Detta kan industrin göra för att attrahera fler unga

Rekrytering är en viktig fråga för den tillverkande industrin idag. Hur kan vi attrahera framtidens arbetskraft och få dem att stanna? Det här reportaget lyfter fram några konkreta tips, både från forskning och från industrins verklighet.

I mitten av oktober gästade VERA Roadshow ASSAR Industrial Innovation Arena för att inspirera fler ungdomar och framförallt kvinnor att bli ingenjörer. Bakom initiativet står Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen.

Tips för att attrahera arbetskraft

Vi besökte VERA Roadshow för att snappa upp tips på hur industrin kan jobba för att attrahera fler kvinnor och unga oberoende av bakgrund. Vi har även pratat med Skandia Elevator i Vara som provat att synliggöra sin verksamhet genom att bjuda in till Öppet Hus. Även EDCS lämnar sina bästa tips på hur man kan jobba för att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

VERA inspirerar

Med Vera Roadshow uppmärksammas  jämställd kompetensförsörjning och inspireras av Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör som studerade vid Chalmers som ensam kvinna bland 500 studenter och utexaminerades 1917.

Stort teknikintresse fram till årskurs nio

En forskningsrapport, Teknisk obalans? Kvinnor och män i teknik, som IVA släppt visar att andelen kvinnor som söker och antas till ingenjörsprogrammen endast ligger mellan 25 och 30 procent. Trenden är på väg att vända men det går väldigt sakta. Fram till årskurs nio är intresset för teknik lika stort bland både killar och tjejer, sedan händer någonting som det inte finns någon riktig förklaring på. Tjejer kanske inte tycker teknik och matematik är något för dem eller helt enkelt känner stora krav på sig själva. Det var några av IVAs infallsvinklar på frågan. Statistik visar att tjejer i genomsnitt har högre betyg i matematik än killar i årskurs nio och av de som påbörjar en ingenjörsutbildning är det procentuellt fler kvinnor än män som tar ut sin examen.

VERA Roadshow besöker 12 svenska orter under 2019 med ett event som har fokus på jämställd kompetensförsörjning.

Synliggör ingenjörsyrket

Så vad kan vi då göra för att attrahera fler unga och kvinnor till de tekniskt inriktade utbildningar? Under VERA Roadshow togs bland annat arbete med normer, pedagogik och didaktik upp. Att synliggöra och förklara vad yrket ingenjör kan innebära. Fyra kvinnor, som alla valt yrket ingenjör, inspirerade under kvällen. De berättade hur det kom sig att de blev ingenjörer och om hur många olika möjligheter det finns med en ingenjörsutbildning i ryggen. Inspiratörerna vad Tanja Lundberg (Projektledare ASSAR/IDC), Anna Syberfeldt (Professor, Högskolan i Skövde), Lina Olsson (Produktutvecklare, Furhoffs) och Caroline Schander (Manufacturing Engineer, Volvo Cars).

Tekniksprånget

En satsning som IVA tagit initiativ till är Tekniksprånget där åtta av tio ungdomar som provat ett tekniskt yrke vill fortsätta utbilda sig till ingenjör. Under den efterföljande paneldebatten kom tips upp på hur vi kan få fler till ingenjörsyrket:

  • Titta på hur de som lyckats attrahera fler unga gör och inspireras till att göra något liknande själv.
  • Bjud in och synliggör hur ni jobbar i just din verksamhet. Vad innebär det att vara ingenjör i din bransch?
  • Du som är ung och funderar på om teknikyrken är något för dig; våga testa och lås inte fast dig vid en sak. Ofta hittar en kanske inte just sin grej på en gång, det kommer med tiden.
Skandia Elevator höll Öppet Hus

Ett företag som testat att synliggöra sin verksamhet är Skandia Elevator i Vara. Jonas Larsson, vice VD och produktionschef, berättar att de ser flera fördelar med att visa upp företaget och vad de jobbar med.

— Företaget är relativt okänt för dom flesta då vi jobbar med Business to businessförsäljning. På det här sättet får vi möjlighet att sprida kunskap om vårt företag som vi är väldigt stolta över. Genom att skapa kännedom om vår verksamhet får vi även lättare att rekrytera och vi bygger samtidigt en laganda och skapar stolthet hos våra medarbetare.

