Energidagen 2023 – solceller, energilagring och tekniksnack

Onsdagen den 29 mars 2023 kördes den första Energidagen på ASSAR. Under en heldag sattes all fokus på den viktiga energifrågan – det pratades om solceller, energilagring, stödtjänster, hur man kapar effekttoppar och energioptimerar.

Under dagen varvades talare från scenen med paneldiskussioner, trendspaningar och tekniksnack där företag och andra verksamheter möttes och bytte erfarenheter.

Varför en energidag?

Idag kommer över 80 procent av världens koldioxidutsläpp från människans energianvändning – el, värme och transporter. Energiomställningen är på allas läppar inom alla branscher och många är överens om att det behövs en energirevolution för att få bukt med klimatförändringarna och samtidigt hantera höga elpriser och effektutmaningarna i våra energisystem.

Kapa effekttoppar

Tobias Björck, som presenterade förstudien ”Kapa effekttoppar”, tipsade företag om att ta reda på sin effektsignatur. Att man i förstudien sett att viljan finns hos många företag att avlasta nätet, men att ekonomiska incitament saknas. – Vänta inte! Ta reda på vilka förutsättningar du har. Och skaffa beslutsunderlag för nästa steg, sa Tobias Björck.

Citat från scenen
  • Det handlar om att se vilka möjligheter som skapas när världen ska bli fossilfri, och hur man kan tjäna pengar på att bli fossilfria snabbt.
  • Inte minst ungdomar ställer stora krav på fossilfritt.
  • Det är ett nytt mindset, förnybar teknik är idag i många fall billigare än andra alternativ, både solcellsenergi, vindkraft och havskraft är billigare än traditionella alternativ.
  • Klimatpolitik har blivit näringslivspolitik!

Tobias Björck och Hanna Tengelin på scenen.

Från solceller till battericeller och trendspaningar

Talare på scenen var Hanna Tengelin, projektledare för Energiföretagen i samverkansarenan ACCEL, Skövde Energis VD Sammy Tanhua och ASSARs egen koordinator Tobias Björck som berättade om förstudien ”Kapa effekttoppar”.

Erik Hedbrant, VD på Hägnander och Larsson AB berättade om hur man investerar i en egen solcellspark och Gustav Bobeck, VD på Flexpower, berättade om batterilager och stödtjänster. Bo Hallberg, Pratexo, pratade om Edge computing & microcloud ny arkitektur för mätning, analys och energioptimering. Från Innovatum och Energikontor Väst kom innovationsledaren Peter Berg och berättade om deras verksamhet, i synnerhet om arbetet i Omställningslyftet.

På eftermiddagen intog två talare från Polarium scenen. Wilhelm Leissner talade om ”Hur vänder vi energiutmaningarna till kostnadsbesparingar och intäktsmöjligheter?” och Samuel Wingstedt talade om ”Megatrender på den europeiska energimarknaden och hur påverkar det dig?”

Dagen avslutade med ”Face2face-möten” med intresserade företag.

Några bilder från dagen

Jag insåg att jag behövde sätta upp min egen solcellspark för att säkra min egen energiförbrukning, sa Erik Hedbrant, VD på Hägnander och Larsson AB. De står för 70 procent av vår förbrukning idag.

Gustav Bobeck, VD på Flexpower, berättade om batterilager och stödtjänster.

Peter Berg från Innovatum berättade om Energilyftet.

Tekniksnack från scenen med några av dagens talare; Erik Hedbrant, Gustav Bobeck, Samuel WIngstedt, Hanna Tengelin och Sammy Tanhua.

Samuel Wingstedt och Wilhelm Leissner pratade om Megatrender och hur vi vänder energiutmaningarna till kostnadsbesparingar och intäktsmöjligheter?

Om du vill veta mer

Vill du veta mer om Energidagen, hör av dig till Tobias.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 14

Tobias Björck

Industriutvecklare innovation

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 14

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

Skandia Elevator testar ASSAR Labs

Skandia Elevator i Arentorp är branschledande inom transport av spannmål och tillverkar och levererar utrustning över hela världen. Nyligen besökte…

25 maj, 2023 — Lästid 4 min

Samverkan | Tips från IDC

Science Park Skövde startar Navigator; ska stötta småföretag som vill växa

Alla vinner på att mikro- och småföretag växer eftersom de skapar fler jobb och ökar produktiviteten i landet. Därför satsar…

16 maj, 2023 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Supermaterialets aktörer träffades på ASSAR

SIO Grafen och ASSAR Industrial Innovation Arena arrangerade ett gemensamt event den 27 april med fokus på det växande svenska…

27 april, 2023 — Lästid 2 min

Projekt | Samverkan

Inspirerande frukostseminarium om cirkulär design

IDC och SVID arrangerade tillsammans ett inspirerande frukostseminarium om cirkulär design som lockade många deltagare från näringslivet. Under morgonen fick…

2 maj, 2023 — Lästid 4 min