Forskningsprojekt förbereder dagens svetsprocesser för morgondagens krav

Den tillverkande industrin världen över har stora krav på sig att skapa hållbara produkter och minska sin miljöpåverkan. Krav som tvingar industrin att ställa om sin tillverkning till nya, och effektiva processer. Under tre år ska projektet QWELD, som koordineras av Högskolan i Skövde, utveckla metoder för att kvalitetssäkra och optimera laser- och ultraljudssvetsade komponenter.

Projektet QWELD är väl förankrat i det industritunga Skaraborg. Bland annat är företag som CEJN, Furhoffs, Volvo GTO, Powertrain Engineering Sweden och Koenigsegg med från företagssidan. Kent Salomonsson, projektledare och biträdande professor i maskinteknik på Högskolan i Skövde menar att den lokala förankringen ger goda förutsättningar att påskynda omställningen i regionen:

– Det känns väldigt bra att vi bygger den lokala förmågan tillsammans. QWELD kommer skapa möjligheter för regionen att se nya marknader när det kommer till kvalitetssäkring av sammanfogade detaljer, bland annat elektromobilitet. Det kan ge insikt i nya tekniker för att höja kvaliteten i produktionen, säger Kent Salomonsson.

Ersätta traditionella svetsmetoder

Idag förekommer flera olika typer av svetsningsmetoder inom tillverkningsindustrin. I QWELD är fokus laser- och ultraljudsvetsning, tekniker som är på frammarsch och som på sikt kommer ersätta traditionella svetsningsmetoder. Fördelarna är många, bland annat har laser- och ultraljudsvetsning större säkerhet och precision. De är dessutom snabbare och använder bara en bråkdel av den energi som krävs vid traditionell svetsning.

– I projektet kommer vi arbeta med olika paket som i princip skapar byggstenarna för att få tillförlitlig teknik för kvalitetssäkring av svetsfogar. Teknikerna kommer även, under projektets gång, implementeras i processer hos respektive företagspartner för att valideras, säger Kent Salomonsson.

Under projektet kommer projektteamet bland annat arbeta med CT-skanning på ASSAR Industrial Innovation Arena, bildidentifiering, maskininlärning, ultraljud, temperaturmätning med mera.

Finansiering från Produktion2030

Från akademin har projektet, förutom Högskolan i Skövde, forskningsinstitutet RISE med som partner. RISE bidrag till projektet med sin expertis inom restspänningsmätningar och analys. QWELD finansernas av det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

ASSAR Labs

CT-skannern ingår i ASSAR Labs – ett initiativ som möjliggör samverkan och kunskapsuppbyggnad kring viktiga teknikområden för framtiden. Här samverkar stora och små teknik- och industribolag med akademin. Inom ramen för ASSAR Labs erbjuder IDC kunskapsutbyte inom nya tillverkningsmetoder för framtida elektrifierade drivlinor; öppna workshops med visning av nya produktionstekniker eller fördjupade dialoger i våra nätverk. ASSAR Labs innehåller i nuläget en lasersvets, en CT-skanner, en produktionslinje för Hairpins och en fleroperationsmaskin för bearbetning.

Läs mer om ASSAR Labs


IDC och ASSAR Industrial Innovation Arena

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Initiativtagare till satsningen är Science Park Skövde ABHögskolan i Skövde, IDC West Sweden AB. Volvokoncernen och Volvo Car Corporation.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i Skövde, finansierat av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till ASSARs hemsida

Läs mer om projektet ASSAR

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Stort grattis årets produktionstekniker!

Årets produktionstekniker är Johan Ekblad på Lidköping Energi. Johan har med stort engagemang som miljöansvarig och leankoordinator utvecklat och implementerat…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Invigning av ASSAR Circular Labs

Under produktionstekniska dagen 2024 invigdes en helt ny cirkulär lärmiljö i Skövde: ASSAR Circular Labs, en del av ASSAR Industrial…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden

Projektet har nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till att skapa en ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Regelverket kring…

19 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min