Cirkulärt arbete skapar affärsnytta

Att arbeta med cirkulära affärsmodeller skapar konkurrenskraft och många affärsmässiga fördelar, berättade Tobias Jansson, Circular Economy, under sin föreläsning på ASSAR Industrial Innovation Arena.

Genom tankeväckande föreläsningar och workshops både i miljön på ASSAR och inne på Material ConneXion fick deltagarna många konkreta verktyg med sig för att själva kunna sätta igång arbetet för att få mer cirkulära verksamheter.

Återvinning 2.0

För att få in det cirkulära i våra verksamheter menade Tobias att vi behöver designa bort avfallet och det finns mycket att spara genom en resurseffektivisering. I Europa kan vi med gemensamma krafter spara 500 miljoner euro genom att jobba mer cirkulärt och den återvinning 1.0 vi har idag behöver övergå i återvinning 2.0. Det skulle innebära att materialen är designade för att återvinnas, att vi har mer slutna materialloopar och att det finns möjlighet för företagen att behålla ägandet av materialen genom till exempel leasing.

Tobias Jansson föreläste om trender inom cirkulär ekonomi.

Cirkulär ekonomi är viktigt sett utifrån ett företags riskhantering av råvaror. I takt med att råvaror tar slut stiger priserna. Ett sätt att hantera den risken är att titta över sitt eget materialflöde och vilka möjligheter som finns att äga sitt eget material.

Tobias Jansson om varför det är viktigt med cirkulär ekonomi.

Skapa affärsnytta

En övergång till mer cirkulära affärsmodeller skulle innebära många affärsmässiga fördelar, förklarade Tobias.
-Kunderna går från att vara konsumenter till användare och vi får en stärkt kundrelation som går bortom köptillfället. Kunden blir mer engagerad i produktdesignen och mervärdet blir tydligare. Vi får även möjlighet till en datainsamling och en kontroll över materialflöden. Affärsnytta skapas även då produkterna håller längre och blir lättare att underhålla och uppdatera. Produkterna blir dessutom mer energieffektiva.

Beräkna cirkuläritet

Tobias tipsade även om ett mätverktyg som RISE har tagit fram för att bedöma om en produkt är cirkulär. Beräkningen ger svar på det ekonomiska värdet av produkten utifrån hur stor del återvunnet material den innehåller.

Läs vad RISE skriver om måttet

TMF och agenda 2030

Bland deltagarna under inspirationsdagen fanns Robin Ljungar som är hållbarhetschef på TMF, trä och möbelföretagen. TMF jobbar mot agenda 2030 och har formulerat mål för trä och möbelindustrins långsiktiga hållbarhetsarbete. I en artikel i senaste numret av Trä & Möbelforum finns ett reportage om TMFs jobb med de globala målen.

TMF och Agenda 2030

Var börjar man som industriföretag om man vill jobba mer cirkulärt?

Robin Ljungar delade med sig av några tankar innan han sprang vidare till tåget.

DMO 2.0 ger kommuner ökad kunskap i cirkulär ekonomi

Efter Tobias föreläsning delades deltagarna i två grupper då ena gänget var specialinbjudna för projekt DMO 2.0, design med omtanke. Det är ett projekt som drivs av Skaraborgs kommunalförbund, finansieras av Västra Götalandsregionen och vänder sig till kommuner i regionen. Deltagande kommuner ska lära sig mer om upphandling, inköp och miljöarbete vilket ska ge ökad återanvändning av kommunernas egna möbler, mer medvetna val och mer kunskap kring cirkulär ekonomi. Projektgruppen samlades inne på ASSAR för att göra en workshop med Tobias Jansson. Till sin hjälp hade de Circulardesignwheel som han skapat och som ger en bra översikt över vilka principer som är relevanta (inom framför allt möbelbranschen) för att börja tänka mer cirkulärt.

Circulardesignwheel

Deltagarna fick med hjälp av Circulardesignwheel  fundera ut hur en stol skulle kunna göras mer cirkulär.

Börja tänka cirkulärt

Inne på Material ConneXion fick den andra gruppen delta i en workshop som gav dem konkreta verktyg till att bli mer cirkulära i sina verksamheter. Christian Bergman, industriell utvecklare på IDC, som höll i workshopen delade in deltagarna i tre grupper som fick fundera ut var sin produkt att utgå från. Med en rad frågeställningar till sin hjälp kunde grupperna börja jobba.

 1. Vari ligger nyttan och värdet i det du erbjuder?
  Vilka andra sätt finns? Hur erbjuder du användaren värde och vilka oönskade egenskaper finns?
 2. Produkt, tjänst eller mittemellan?
  Vilka fördelar finns med att inte äga produkten? Hur kan vår produkt göras tillgänglig för användaren? Hur kan vi erbjuda värde på andra sätt? Hur kan vi dra nytta av att äga produkten under och efter användningen?
 3. Möjligheter och förutsättningar för att vara med i loopen.
  Kan produkten återvinnas, återtillverkas, uppgraderas/repareras eller återanvändas. Vilka samarbeten kan vi knyta till oss för att en tjänst ska fungera? Vilka hinder finns?

