Examensarbete gör stor nytta

Tidigare i våras visade designingenjörsstudenterna vid Högskolan i Skövde upp sina examensarbeten. Alla har tagit fram prototyper till nya, smarta produkter i samarbete med olika företag från olika branscher. Ett par av våra delägarföretag, CEJN och CIDAN Machinery, har tagit hjälp av studenter som gjort sina examensarbeten för dem.

Snabbkoppling och displayhållare

Under 20 veckor har sistaårsstudenterna jobbat med sina respektive projekt. Louise Karlsson och Alexander Sjöberg har tagit fram en snabbkoppling som kan användas för att kyla serverhallar åt CEJN och Victor Sandvik och Nicolás Rudervall har gjort en vidareutveckling av displayhållare för plåtbearbetningsmaskiner åt CIDAN Machinery.

En förstudie i det fortsatta arbetet

Den snabbkoppling som studenterna tagit fram åt CEJN ska hjälpa till att hålla nere kylan i stora datacenter, där IT-utrustningen inte får överhettas. Alexander och Louise kontaktade själva oss på CEJN under hösten 2017, berättar Kenneth Kjellberg och Mats Ahnheim som varit deras handledare på CEJN. Det ingår i vår strategisk plan att ta fram nya produkter inom området vätskekylning, så därför passade det bra att använda examensarbetet som en typ av förstudie i det fortsatta produktutvecklingsarbete fortsätter Kenneth och Mats.

Cejn

Mats Ahnheim och Kenneth Kjellberg på CEJN.

Det är en bra metod att ta in ny kunskap från studenter som inte har samma ”belastning” av erfarenheter som vi som har jobbat länge i branschen.

Kenneth Kjellberg och Mats Ahnheim på CEJN.

Viktig bas för rekrytering

Vi har haft ett flertal examensarbeten genom åren på CEJN, inom produktutveckling är det främst maskin- och designingenjörer som gjort jobb åt oss. Vid ett par tillfällen har det lett till att vi efter avslutat examensarbete anställt studenterna. Det är ett bra sätt för oss som företag att under en längre period se hur studenter och företaget fungerar ihop. Högskolan är viktig som bas för rekrytering av nya ingenjörer avslutar Kenneth och Mats. Och att det här examensarbetet har potential att komma till stor nytta råder ingen tvekan om.

– Snabbkopplingar av den här typen kan finnas i 100 000-tals i stora serverhallar, och gör stor nytta framförallt i länder och områden med varmt klimat. Så bara genom att kostnadseffektivisera varje koppling lite grann finns det pengar att spara, säger Louise Karlsson.

Vi har bytt material från aluminium till plast, vilket sänker kostnaden. Vi har också gjort kopplingen mer användarvänlig. Tidigare bestod den av många olika delar. Nu är det bara två delar, som snabbt går att ta isär.

Alexander Sjöberg om examensarbetet för CEJN.

Högskolans intervju med Louise och Alexander

Mycket nöjda med resultatet

Stefan Frid, CIDAN Machinery.

CIDAN Machinery fick via besök av lärare från högskolan, som var där i ett annat ärende, veta att det fanns möjlighet att få examensarbetet med displayhållare för plåtbearbetningsmaskiner genomfört av designstudenterna. Stefan Frid som varit deras handledare under arbetets gång berättar mer:

– Vi såg det som ett bra avgränsat projekt att kunna genomföra från start till mål på den tid som studenterna hade på sig. Med facit i hand hade vi inte haft möjligheten att göra en sådan genomlysning av problembilden och framtagande av olika koncept själva som studenterna gjorde. Vi är mycket nöjda med det jobb de har gjort och kommer förhoppningsvis kunna föra in deras lösning på aktuella maskiner.

Fördelar med samarbete

Stefan ser många fördelar med deras samarbete med högskolan:

Jag tycker det är viktigt att vi visar upp den industri som finns i närområdet för skolorna och att vi kan fördjupa samarbetet med Högskolan för att kunna ligga i framkant vad gäller olika teknologier och innovationer.

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar
”Tibro har mycket att bidra med till Skaraborgs gemensamma utveckling”

Samverkan

”Tibro har mycket att bidra med till Skaraborgs gemensamma utveckling”

Genom ett samarbete med IDC och andra aktörer finns många möjligheter att ta till vara på våra gemensamma krafter i Skaraborg. I Tibro finns stora möjligheter för industrin att utvecklas med hjälp av bland annat digitalisering och automation.

16 maj, 2019

Karin Kruse, välkommen till IDC!

Medarbetare

Karin Kruse, välkommen till IDC!

Karin Kruse jobbar som industriell utvecklare hos oss med fokus mot affärsmodellsinnovation i projektet Catalyst. Här berättar hon bland annat om miljöarbete och hur vi på olika sätt kan få in det cirkulära i våra affärsmodeller. För cirkulär ekonomi har egentligen funnits länge men vi har glömt bort det på vägen, menar Karin.

19 juni, 2019

B & L Lund fick med sitt material i Material ConneXion

Delägare | Projekt

B & L Lund fick med sitt material i Material ConneXion

I samband med att IDC gjorde en företagsanalys på B & L Lund i våras besök Anders Lund Material ConneXion och hade av en händelse materialprover med sig. De tyckte att materialet skulle platsa i biblioteket och gjorde ett försök att skicka in det för bedömning.

13 juni, 2019

Johan Lundahl, en ny del av IDC

Medarbetare

Johan Lundahl, en ny del av IDC

Vi hälsar vår nya medarbetare Johan Lundahl välkommen. Johan kommer att jobba som industriell utvecklare med fokus mot produktion i projektet Catalyst. Han ser fram emot att få lyssna av och stötta våra delägarföretag i deras behov.

12 juni, 2019