Riv gamla fördomar

Jonas tycker det är viktigt att industriföretagen idag visar upp sina verksamheter. Utvecklingen har gått snabbt men många gamla fördomar lever kvar som behöver förändras.

— Vi behöver riva ner gamla fördomar om att industrin är tråkigt och smutsig och istället visa på att här finns fantastiska möjligheter till inspirerande jobb. Framöver kommer vi behöva mycket arbetskraft på grund av pensionsavgångar och tillväxtplaner vilket gäller både tjänstemannasidan och produktionspersonal.

Fem konkreta tips

Skandia Elevator har fått ett fantastiskt gensvar när det gäller arbetssökande och elever som vill göra praktik, arbetsplatsintroduktion eller sommarjobba, berättar Jonas. Vi är engagerade på flera olika sätt och kan nämna några tips som varit lyckade för oss.

  • Medverkan i Teknikcollege, både lokalt och regionalt och på Öppet Hus på Lagmansgymnasium.
  • Ta emot studiebesök från både lärare, SYV och elever i Åk3-9 och gymnasieskolor.
  • Erbjud sommarjobb, arbetsplatsintroduktion och lärlingsplatser.
  • Samarbete med Högskolan i Skövde och IDC West Sweden AB
  • Erbjud Examensarbete

Det var lång kö in till Skandia Elevator under Öppet Hus.

Jobba med digitalisering och arbetsmiljö

För att locka framtidens arbetskraft behöver vi tidigt skapa ett teknikintresse och jobba målmedvetet med det redan i grundskolan och gymnasiet, menar Jonas. Vi som jobbar inom industrin kan skapa mer intressanta och stimulerande jobb genom till exempel digitalisering och automation och se till att vi ligger i framkant. Andra viktiga områden är arbetsmiljö och säkerhet samt klimat och miljö. Att även kunna koppla dessa frågor i sitt CRM-arbete kommer bli allt viktigare, avslutar Jonas.

Visade unik robotcell

Under Öppet Hus visade Skandia Elevator upp sin verksamheten och den utveckling de gjort med till exempel nya maskiner och produkter. Huvudnumret i år var deras nya robotcell som är den första av sitt slag med ett integrerat höglager mellan stans och bock. Det som är unikt är att Skandia Elevator har sammankopplat lagring av råämne, stansning och bockning i en och samma enhet. Kantpressen har också en funktion som gör att de  kan kö-köra artiklar obemannat på natten. Maskinen ställer om sig automatiskt och har en inbyggd kvalitetssäkringsfunktion genom en mätenhet som verifierar varje enskilt mått.

— Alla funktioner tillsammans gör att vi har en oerhört flexibel och stabil produktion, säger Jerry Olsson, kvalitets och produktionsansvarig. Det gynnar oss också i vårt hållbarhets och säkerhetstänk då vi tar bort all trucktrafik mellan stansning och bockning i dessa enheter. Cellen är den första av två som kommer vara integrerade med stansning. Nästa installeras i Februari 2020

Gymnasieelever visade VR

Under Öppet Hus fanns även en teknikstation tillsammans med Magnus Holm från Högskolan i Skövde samt elever från lagmansgymnasiet som visade bland annat VR och robotik för att lyfta teknikintresset för ungdomar som besökte Skandia Elevator.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Information | Samverkan

Möjlighet att rekrytera från Skellefteå

Hitta nya medarbetare och hjälp samtidigt till att behålla värdefull kompetens i Sverige. Flera aktörer samarbetar just nu för att…

18 december, 2024 — Lästid 2 min

Delägare | Information

Kompetens riskerar att lämna Sverige

Kompetens riskerar att lämna Sverige när Northvolt säger upp personal. Behöver ditt företag anställa? Ta chansen att hitta nya medarbetare…

5 december, 2024 — Lästid 1 min

Delägare | Information

Grattis Skeby Gårdar! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2024 gick till Skeby Gårdar AB, för sin förmåga att helhjärtat satsa på landsbygden har de utmanat konventionella…

15 november, 2024 — Lästid 3 min

Delägare | IDCs erbjudande

Möt oss på Elmia Subcontractor

IDC hälsar alla industriföretag, intressenter och leverantörer välkomna till IUC-montern på Elmia subcontractor 2024. En mötesplats där nätverkande och hållbar…

8 november, 2024 — Lästid 1 min