Utbildningen arrangeras av Högskolan i Skövde.
Industriell robotteknik och RobotStudio® I G1N, 7,5 hp, AU113G
Anmälningskod HS-11106
I den här grundkursen får du lära dig de teoretiska grunderna i industriell robotteknik samt hur man använder programvaran RobotStudio® för att jogga/köra robotar, modellera detaljer, programmera och simulera en enklare robotapplikation.
Kursbeskrivning – industriell robotteknik och RobotStudio®
Antalet robotar i dessa industriella miljöer växer och robotarna blir mer flexibla och självständiga. Samtidigt driver marknadens krav på nya och bättre produkter med allt kortare intervaller en utveckling där produkternas livscykel blir allt kortare, vilket leder till att robotar behöver programmeras om allt oftare för att kunna hantera dessa nya produkter. Det innebär att det inte finns tid att stänga ned produktionen för att införa programmera om och testa inför nya varianter och produkter.
Offline-programmering och simulering är ett effektivt sätt att möta denna trend. Med den professionella programvaran RobotStudio® från ABB kan robotprogrammeringen göras på en PC på kontoret (offline), utan att produktionen behöver stoppas. Man kan på detta sätt i förväg skapa och testköra (simulera) robotprogram för kommande produkter. I denna kurs kommer ni att lära er att använda RobotStudio® för programmering och simulering av robotar.
Robotens styrprogram genereras av RobotStudio® och laddas ner till roboten när det är dags att börja tillverkningen av den nya produkten. Programmering, optimering och utbildning kan alltså ske parallellt med, och utan att påverka, den löpande produktionen. Detta leder till en rad fördelar, t.ex.: minskade risker, snabbare igångkörning, kortare ställtider, bättre dokumentation av gjorda program och ökad produktivitet.
Kurstillfällen
Den här kursen har inga schemalagda tillfällen. I kursen ingår tre inlämningsuppgifter och den avslutas med en hemtentamen. Undervisningen stöds av informations- och kommunikationssystem. Kursmaterial är tillgängligt via lärplattformen Scio i Studentportalen.
Förkunskapskrav – metoder och verktyg inom Lean produktion
Behörighet: Grundläggande behörighet