Examensarbete gör stor nytta

Tidigare i våras visade designingenjörsstudenterna vid Högskolan i Skövde upp sina examensarbeten. Alla har tagit fram prototyper till nya, smarta produkter i samarbete med olika företag från olika branscher. Ett par av våra delägarföretag, CEJN och CIDAN Machinery, har tagit hjälp av studenter som gjort sina examensarbeten för dem.

Snabbkoppling och displayhållare

Under 20 veckor har sistaårsstudenterna jobbat med sina respektive projekt. Louise Karlsson och Alexander Sjöberg har tagit fram en snabbkoppling som kan användas för att kyla serverhallar åt CEJN och Victor Sandvik och Nicolás Rudervall har gjort en vidareutveckling av displayhållare för plåtbearbetningsmaskiner åt CIDAN Machinery.

En förstudie i det fortsatta arbetet

Den snabbkoppling som studenterna tagit fram åt CEJN ska hjälpa till att hålla nere kylan i stora datacenter, där IT-utrustningen inte får överhettas. Alexander och Louise kontaktade själva oss på CEJN under hösten 2017, berättar Kenneth Kjellberg och Mats Ahnheim som varit deras handledare på CEJN. Det ingår i vår strategisk plan att ta fram nya produkter inom området vätskekylning, så därför passade det bra att använda examensarbetet som en typ av förstudie i det fortsatta produktutvecklingsarbete fortsätter Kenneth och Mats.

Cejn

Mats Ahnheim och Kenneth Kjellberg på CEJN.

Det är en bra metod att ta in ny kunskap från studenter som inte har samma ”belastning” av erfarenheter som vi som har jobbat länge i branschen.

Kenneth Kjellberg och Mats Ahnheim på CEJN.

Viktig bas för rekrytering

Vi har haft ett flertal examensarbeten genom åren på CEJN, inom produktutveckling är det främst maskin- och designingenjörer som gjort jobb åt oss. Vid ett par tillfällen har det lett till att vi efter avslutat examensarbete anställt studenterna. Det är ett bra sätt för oss som företag att under en längre period se hur studenter och företaget fungerar ihop. Högskolan är viktig som bas för rekrytering av nya ingenjörer avslutar Kenneth och Mats. Och att det här examensarbetet har potential att komma till stor nytta råder ingen tvekan om.

– Snabbkopplingar av den här typen kan finnas i 100 000-tals i stora serverhallar, och gör stor nytta framförallt i länder och områden med varmt klimat. Så bara genom att kostnadseffektivisera varje koppling lite grann finns det pengar att spara, säger Louise Karlsson.

Vi har bytt material från aluminium till plast, vilket sänker kostnaden. Vi har också gjort kopplingen mer användarvänlig. Tidigare bestod den av många olika delar. Nu är det bara två delar, som snabbt går att ta isär.

Alexander Sjöberg om examensarbetet för CEJN.

Högskolans intervju med Louise och Alexander

Mycket nöjda med resultatet

Stefan Frid, CIDAN Machinery.

CIDAN Machinery fick via besök av lärare från högskolan, som var där i ett annat ärende, veta att det fanns möjlighet att få examensarbetet med displayhållare för plåtbearbetningsmaskiner genomfört av designstudenterna. Stefan Frid som varit deras handledare under arbetets gång berättar mer:

– Vi såg det som ett bra avgränsat projekt att kunna genomföra från start till mål på den tid som studenterna hade på sig. Med facit i hand hade vi inte haft möjligheten att göra en sådan genomlysning av problembilden och framtagande av olika koncept själva som studenterna gjorde. Vi är mycket nöjda med det jobb de har gjort och kommer förhoppningsvis kunna föra in deras lösning på aktuella maskiner.

Fördelar med samarbete

Stefan ser många fördelar med deras samarbete med högskolan:

Jag tycker det är viktigt att vi visar upp den industri som finns i närområdet för skolorna och att vi kan fördjupa samarbetet med Högskolan för att kunna ligga i framkant vad gäller olika teknologier och innovationer.

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Samverkan

Högskolan i Skövde kraftsamlar för digital industriutveckling

Projektet ShiftLabs har fått finansiering av EU-kommissionen, Tillväxtverket och Vinnova för att stärka svensk tillverkningsindustri. Högskolan i Skövde utgör en…

23 november, 2023 — Lästid 4 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

Nätverk

Lyckad premiär för industrins nätverk för hållbarhet och cirkularitet

I en öppen workshop på ASSAR Industrial Innovation Arena samlades representanter från teknik- och industriföretag i Skaraborg för att diskutera…

16 april, 2024 — Lästid 3 min