Workshopen arrangeras genom projektet Datemats och hålls i Material ConneXion Skövde lokaler

Projekt

FULLBOKAT: Möjlighet att få insikt i framtidens material - öppen innovationsworkshop om nya material och tekniker

Material ConneXion Skövde, Kavelbrovägen 2B, Skövde

Torsdagen den 17 september 2020, kl. 9:30-15:30

Workshopen arrangeras genom projektet Datemats och hålls i Material ConneXion Skövde lokaler
FULLBOKAT: Möjlighet att få insikt i framtidens material - öppen innovationsworkshop om nya material och tekniker
Material ConneXion Skövde, Kavelbrovägen 2B, Skövde
Torsdagen den 17 september 2020, kl. 9:30-15:30

Eventet är fullbokat!
Vår värld är byggd av material, vars prestanda, hållbarhetsaspekter och upplevelsemässiga egenskaper är avgörande för allt vi konstruerar.

Datemats-projektet ska underlätta delandet av kunskap om nya material och tekniker mellan akademi och industri. Vi utvecklar också nya undervisningsmetoder för design- och ingenjörsstudenter.

Utforska material tillsammans med internationella forskare

Under den här workshopen får du utforska framtidens material och möjligheter tillsammans med internationella forskare. Anmäl dig kostnadsfritt och delta på plats i Skövde eller på distans. Vi guidar dig genom en kreativ process att utforska möjligheter i ditt företag för dessa spännande material.

Vårt materialfokus under dagen
 • Kan odlade material från t.ex. alger eller svampar vara det mest hållbara alternativet för framtiden?
 • Se nya fantastiska möjligheter med träbaserade material, från solskyddsmedel till tygliknande material.
 • Specialanpassad superprestanda med nanomaterial.
 • Kan din skjorta övervaka din hjärtfrekvens? ICS, Integrated, Connected Systems, som ”smarta” textilier och ”wearables” gör det möjligt.

Tid: Torsdagen den 17 september 2020, kl. 9:30-15:30.
Plats: Material ConneXion Skövde, Kavelbrovägen 2B, Skövde
Målgrupp: Öppet för både företag (tillverkare och användare av material) och frilansdesigners.

Presentationer kommer att hållas på engelska, men workshops kommer huvudsakligen att hållas på svenska. Några forskare kommer att finnas på plats, andra via webbkonferens.

Preliminärt schema
 • 09:30 Introduktion
 • 10:00 Materialgenomgång. Egenskaper och möjligheter
 • 11:00 Paus
 • 11:15 Design Thinking I: Upptäck & definiera möjligheter. Välj material att jobba med. Forskare finns till hands.
 • 12:00 Lunchpaus
 • 12:45 Design Thinking II: Utveckla och leverera lösningar
 • 14:30 Paus
 • 14:45 Avslutning, utvärdering
 • 15:30 Slut!

(Fram till 17:00 erbjuder vi öppet hus i Material ConneXion Skövde, där du kan utforska tusentals fler innovativa material.)

Läs mer i Datemats nyhetsbrev

Filmen berättar mer om projekt Datemats

Viktigt angående COVID-19 och formatet på workshopen

På grund av osäkerheten kring utvecklingen av coronapandemin behöver vi begränsa antalet deltagare på plats till 30 personer. Det finns dock ett alternativ att delta i denna workshop online.

Det föredragna alternativet är att träffas på plats för att kunna utforska våra materialprover. Om du inte kan eller vill resa kan du gå med online. Du kommer att kunna lyssna, ställa frågor till våra forskare och delta i workshopen, men missar möjligheten att uppleva de materialprover som finns på plats. Kanske samla några kollegor i ett mötesrum och gå med som ett team?


Möt några av forskarna inom projektet Datemats

 

Venere Ferraro.

