Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action 2.0 som fungerar som en katalysator för att öka medvetenheten och kunskapen om additiv tillverkning samt dess fördelar hos små och medelstora företag i Västra Götaland.

Nu fortsätter vi samarbetet inom området additiv tillverkning tillsammans med RISE Research Institutes of Sweden, IUC Väst AB, Göteborgs Tekniska College och Chalmers tekniska högskola. Det gemensamma målet är att stödja små och medelstora företag i hela Västra Götalandsregionen i fråga om additiv tillverkning. Projektet, med en budget på omkring 15 MSEK, är planerat att pågå till hösten 2026.

Läs mer om projektet

Vägledning för rätt nivå och riktning för additiv tillverkning

Drivkraften för implementering av additiv tillverkning ser olika ut inom olika branscher. Det kan vara lägre klimatavtryck, kortare ledtider, möjlighet till innovativ design, lättviktslösningar och konsolidering av delar, eller decentraliserad tillverkning och digitala lager. Eller ren nyfikenhet kanske? Tröskeln för att börja använda additiv tillverkning kan tyckas hög, men genom projektet 3D-Action 2.0 kan små- och medelstora företag få hjälp med vägledning och stöd för att säkerställa att företaget väljer rätt nivå och riktning redan från start.

Flera olika aktiviteter

3D-Action 2.0 är uppbyggt kring tre större aktiviteter:

  1. Frukost- och Inspirationsseminarier, som visar på möjligheterna med additiv tillverkning och en rad olika aspekter som design, tillverkning, hållbarhet, mångfald, digitalisering, reservdelar med mera.
  2. Företagsbesök och förutsättningsstudier, vilket innebär att medarbetare inom 3D-Action 2.0 kommer att besöka ett antal företag i regionen med intresse för additiv tillverkning med syftet att genom en strukturerad dialog med företagen utvärdera potentialen att använda tekniken och ge rekommendationer om nästa steg.
  3. Omställningsfas, genom kostnadsfri workshop med fokus på möjligheter med additiv tillverkning, hos de företag som identifierats ha potential att använda tekniken. Görs i anslutning till Applikationscenter för additiv tillverkning.

Delta i en förutsättningsstudie

Inom ramen för projektet 3D-Action 2.0 kan ditt företag få möjligheten att delta i en kostnadsfri förutsättningsstudie. Då får du hjälp att identifiera hur additiv tillverkning skulle kunna användas i din verksamhet, hur tekniken skulle kunna stärka konkurrenskraften och bidra till en mer hållbar produktion.

Läs mer om förutsättningsstudie här

 


Projektet medfinansieras av Europeiska unionen, Västra Götalandsregionen (VGR) och RISE via Applikationscenter för additiv tillverkning.

Om du vill veta mer

Kontakta Josef Adolfsson för mer information om hur ditt företag kan dra nytta av projektet.

Chef för Tillämpad Innovation

0706-48 85 90

Josef Adolfsson

Chef för Tillämpad Innovation

Kontaktuppgifter

  • 0706-48 85 90

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Säsongsstart för Öppen fredag

Höstens första Öppna fredag på ASSAR i Skövde innehöll flera korta presentationer. Både från företag, pågående projekt i arenan och…

13 september, 2024 — Lästid 7 min

Information | Projekt

Morgondagens industri sätter människan i centrum

Forskare vid Högskolan i Skövde har beviljats ​​12 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att hjälpa tillverkande företag i övergången från…

25 september, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

Workshopserie lyfter specialsnickerier mot en hållbar framtid

Under våren 2024 genomfördes en serie workshops med fokus på hållbar utveckling för specialsnickerier. Initiativet engagerade flera företag inom branschen…

31 oktober, 2024 — Lästid 6 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Ta klivet och börja klimatberäkna

Att göra klimatberäkningar gör det lättare för ditt företag att förstå er påverkan på klimatet. Genom att analysera och mäta…

26 september, 2024 — Lästid 5 min