo Car Corporation och Aurobay.