IDC tipsar: En lokal länk till att göra affärer i USA

Vi träffar Emma Korjonen, internationell affärsutvecklare, som jobbar för att stärka relationerna och identifiera möjligheterna när det gäller samverkan mellan Skaraborg och Rockford, USA. Här berättar hon mer om hur genom sitt affärsnätverk kan göra nytta för Skaraborgs tillverkande industri.

Sedan 14 år tillbaka har det pågått ett internationellt partnerskapsavtal mellan Skaraborg i Sverige och svenksbygden Rockford i USA, och sedan februari 2020 är det Emma som har rollen som internationell affärsutvecklare. Tanken var att Emma skulle varit i USA i flera månader vid det här laget, och jobbat för att stärka relationerna mellan USA, Rockford och Skaraborg än mer. Men den rådande Coronapandemin har ställt till det och som i så många andra sammanhang har Emma fått söka digitala lösningar.

Emma Korjonen, internationell affärsutvecklare i Skaraborg.

— Jag undersöker just nu möjligheter att klustra svenska och amerikanska företag utifrån bransch och behov och sedan koppla upp oss i digitala event och mötesrum för att kunna maximera våra gemensamma lärdomar, exempelvis inom handel och turism. Vi vet i nuläget inte när det blir aktuellt att jag åker till USA, men jag tar chansen nu att träffa många företag och andra partners på plats här i Skaraborg och lära känna området riktigt väl innan det är dags för USA, berättar Emma.

Och träffa företag är precis vad hon vill, hon vill jobba för att avstånden ska kännas kortare.
— Min roll handlar om att vara en ”match maker” kan man säga, jag är ambassadör för näringslivet både i Sverige och i USA och i mitt uppdrag ligger att se behoven och söka lösningarna, berättar hon. Jag har lärt känna området Rockford väl under min tid som utbytesstudent i USA, och har ett stort kontaktnät som jag fått förmedlat via min föregångare Linnea Bengtsson, det vill jag verkligen nyttja till företagens fördel! fortsätter hon.

Win-win situations, studiebesök och ny marknad – så kan samverkan ge konkret nytta

Klicka på bilden för att öppna informationsbladet.

Joint Venture, alltså delat risktagande, kan vara ett sätt som företag kan dra nytta av att ta kontakt med Emma och bli en del av det stora affärsnätverk hon verkar inom.

— Ett exempel är ett amerikanskt företag som behövde hjälp för ett par år sedan. De tillverkade en produkt som till dels krävde bockning av plåt. Dessvärre blev fraktkostnaderna orimligt höga då produkten blev skrymmande efter bearbetning och de behövde undersöka möjligheter att skeppa plåten orörd och bearbeta den närmre marknaden som var Europa, beskriver Emma.

Genom affärsnätverket kom företaget i kontakt med ett mindre tillverkande företag i Skaraborg. Samverkan resulterade sedan i att parterna ingick ett avtal för joint venture för samarbete som i stort gick ut på att Skaraborgsföretaget bockade produkten på plats i Sverige, innan den skeppades vidare till Europa.

Andra exempel på hur företag kan dra nytta av affärsnätverket är exempelvis hur tillverkande industriföretag i Skaraborg varit över i Rockford och fått göra studiebesök för att ta fram produkter till nya branscher. Ett annat tillverkande företag nådde en ny marknad genom att delta i byggnationen av tre svenska hus i Rockford, på så vis knöt de kontakter i USA. Ytterligare ett lokalt tillverkningsföretag i Skaraborg fick 2019 hjälp med kontakter i USA och fick genom samarbetet en ingång till en ny marknad.

— Det är bara några exempel på hur företag kan dra nytta av samarbetet, det handlar om så mycket mer än bara exportfrågor. Företag kan få stöttning genom omvärldsbevakning, inspiration, långsiktiga samarbeten, jobbskuggning och mycket mer, allt utgår från företagens behov, fortsätter hon. Emma.

Så hur går det till, är det bara att ringa?

Vid den första kontakten mellan ett företag och Emma så fyller företagen i ett Partner Search dokument, där beskrivs behovsbild, önskemål, frågor med mera. Detta tar Emma sedan med sig till USA och presenterar för sin advisor board som består av ett tjugotal beslutsfattare, företagsledare och politiker i Rockford. Sedan kopplas hon ihop med lämpligast och mest intressanta partner för ärendet, och tar samverkan vidare därifrån.

— Företag kan kontakta mig med vilka frågor som helst egentligen, jag kommer ju att finnas på plats i USA väl pandemin tillåter och har ett gediget kontaktnät där med gott om svenska partners, det är bara att ringa mig så tar vi det därifrån. Det absolut bästa med mitt jobb är ju att kunna hjälpa företagen! avslutar Emma vårt möte.

Öppna informationsblad om Skaraborgs
internationella affärsutvecklare, Emma Korjonen

Om du vill veta mer

Hör av dig direkt till Emma Korjonen om du vill veta mer om möjligheterna.
Mobil: 0734-428337
E-post:
Webb: http://glocal.lidkoping.se/

Om du vill veta mer

Har du idéer om andra möjligheter relevanta för Skaraborgs industri, hör av dig till Anna eller Lisa.

 

Kommunikationsansvarig (sjukskriven)

0765-44 14 21

Anna German

Kommunikationsansvarig (sjukskriven)

Kontaktuppgifter

  • 0765-44 14 21

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Anbudsförfrågan energirådgivning Industry in West

BAKGRUND Industry in West är ett projekt som pågår under tidsperioden 2023-09-01 – 2026-11-30. Syftet med projektet Industry In West…

19 december, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Tips från IDC

IDC tipsar: Företag med lösningar inom mobilitet kan få hjälp att lansera i USA

Nu finns det möjlighet för svenska små och medelstora företag inom mobilitet att delta i programmet Berkeley SkyDeck i USA…

26 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Fredrik tipsar: Coachingprogram i cirkulär utveckling

Nu finns möjlighet att delta i ett kostnadsfritt coachingprogram som erbjuds av LIGHTer i samarbete med RE:Source, Sweco och SVID…

4 april, 2024 — Lästid 1 min