ASSAR väcker kreativiteten

Hur kan ASSAR Industrial Innovation Arena bidra till industrins utveckling och hur kan industrin bidra till kommande forskning på ASSAR? Det fick industriföretag från Hjo kommun se och uppleva vid ett studiebesök på innovationsarenan.

Initiativ av näringlivschef

Initiativ till besöket togs av Hjo kommuns näringslivschef, Kristina Mustajärvi, som gick ut med en inbjudan till industriföretagen. Tio nyfikna Hjoföretagare samlades inne i Material ConneXions lokal strax innan lunch för att först få en presentation om IDCs, ASSARs och Material ConneXions verksamheter. Den här dagen var det fullt med människor inne på ASSAR och det myllrade av aktiviteter i varje hörn. Bland annat var SFI (svenska för invandrare) där för att eleverna skulle få en bild av den svenska industrin och vilka möjligheter till kompetensutveckling som finns inom och inför ett eventuellt jobb i branschen.

Industrin kan bidra till utvecklingen

ASSAR och Balthazar erbjuder mycket att se och prova kopplat mot framtidens industri; Industri 4.0, AI-artificial intelligence, VR-virtual reality, automationsteknik, machine learning men även hållbarhetsarbete och cirkuläritet. Besökarna passade på att prova flera av stationerna. Hjoföretagen fick tack vare besöket chansen att se vad de tillsammans kan bidra med till industrins utveckling. Att ASSAR är mötesplatsen där tillverkningsindustri och teknikföretag kan hitta relevanta kontakter och själva bidra in med nya lösningar är tydligt. Många företag i Skaraborg ligger långt fram med tekniska lösningar och genom samverkan och samarbete med Högskolan i Skövde finnas det ytterligare utvecklingsmöjligheter.

Material från närområdet

Inne på Material ConneXion visade Christian Bergman – industriell utvecklare på IDC, vilka möjligheter som finns med nya material. Tyg som växer i takt med barnen och 100% komposterbar plast och många fler. Besökarna fick gå runt och botanisera bland alla hyllor med med över 1200 materialprover, precis innanför dörren finns en hylla med material som är utvecklade i vårt närområde runt om i Skaraborg.

Samarbete mellan människa och robot

Under besöket guidade Tobias Björck, koordinator på ASSAR, och Tanja Lundberg, projektledare för ASSAR, besökarna runt i innovationsmiljön och berättade om demonstratorerna med bland annat digitala tvillingar och MiR robotar. Ett av de senaste projekten är en samarbetsrobot som används under produktion och fungerar som avlastning för människan vid till exempel monotona rörelser. Rikard Ed adjunkt inom automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde berättade mer.

-Tidigare har robotar ofta varit inkapslade för att människan inte ska skadas under arbetsprocessen. Den här undviker istället människan och ett samarbete dem emellan är möjligt.

 

Är din kommun också nyfikna på ASSAR?

Hör av dig till Tanja eller Tobias för mer information.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 14

Tobias Björck

Industriutvecklare innovation

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 14

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Tips från IDC

IDC tipsar: FoU-kort 2023

Västra Götalandsregionen (VGR) erbjuder genom FoU-kort stöd till forskningsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny vetenskaplig kunskap och…

16 januari, 2023 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Nu erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram, för ett begränsat…

24 januari, 2023 — Lästid 2 min

Tips från IDC

IDC tipsar: Ansök om automationscheck

Är du del i ett litet eller medelstort tillverkande företag som vill utveckla tillverkningen mot högre grad av automatisering eller…

23 januari, 2023 — Lästid 1 min

Projekt | Samverkan

Leading Lights 2023 och EIT Manufacturing

I januari 2023 intog EIT Manufacturing och Leading Lights 2023 ASSAR Industrial Innovation Arena. Under dagen låg fokus på utmaningar…

20 januari, 2023 — Lästid 2 min