Supermaterialets aktörer träffades på ASSAR

SIO Grafen och ASSAR Industrial Innovation Arena arrangerade ett gemensamt event den 27 april med fokus på det växande svenska ekosystemet av grafen och andra 2D-material.

Supermaterialet grafen är världens tunnaste och starkaste material. Lättare än bomull, elektriskt ledande, näst intill genomskinligt, samtidigt nytt och multifunktionellt. Det används redan i över 200 industriella projekt och 2D-materialet är på stark frammarsch inom svensk industri.

Den 27 maj samlade det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen branschen för ett vårmöte på ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde. Att grafenträffen förlades på ASSAR är ett kvitto på att Skövde lockar till sig svensk industris framtid.

– Mer än 200 svenska organisationer har skapat projekt inom SIO Grafen och takten ökar. Vi ser att 2D-material har en stor och viktig roll att spela framöver, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programchef SIO Grafen.

En dag då utmaningar mötte möjligheter

Under dagen fick deltagarna veta mer om vilka utmaningar och möjligheter stora företag som IKEA, AB Volvo och Novo Energy (Volvo Cars och Northvolts gemensamma batteribolag) ser när det gäller nya material som grafen. Grafen-företag som Graphmatech, Grafren och Bright Day Graphene berättade om aktuella projekt. Josef Adolfsson från IDC berättade om de möjligheter som finns inom ramen för Material ConneXion Skövde. Dagen var full av nätverkande, inspiration och samarbete och avslutades med teamwork Balthazar Science Center och en middag på ASSAR.

Kort om grafen
 • Vad är grafen?
  Grafen är kolatomer som sitter ihop i ett enda tunt, tvådimensionellt skikt. Detta ger en mängd unika egenskaper.
 • Hur används det?
  Grafen kan utgöra grunden i många olika tillämpningar. Allt från multifunktionella kompositer som är elektriskt ledande, starka och lätta, till syrgasbarriärer i förpackningar, korrosionsskydd, i böjbar elektronik och i högkänsliga gas- och biosensorer.
 • Hur framställs det?
  Grafen kan framställas antingen som flagor eller filmer. Vilken form som är mest fördelaktig att använda beror på tillämpningen. I Sverige finns idag en produktionskapacitet för storskalig industriell användning.
 • Vad är SIO Grafen?
  SIO Grafen är ett nationellt strategiskt innovationsprogram finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
Några bilder från dagen

Om du vill veta mer

Hör av dig till Tobias eller Josef om du vill veta mer.

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

0500-50 25 14

Tobias Björck

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

Kontaktuppgifter

 • 0500-50 25 14

Chef för Tillämpad Innovation

0500-50 25 25

Josef Adolfsson

Chef för Tillämpad Innovation

Kontaktuppgifter

 • 0500-50 25 25

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Invigning av ASSAR Circular Labs

Under produktionstekniska dagen 2024 invigdes en helt ny cirkulär lärmiljö i Skövde: ASSAR Circular Labs, en del av ASSAR Industrial…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 5 min

Projekt | Samverkan

Workshop om ekonomisk motivering av cirkularitet

Inom ramen för projektet REFUSE hölls nyligen en workshop om att mäta och ekonomiskt motivera cirkularitet och rekonfigurerbarhet. Besökarna möttes…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Yrkestrainee Skaraborg – studentarbeten hos Dafgårds och CIDAN

Målet med Yrkestrainee Skaraborg är att ta fram utbildningsupplägg på utbildningar inom teknik och tillverkning, där relevanta delar av kursen…

26 april, 2024 — Lästid 2 min