I miljön på Assar Industrial Innovation Arena bedriver bland annat Högskolan i Skövde forskning i nära samarbete med flera olika organisationer och företag. Deltagarna i Produktionstekniska nätverket fick möjlighet att se ett av forskningsprojekten i verkligheten; VISION-system för kontroll.
Här kan du ta del av presentationen av forskningsprojektet och Högskolan i Skövdes kommande projekt och vad som kan passa ditt företag.
VISION – Visuellt system för automatisk kvalitetsgranskning
Anna Syberfeldt är professor i produktionsteknik vid Högskolan och beskrev bakgrunden till projektet och fördelarna med att kvalitetssäkra produktionen med hjälp av VISION-system.
— Det ska vara enkelt, billigt och alla, oavsett storlek på företag, ska ha möjlighet att göra en kvalitetssäkring med hjälp av den här tekniken. Resultatet som AI:n i den här tekniken levererar är bättre än en människa som förmodligen inte hade klarat av att upptäcka eventuella brister, säger Anna i sin presentation.
Anna Syberfeldts presentation som PDF
Läs mer om projekt VISION på Högskolans hemsida
Så funkar det
I VISION-projektet har Marcus Gottschlich och My Andersson, två studenter från magisterprogrammet – Intelligent automation vid Högskolan i Skövde, jobbat med ett par olika uppdrag för bland annat Volvo Cars. De har till exempel forskat i hur en med hjälp av AI kan säkra att slangklämmor är helt tillslutna vid tillverkningen.
— Genom att samla in mellan 200 – 300 bilder kan vi jämföra olika resultat för att säkra att AI:n levererar det resultat vi vill ha. Vi har kunna säkra en noggrannhet till 97%, berättar My i filmen.
Se även filmklippet med frågor och svar till studenterna.
Kommande forskningsprojekt
Magnus Holm är lektor vi institutionen för ingenjörsvetenskap och berättar om kommande projekt på Högskolan samt hur det går till då ett företag vill gå in i ett forskningsprojekt.
— Målet för Högskolans forskning är att få en värdeskapande samproduktion med industriföretagen vilket kan resultera i en bred samhällsnytta. Tillsammans kan vi skapa konkurrenskraftiga och livaktiga företag. Det handlar om kunskapsöverföring från forskning till verkstad och från verkstad till forskning, säger Magnus i sin presentation.
Kommande projekt och aktuella utbildningar
De områden Högskolan jobbar inom är bland annat simuleringsbaserad optimering, produktionssystemutveckling, produktionssystemanalys, digitalisering, beslutstödssystem för operatörer, ingenjörer och chefer, digitalisering, utbildningar och workshops. De jobbar med tekniker som Virtual Comissioning, Digitala tvillingar, AR, VR, Kollaborativa robotar, Business Intelligens med mera. Nästa stora projektstart sker i juni 2020.
Under en korttidspermission kan det finnas möjlighet för till exempel kompetensutveckling. Högskolan i Skövde erbjuder bland annat utbildningsinsatser för yrkesverksamma inom industrin utan kostnad. Samtliga kurser erbjuds i distansform för att ge ett mer flexibilitet lärande.
Läs mer om Högskolans utbildningar här
Magnus Holms presentation som PDF
Vill du veta mer om hur ett forskningssamarbete med Högskolan i Skövde går till, eller om kommande forskningsprojekt, går det bra att kontakta Magnus Holm:
Projekt VISION – Visuellt system för automatisk kvalitetsgranskning utförs av Högskolan i Skövde inom Strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.