Almedalen: ASSAR är verktyget som tillgängliggör forskning

Under Almedalen deltog ASSAR Industrial Innovation Arena i seminariet ”Ensam är inte stark, samverkan för att få en livskraftig svensk tillverkningsindustri. Seminariet handlade om hur effektiva samverkansinsatser i relation till utbildning, forskning och innovation kan öka tillverknings- och teknikföretagens konkurrenskraft och arrangerades av Högskolan i Skövde och ASSAR.

Panelsamtal

I panelen fanns Tobias Björk, koordinator för ASSAR, Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde, Jenny Bramell, chefsstrateg för IUC-syd och Ulf Hall, chef för externa relationer och kommunikation, KK-stiftelsen. Moderator var Isobell Hadley-Kamptz

Panelen med Tobias Björck, Jenny Bramell, Ulf Hall, Anna Syberfeldt och moderator Isobell Hadley-Kamptz.

Idén till ASSAR

Tobias inledde med en kort presentation av ASSAR och bakgrunden till projektet. Det var för tio år sedan, under den ekonomiska krisen, som behovet uppstod. Man saknade en plattform för att kunna visa upp den forskning och nya teknik som skapas i Skaraborg. Vi förstod  att vi behövde vara bättre rustade inom tillverkningsindustrin, och ännu mer sträva efter att ligga i framkant – med innovation, forskning och utbildning som bas, berättar Tobias Björck, koordinator på ASSAR Industrial Innovation Arena.

Tobias Björck, koordinator för Assar.

Bara sedan i mars har vi haft 5000 besökare, alltifrån större konferenser till mindre nätverksmöten med fokus på industriell tillväxt.

Tobias Björck, koordinator för ASSAR

Som en bra kompis

Jenny Bramell, chefsstrateg för IUC-syd, pratade om att mindre företag kan ha svårt att hinna blicka framåt och driva utveckling. Man vill göra – men har ont om tid. ASSAR, skulle jag säga, är som en bra kompis som kan guida och öppna upp till nya samarbeten både med andra företag och forskning som annars är svår att hitta.

Det företag behöver är noder med den här infrastrukturen av aktörer som jobbar tillsammans.

Jenny Bramell om samverkans arenor som ASSAR.

Utvecklar näringsliv och lärosäten

Ulf Hall från KK-stiftelsen berättar att de vill stärka den svenska konkurrenskraften och att de tittar på både nytta för näringslivet och utveckling för lärosäten när forskningsmedel ska beviljas.

Det handlar om vetenskaplig kvalitet, nyttan för näringslivet, vilka resultat och effekter man hoppas uppnå och huruvida projektet är genomförbart.

Ulf Hall, KK-stiftelsen.

Ny forskning inom virtuell simulering

Anna Syberfeldt menar att det är viktigt att knyta ihop de stora bolagen med de små och medelstora. Och att på plats kunna visa dem hur ny teknik fungerar och vilken nytta både tekniken och samarbete mellan bolagen ger. I höst står nya möjligheter för dörren inom ASSAR och den relaterade forskningen vid Högskolan i Skövde. Inte minst genom en ny forskningsprofil som nyligen beviljats medel från just KK-stiftelsen.

– Vi drar då igång vår nya forskningsprofil, som handlar om virtuella simuleringar. En satsning på nära 100 miljoner, som förutom KK-stiftelsen också finansieras med samverkande företag. Så vi ser med tillförsikt framåt, avslutar Anna Syberfeldt, Högskolan i Skövde.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 5 min

Information | Projekt

Säsongsstart för Öppen fredag

Höstens första Öppna fredag på ASSAR i Skövde innehöll flera korta presentationer. Både från företag, pågående projekt i arenan och…

13 september, 2024 — Lästid 7 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Ta klivet och börja klimatberäkna

Att göra klimatberäkningar gör det lättare för ditt företag att förstå er påverkan på klimatet. Genom att analysera och mäta…

26 september, 2024 — Lästid 5 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Nystedts Mekaniska tar omtag kring Lean

Nystedts Mekaniska har varit delägare i IDC i flera år och flitigt nyttjat aktiviteter och insatser vi erbjuder i våra…

19 september, 2024 — Lästid 5 min