AI-frukost, ForskarFredag och Öppet Hus

Den 28 september gick ForskarFredag av stapeln över hela Europa och i Sverige är det den största och mest spridda vetenskapsfestivalen. I Skövde arrangerades eventet av Balthazar Science Center, Högskolan i Skövde och ASSAR Industrial Innovation Arena.

ForskarFredag inleddes med att Näringlivsforum höll ett frukostmöte i Café Kretsloppet på Balthazar Science Center. Tema var AI och forskare från Högskolan i Skövde berättade om det senaste inom digitalisering, hållbarhet och artificiell intelligens (AI).

Nyttan med robotar i industrin

Erik Lagerstedt är doktorand inom informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och hade med sig roboten NAO under presentationen. Eriks forskning visar på nyttan med att integrera robotar i industrin. De kan till exempel vara en bra resurs för att avlasta människan vid tunga jobb, farliga jobb och repetitiva uppgifter. I industri 4.0 behöver vi blanda människa och robot för bästa utveckling förklarade Erik. I framtiden tror han att vi inte tänker på robotar som just robotar, utan de blir en naturlig del av vardagen, som vi idag använder diskmaskinen eller tvättmaskinen.

Forskaren Erik Lagersted, till vänster, presenterade sin forskning om möjligheterna med robotar i industrin.

AI hittar de bästa modellerna för produktion

Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde, inledde sin presentation med att betona betydelsen av närheten mellan Högskolan, Volvobolagen, IDC West Sweden AB, Gothia Science Park och ASSAR. Att det ger väldigt bra samverkansmöjligheter och bra förutsättningar för spridning av forskningsresultat. Utvecklingen under de senaste 100 åren har gått väldigt fort,  fortsätter Anna. -Idag är vi mer kundanpassade vilket kräver oerhörda resurser. För att vara konkurrenskraftiga räcker det inte med att vara automatiserad, vi behöver få in fler smarta lösningar och de bästa produktionsmodellerna. AI ger oss möjlighet att bygga upp en virtuell miljö för att hitta de bästa modellerna för produktion, avslutar Anna.

Kvinna pekar på robot.

Anna Syberfeldt berättade om konkurrensfördelarna med AI.

AI ger oss möjligheten att bygga upp en virtuell miljö för att hitta de bästa modellerna för produktion.

Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik.

Tanka Lundberg berättar om ForskarFredag

Efter AI-frukosten var det öppet för skolungdomar att träffa forskare och göra experiment bland ASSARs  demonstratorer. I filmen berättar ASSARs projektledare Tanja Lundberg mer om ForskarFredag och om det arbete som görs för att få ut forskningsresultat och locka ungdomar till industrin. Reportage och film finns även på Skövde Nyheter.

 

Forskar Grand Prix

Under eftermiddagen gjorde sju av Högskolan i Skövdes forskare upp i deltävlingen av årets Forskar Grand Prix. Deltagarna fick fyra minuter på sig att pitcha sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Efter en spännande röstgenomgång som avgjordes av både publik och jury kunde vinnaren koras: Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde. I forskningen, som hon presenterade som ”Sagan om din patientjournal”, har hon tittat närmare på hur patienter upplever digitala kontakter med hälso- och sjukvården.

Pristagare

Vinnare av Forskar Grand Prix blev Hannife Rexhepi, längst till höger, med sin forskning i patientjournaler.

Bilder från dagen

Mellan klockan 15-19 var det öppet för allmänheten på Balthazar, ASSAR och Material ConneXion med prova-på-aktiviteter för hela familjen. och en Science Quize avslutade kvällen. Här följer lite bilder från dagen.

Läs mer om ASSAR

Läs mer om Material ConneXion

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Medarbetare

Just nu söker vi medarbetare - vill du växa tillsammans med oss?

IDC West Sweden AB är ett utvecklingsbolag för människorna i Skaraborgs tillverkande industri. Vårt uppdrag är att stärka konkurrenskraften och…

2 maj, 2023 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Nya material på Material ConneXion Skövde

På Material ConneXion Skövde, som både är en utställning och en databas, finns tusentals innovativa material uppställda. Man får löpande leveranser…

14 maj, 2023 — Lästid 2 min

Projekt | Samverkan

Inspirerande frukostseminarium om cirkulär design

IDC och SVID arrangerade tillsammans ett inspirerande frukostseminarium om cirkulär design som lockade många deltagare från näringslivet. Under morgonen fick…

2 maj, 2023 — Lästid 4 min

Information | Samverkan

Teknikcollege satsar för framtiden

Teknikcollege Skaraborg jobbar med utbildningar inom teknikindustrin. I vår gör man en stor satsning för att locka ännu fler ungdomar…

21 april, 2023 — Lästid 4 min