I början av november arrangerade projekt Circular Hub ett seminarium där inbjudna talare från inredningsbranschen pratade om hur vi kan tänka för att öka den cirkulär designen när det gäller produktutveckling.
Talare under dagen var Mats Grennfalk från Swedese, Designer Marie-Louise Hellgren, Thomas Bräck från Sculptur, Jenny Ekman från Sajkla och Thomas Nyström från RISE Viktoria.
Tips för cirkulär design
Det kom upp många tips under dagen och vi har sammanfattat några från de olika talarna.
- Vid produktutveckling utgå från materialen och inte från designen. Fundera till exempel på vad det finns för material som redan är i omlopp, eller material som är lätta att återvinna/återanvända.
- Sträva efter att ha utbytbara delar i din produkt.
- Våga vara besvärlig och ställ krav, det är då vi lär oss nytt och får det att hända. Det kan gälla till exempel i samarbete med en materialleverantör.
- Tänk tidlöshet, det skapar hållbara produkter med kvalitet.
- Titta på klassisk design, där har någon tänkt till från början.
- Fundera på affärsmodellen – hur kan vi tjäna pengar på redan producerade produkter?
- Kan produkten klara en värdeökande användning? Går det att hyra ut eller på något sätt tjänstefiera?
Se filmen med talarnas bästa tips för cirkulär design
Kommande event med Circular Hub
Längre fram kommer fler inspirationsdagar inom bland annat cirkulära affärsmodeller, att upphandla cirkulärt och att inreda cirkulärt. Håll utkik på circularhub.se.
Hitta din cirkulära potential
Hitta den cirkulära potentialen i en möbel med Circular Hubs egenutvecklade verktyg CiSAT. Genom att svara på ett antal frågor får du en inblick i vilka steg som du kan ta för att bli mer cirkulär. Verktyget vänder sig i första hand till dig som möbelproducent men är användbart för alla som verkar i möbel- och inredningsbranschen.
Circular Hub ger hjälp i omställningen mot en mer cirkulär affär
Circular Hub ökar kunskapsnivån och tillgängliggör forskning i omställningen från en linjär till en mer cirkulär affär. Som företag får du hjälp genom till exempel praktisk workshop, bli ihopkopplad med andra aktörer i branschen eller genom coachande stöttning i resan mot att öka graden av cirkularitet. Circular Hub vänder sig i första hand till möbel- och inredningsbranschen i Västra Götaland.