LITMUS – Leveraging Industry 4.0 Technologies for Human-Centric Sustainable Production

LITMUS utforskar hur organisationer effektivt övergå till Industry 5.0 genom att utnyttja sin befintliga kapacitet inom Industry 4.0 för att strategiskt integrera social och miljömässig hållbarhet med tillverkningsproduktivitet.

Under de senaste åren har tillverkningsindustrin sett stora framsteg inom automatisering, produktivitet och effektivitet, tack vare införandet av Industry 4.0-teknologier. Större företag leder denna digitala omvandling och sätter samtidigt en standard för sina leverantörer och mindre företag. För att driva innovation genom mänsklig kreativitet, ta bättre hänsyn till miljön och hantera en alltmer automatiserad och datadriven produktion, krävs ett människocentrerat och hållbart förhållningssätt. Det är därför viktigt att tekniska framsteg inte bara fokuserar på ekonomisk vinning, utan också på att förbättra människors välbefinnande både på arbetsplatsen och i samhället. Detta är kärnan i det som nu kallas Industry 5.0, där samspelet mellan människor och maskiner står i fokus.

Förbättrade beslutsunderlag och optimal energianvändning

Projektet kommer att leda till förbättrade beslutsunderlag för resursallokering, minskning av avfall och optimal energianvändning. Projektet syftar till att mäta och förbättra resurseffektiviteten, vilket kommer att resultera i betydande kostnadsbesparingar. Förväntade effekter är också en minskad risk för arbetsplatsskador, vilket i sin tur kan minska relaterade kostnader och förbättra medarbetarnöjdheten.

Balans mellan produktivitet och arbetstagares välbefinnande

Genom projektet kommer ergonomiskt utformade arbetsstationer att utvecklas, vilket kommer att öka komforten och produktiviteten hos de anställda. Projektet syftar vidare till att öka produktiviteten genom effektiv produktionsplanering och driftledning. Människocentrerade system som balanserar produktivitet, effektivitet och arbetstagarnas välbefinnande kommer också att implementeras.

Slutligen förväntas projektet leda till ökad konkurrenskraft, förbättrad innovationsförmåga och en starkare anpassning till hållbarhetsmål.

Samverkan och finansiering

Projektpartners i projektet är i huvudsak stora tillverkande bolag tillsammans med akademin;  Högskolan i Skövde (projektägare), Scania, Volvo Construction Equipment, Volvo Car Corporation, Aurobay, Viscando, Industrial Path Solutions och IDC. Vår roll på IDC är att fånga upp behov som kan appliceras på små och medelstora tillverkande bolag genom sammanställning av anonymiserad data från IUC verksamhetssystem. Projektet finansieras av Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen.

Om du vill veta mer

Kontakta Josef eller Leif om du vill veta mer om projektet.

Chef för Tillämpad Innovation

0706-48 85 90

Josef Adolfsson

Chef för Tillämpad Innovation

Kontaktuppgifter

  • 0706-48 85 90

VD

0708-47 52 42

Leif Pehrsson

VD

Kontaktuppgifter

  • 0708-47 52 42