Design Thinking – att alltid utgå från kunden

Inom ramen för ASSAR erbjuder Science Park Skövde workshops och föreläsningar i Design Thinking-metodik och facilitering för att skapa innovationskraft. Men vad innebär egentligen begreppen?

Att säga att man arbetar med metoderna inom Design Thinking kan vid första anblicken låta lite knepigt och främmande. Det är dock inte så konstigt som det kan låta. Malin Lundberg, affärsutvecklare på Science Park Skövde, förklarar:

– Design Thinking handlar om att använda sig av de perspektiv och tankesätt som designers har när de utvecklar tjänster eller produkter, vilket är ett bra stöd när man ska börja arbeta mer användarcentrerat. Vad betyder då detta? Jo, kort och gott att man ser till, redan i ett tidigt skede, att det faktiskt finns en användare där ute och att man bara utvecklar lagom mycket – inte för mycket och inte för lite. Att lära känna sin målgrupp och arbeta nära den, med högt tempo, gör detta möjligt.

Design Thinking – tankesätt och metoder

Genom Design Thinking får man tillgång till tankesätt och metoder som hjälper oss att träffa mer rätt i den nya komplexa värld vi lever i, där kundens makt är större än någonsin tidigare. Förändringstakten blir bara snabbare, vilket ställer krav på att alla företag och organisationer behöver fundera på hur man säkerställer att erbjudandet är relevant för sin kund idag och hur man kan ligga steget före för att vara relevant även imorgon.

Facilitering – skapa värdeskapande möten

För att effektivt kunna arbeta med den här typen av utveckling krävs kompetens inom facilitering. Att facilitera betyder ”att underlätta”, och det är precis det som är nyckeln: att hjälpa mötet och dess deltagare att nå sin fulla potential. Goda kunskaper i facilitering hjälper oss att hålla bra och värdeskapande möten, där hela gruppen får komma till sin rätt och där förutsättningarna bygger på att gruppens samlade kompetens och kraft tas tillvara.

Innovationskraft

– Kombinationen av att arbeta med Design Thinking och facilitering, är det som vi valt att kalla för Innovationskraft. Att ha goda förutsättningar att snabbt kunna testa och utveckla idéer, tjänster och produkter och samtidigt vara duktig på att kunna driva möten där deltagarna verkligen får chansen att samarbeta, tror vi är en nyckel till att företagen i Skaraborg ska gå starka in i framtiden, säger Malin Lundberg.

Intresserad av att lära dig mer?

Inom ramen för ASSAR erbjuder Science Park Skövde workshopserier och föreläsningar i Design Thinking-metodik och facilitering, samt kombinationer av dessa. Är du nyfiken på att lära dig mer, kontakta Malin Lundberg, , 0702 – 42 87 39.


IDC och ASSAR Industrial Innovation Arena

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Initiativtagare till satsningen är Science Park Skövde ABHögskolan i Skövde, IDC West Sweden AB. Volvokoncernen och Volvo Car Corporation.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i Skövde med IDC som projektägare. Finansiärer är Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till ASSARs hemsida

Läs mer om projektet ASSAR

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Invigning av ASSAR Circular Labs

Under produktionstekniska dagen 2024 invigdes en helt ny cirkulär lärmiljö i Skövde: ASSAR Circular Labs, en del av ASSAR Industrial…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Workshop om ekonomisk motivering av cirkularitet

Inom ramen för projektet REFUSE hölls nyligen en workshop om att mäta och ekonomiskt motivera cirkularitet och rekonfigurerbarhet. Besökarna möttes…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Fredrik tipsar: Coachingprogram i cirkulär utveckling

Nu finns möjlighet att delta i ett kostnadsfritt coachingprogram som erbjuds av LIGHTer i samarbete med RE:Source, Sweco och SVID…

4 april, 2024 — Lästid 1 min