Yrkestrainee Skaraborg – studentarbeten hos Dafgårds och CIDAN

Målet med Yrkestrainee Skaraborg är att ta fram utbildningsupplägg på utbildningar inom teknik och tillverkning, där relevanta delar av kursen förläggs på en arbetsplats och lärande sker i traineeform.

Under hösten och vintern har fem studenter från programmet Produktionsingenjör utfört kursmoment på företag.

Produktionsmedarbetare och lärare och studenter från Högskolan i Skövde. Foto: Susanne Yngve.

Dafgårds

Att ta emot en yrkestrainee från Högskolan i Skövde bidrar till utbildning för företaget också, säger Christoffer på Dafgårds. Genom att diskutera om de olika koncepten får personal på företaget lite utbildning på köpet. Nya ögon tittar på produktionen. Därför vill företaget jobba med studenter för att utveckla både sin verksamhet och skapa närhet till högre utbildning. Studenterna uttrycker att det finns ett värde i att se verkligheten, inte bara den tillrättalagda skolvärlden. Här får man lära sig att anpassa efter arbetsplatsen. Verkligheten är aldrig perfekt. Det är det viktigaste. Momenten har krävt mycket tid och förbättringsförslag har kommit fram, att ta vara på tiden mer koncentrerat vid nästa genomförande är ett exempel. Samverkan i framtiden där studenter, handledare, lärare och samarbetspartner hjälps åt är något som företaget vill fortsätta arbeta med.

Miranda Kedbäck, Högskolan i Skövde, Alex, student, Dennis Handledare Cidan Machinery, Susanne Yngve, IDC West Sweden AB. Foto: Susanne Yngve.

CIDAN Machinery i Götene

Erfarenheterna från kursmoment som genomförts ute i verksamheten hjälper till att förbereda för kommande examensarbete. Cidan vill delta igen för att kunna visa verkligheten kopplat till teorin. Det är bra om det kommer tidigare i utbildningen än det traditionella examensarbetet i årskurs tre. Studenten som genomfört sin yrkestrainee är nu mer förberedd för exjobbet, vilket även handledaren Dennis är genom att kunna förbereda sig inför att utforma exjobbsuppgifter. Cidan har fått göra avgränsningar och det har varit svårt att träffa rätt maskiner i tiden. Det finns även fördelar med detta upplägg, tid för reflektion och analys mellan.

Om du vill veta mer

Hör av dig till Susanne om du vill veta mer.

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

0500-50 25 17

Susanne Yngve

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 17

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Forma framtiden i ASSAR Circular Labs

Nu finns det möjlighet för företag som tagit kliv i frågan om cirkulär omställning att ta plats i ASSAR Circular…

14 augusti, 2024 — Lästid 4 min

Information | Samverkan

Högskolan i Skövde kraftsamlar för digital industriutveckling

Projektet ShiftLabs har fått finansiering av EU-kommissionen, Tillväxtverket och Vinnova för att stärka svensk tillverkningsindustri. Högskolan i Skövde utgör en…

23 november, 2023 — Lästid 4 min

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 5 min