Nya affärsmöjligheter med hållbar produktion – och vad är egentligen cirkulär produktutveckling? Det var temat när Töreboda Kommun bjöd in till företagsfrukost. Under morgonen fick deltagarna lyssna till Urban Sandsjö, VD för Treefurn, Ulf Ridelberg, VD Ericsindustrier och Christian Bergman från IDC och Material ConneXion.
Christian Bergman inledde dagen utifrån ett produktutvecklingsperspektiv och med visionen om cirkulär ekonomi som ledstjärna.
Om alla levde som vi gör i Sverige, skulle vi gjort slut på alla årets resurser i april Resten av året går på sparkapital. Så inledde Christian dagen och refererade till Country Overshoot Days. Poängen är att det ekonomiska systemet vi har är inte gjort för att ta vara på saker, vi upplever ett överflöd och då bryr vi oss inte som vi gjorde förr, då resurserna var mer begränsade. Det har lett till en ”slit- och slängmentalitet”, vilket inte alls innebär att hushålla med jordens resurser.
– För att komma tillrätta med problemet behöver vi skapa mer värde med mindre resurser, med hjälp av cirkulär ekonomi. Konsumenterna efterfrågar mer och mer i fråga om hållbarhetskrav, och det kan ses som ett hot eller utmaning men erbjuder också väldiga möjligheter, fortsatte han. ”Om du vill spara kostnader, minska spill, minska miljöpåverkan & förbättra inkomst måste du titta på cirkulära lösningar. Det är den enda modellen som löser alla spänningar”
Ian Ellison, sustainability manager, Jaguar LandRover
Att gå från ”vi tog det som blir över” till ”det här är exklusivt” Spill uppstår egentligen redan i början av en produktutvecklingsprocess. Därmed är det otroligt viktigt att tänka cirkulärt kring spill tidigt i produktutvecklingsprocessen, använda avfallet och skapa något av det, eller låt spillet från en process bli till näring för en annan. Christian exemplifierar med företag som tagit spillmaterial och skapat ”limited edition” av det. Exempelvis Tierra .
– Det är viktigt att se spill som en källa till material – återta spill in i den egna produktionen eller sälj till någon annan, menar Christian.
Det finns gott om outnyttjad potential i spill av olika slag, dessutom byggs starka storys in i produkterna som blir en del av varumärkespositionering och kan stötta försäljningen.
B&L Lund Offecct Humansarevain Några lokala företag som jobbat med att ta tillvara sitt spill är Offecct som skapat Sound sticks av spill och återvunnen aluminium, Humansarevain som gör skor och kläder av bland annat kaffesump och plast från haven samt B&L Lund som tillverkar och säljer produkter som kuddfodral och möbeltassar av spillet från deras produktion.
Design for assembly – enkel och kostnadseffektiv montering Design for assembly är en nyckelfaktor för framgången av flera producerande företag inom olika branscher. Syftet är att förbättra produkters design för enkel och kostnadseffektiv montering. Även design for disassembly är ett viktigt begrepp när det kommer till hållbar produktutveckling. Att från start designa så att produkten enkelt och kostnadseffektivt kan monteras isär för att sedan återanvända eller återbruka produktens delar när livslängden är slut.
Det biologiska kretsloppet och det tekniska – i en cirkulär ekonomi Cirkulär ekonomi är en vision om ett ekonomiskt system som är designat för att återskapa resurser, om och om igen. Det bygger på att affärsnytta går hand i hand med resurseffektivitet, med hjälp av förfinade materialflöden och innovativa affärsmodeller. Det handlar till stor del om att ställa om till regenerativt, eller återskapande tänk.
Ellen MacArthur Foundation visualiserar den cirkulära ekonomin i ett fjärilsdiagram där den vänstra delen visar biologiska material som återvänder till biosfären utan att göra skada, och som bidrar till att återskapa naturtillgångar. Exempel kan vara bomullskläder som används som möbelstoppning och slutligen som isolering innan materialet återförs till biosfären.
Den högra delen av diagrammet visar tekniska material som hålls i cirkulation som delar i industriella processer i teknosfären. I den yttersta cirkeln sker återvinning av material på sätt som gör att de inte förlorar kvalitet och tas in i produktionen, om och om igen. Mycket av dagens återvinning är i själva verket downcycling vilket enkelt uttryckt innebär att materialen inte är designade för att återvinnas, vilket gör att de förlorar kvalitet för varje återvinningscykel.
Från recycling till upcycling I den cirkulära visionen är alla tekniska material designade för upcycling, eller återvinning 2.0, vilket innebär att materialen cirkulerar i så slutna system som möjligt och bibehåller sin kvalitet och ekonomiska värde oavsett antalet cykler. Den bärande principen är att ju närmre man kommer de innersta cirklarna av direkt återanvändande, desto större är besparingarna för då minskar behovet av nyuttag av råvara och mindre energi går åt för transport och bearbetning av material.
Urban Sandsjö, VD Treefurn Ulf Ridelberg, VD Ericsindustrier Det fungerar alldeles utmärkt att ta tillvara på spill och att använda det Det menar Urban Sandsjö, VD på Treefurn som sett möjligheterna i återbruket. Treefurn jobbar med industriellt hantverk och värnar om bilden av det traditionella specialsnickeriet i kombination med produktions- och maskinteknik.
Hans berättelse om vägen till att bli leverantör av inredning till världens alla Espresso Housecaféer är fantastisk. Förfrågan rörde ett material som skulle ge känslan ”raw”, en begagnad och genuin patina av kvalitet. Uppdraget tog honom till södra England där han till slut upptäckte en riktig skatt i en bondes lager. Spillet var dessutom var märkt ”made in Sweden, Tibro” och bestod av träd som vuxit på Hökensås. Den historian är Urbans att berätta, men kärnan i den är högaktuell idag – att se spill som skräp sitter bara i vår hjärna, här gäller att tänka nytt och se möjligheterna.
Vi har tagit mycket hjälp av IDC. Har ni möjlighet så gör det, de har resurser inom alla områden.
Menar Urban Sandsjö, VD för Treefurn
De fick fria händer att göra vad de ville På ämnet ”design for assembly” berättar Ulf Ridelberg, VD på Ericsindustrier om hur han tagit hjälp av studenter från Högskolan i Skövde. Ericsindustrier i Töreboda är ett litet ett familjeföretag som grundades i mitten av 1950-talet. Företaget tillverkar torkställningar för tvätt, duschdraperistänger och annan badrumsinredning.
De tog hjälp av två studenter på Designingenjörsprogrammet för att utveckla en produkt i sin konstruktion som är komplex och tidskrävande. Från att ha haft en produkt med totalt 18 delar, har de nu en produkt under utveckling som består av endast ett fåtal delar. Ulf beskriver hur den beräknade monteringstiden gått från 60 enheter per timma till 180-200 enheter per timma.
Använd studenterna på högskolan, det finns mycket kreativitet och hjälp att få av dem.
Säger Ulf Ridelberg, VD Ericsindustrier
Här kan du läsa mer om när Ericsindsindustrier tog hjälp av studenter
Källa: Informationen är delvis hämtad från http://circulareconomy.se/.