Som hjälp under arbetet med frågorna finns fler verktyg som Christian tipsade om: Design play cards finns för vem som helst att beställa från nätet och på okala.net hittar du ekodesignstrategihjulet för en mer hållbar produktutveckling. På Circular design guide.com får du stegvis lära dig mer om att jobba cirkulärt och hållbarhetsguiden ger också en bra introduktion och flera praktiska verktyg.

Vill du lära dig mer?

Om du vill börja jobba mer cirkulärt men behöver hjälp med att komma igång – hör av dig till Christian Bergman på Material ConneXion eller Cecilia Karlsson på Circular Hub så hjälper dem dig.

Industriell utvecklare

0500-50 25 27

Christian Bergman

Industriell utvecklare

Jag började på IDC i maj 2018 och har en lång bakgrund som lärare på Högskolan i Skövde inom produktutveckling, design, 3D och CAD. Jag har alltid känt ett starkt engagemang för hållbar utveckling. Att dela med mig av kunskap är något jag inte kan låta bli, ens på fritiden, då jag är auktoriserad klätterinstruktör och har hållit studiecirklar i gitarrspel.

Min personliga bild är en mix av allt jag helst gör på fritiden. Jag gillar att klättra, och då mest utomhus i klippor och berg. Tejpen har man för att undvika skrapsår på knogarna när man hänger sig fast genom att knyta näven i en spricka, så det står väl för att jag är lite känslig av mig och inte så tjockhudad. Hjälmen har jag också när jag klättrar, den representerar väl att jag är lite feg – eller i varje fall kalkylerar för vissa risker.

Karbinen har jag för att jag hänger upp mig på saker, även om jag inte är någon ”fästprisse”. Repet symboliserar väl att det blir lite trassligt ibland, fast det är väl kanske bättre än att det knyter sig i magen när man är i ett utsatt läge. Trumpinnarna tog jag för att de var lättare att bära med än gitarren, så de får väl symbolisera att jag är lite lat av mig. Sen kunde jag ju förstås tagit med ett plektrum istället. Att jag inte tänkte på det får väl stå för att jag är efterklok.

 

Kontaktuppgifter

 • 0500-50 25 27

Industriell utvecklare

0500-50 25 06

Cecilia Karlsson

Industriell utvecklare

Det fantastiska med IDC är att vi har en arbetsplats där vi verkligen är med och påverkar. Att vara en del av att utveckla vår region är en härlig känsla. Att samtidigt omges av mycket kompetenta kollegor och en ständig omvärldsbevakning är så roligt och utvecklande, jag lär mig något nytt varje dag!

Jag började här hösten 2016 i rollen som upphandlings och utbildningskoordinator i projektet Kompetensnavet. Efter en föräldraledighet fortsatte jag sedan som projektledare i projektet Circular Hub. Tidigare har jag haft koordinerade roller inom marknadsföring och försäljning, bland annat inom maskinuthyrnings- och belysningsbranschen med en examen från IHM Business School.

När jag inte jobbar umgås jag med min familj, klurar på nästa inrednings- eller trädgårdsprojekt eller sätter mig på yogamattan. Att få bjuda över vänner på en smarrig middag gör mig glad, allra helst om vi planerar nästa spännande resa. Att resa till nya länder och kontinenter för att ta del av andra kulturer och njuta av vacker natur är något som ligger mig varmt om hjärtat. Just därför valde jag en jordglob till mitt personliga foto. Den står för mitt brinnande intresse av att utforska världen och att få sätta fötterna på den afrikanska röda jorden igen är något jag längtar efter.

Kontaktuppgifter

 • 0500-50 25 06

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Okategoriserad

Årets Industripris gick till Skandia Elevator

Varje år, sedan 2013, delar IDC ut Industripriset Skaraborg till ett tillverkande industriföretag som är en förebild i hur man…

16 oktober, 2018 — Lästid 3 min

Okategoriserad

Bubblande engagemang på årets Karriärlunch

För tredje året i rad arrangerade Teknikcollege Skaraborg, Högskolan i Skövde och IDC Karriärlunchen som täcker hela Skaraborg. I år…

30 november, 2018 — Lästid 3 min

Okategoriserad

AI-frukost, ForskarFredag och Öppet Hus

Den 28 september gick ForskarFredag av stapeln över hela Europa och i Sverige är det den största och mest spridda…

3 oktober, 2018 — Lästid 3 min

Okategoriserad

Praktiska tips under Fokusträff försäljning

På vår Fokusträff försäljning med tema sociala medier höll Anna Sandahl från Resultify en inspirerande föreläsning med många konkreta tips…

26 oktober, 2018 — Lästid 2 min