Venere Ferraro, expert på ICS-material, från Politecnico di Milano.
Fokuserar på interaktionsdesignens roll vid användning av disruptiv teknik (Wearables och AI), hur man utnyttjar potentialen hos digital teknik för att designa erfarenhetssystem både i privat och offentlig sektor. Innovation genom att forma tekniken på ett meningsfullt sätt för användaren.

 

 

Stefano Parisi.

Stefano Parisi är forskare vid Politecnico di Milano, designavdelningen.
Medlem i Materials Experience Lab och i forskningsgruppen DIY Materials. Han undersöker området med innovativa material, i synnerhet de som har hybrid-, dynamisk och interaktiv kvalitet. Han utforskar design- och träningsmetoder för meningsfulla materialupplevelser och framtidsscenarier.

 

 

Mette Bak-Andersen.

Mette Bak-Andersen, expert på odlade material. Grundare av Material Design Lab i Danmark.
Industridesigner och doktor på Kea i Köpenhamn. Forskningsområdet är materialdesignprocesser för hållbar design, med fokus på avancerade odlade material och framtiden för material inom design för en cirkulär ekonomi. Har varit ledare i projekt som involverar offentliga och privata partnerskap i den akademiska världen, inklusive samarbeten med stora företag som Nike och IKEA.

 

 

Robert D. Thompson.

Robert D. Thompson, Nanomaterial. Professor, vetenskaplig kommunikatör och forskare.
Robert är den vetenskapliga ledaren för MATERFAD, Barcelonas materialcenter och ansvarig för utbildningen där. En mångfacetterad profil med en vilja att skapa synergier mellan nya material, kreativa yrkesverksamma och företag.

 

 

 

Pirjo Kääriäinen.

Pirjo Kääriäinen, träbaserade material. Textilspecialist och materialentusiast, professor vid Aalto-universitetet, Finland.
Utforskar biomaterial och skapar nya koncept för framtida användning av växtbaserade material. Tidigare arton års erfarenhet från skandinavisk textilhandel, som entreprenör och konsult för kreativa industrier.

 

 


Eventet arrangeras av IDC West Sweden AB genom projektet Datemats i Material ConneXions lokaler. Projektet DATEMATS (Kunskaps- och tekniköverföring av framväxande material och teknologier genom ett designdrivet överenskommelsesnummer: 600777-EPP-1-2018-1-IT-EPPKA2-KA) har samfinansierats av Europeiska unionens Erasmus + -program.

Logotype EU

Om du vill veta mer

Hör av dig till Christian om du vill veta mer om eventet.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 27

Christian Bergman

Industriutvecklare innovation

Jag började på IDC i maj 2018 och har en lång bakgrund som lärare på Högskolan i Skövde inom produktutveckling, design, 3D och CAD. Jag har alltid känt ett starkt engagemang för hållbar utveckling. Att dela med mig av kunskap är något jag inte kan låta bli, ens på fritiden, då jag är auktoriserad klätterinstruktör och har hållit studiecirklar i gitarrspel.

Min personliga bild är en mix av allt jag helst gör på fritiden. Jag gillar att klättra, och då mest utomhus i klippor och berg. Tejpen har man för att undvika skrapsår på knogarna när man hänger sig fast genom att knyta näven i en spricka, så det står väl för att jag är lite känslig av mig och inte så tjockhudad. Hjälmen har jag också när jag klättrar, den representerar väl att jag är lite feg – eller i varje fall kalkylerar för vissa risker.

Karbinen har jag för att jag hänger upp mig på saker, även om jag inte är någon ”fästprisse”. Repet symboliserar väl att det blir lite trassligt ibland, fast det är väl kanske bättre än att det knyter sig i magen när man är i ett utsatt läge. Trumpinnarna tog jag för att de var lättare att bära med än gitarren, så de får väl symbolisera att jag är lite lat av mig. Sen kunde jag ju förstås tagit med ett plektrum istället. Att jag inte tänkte på det får väl stå för att jag är efterklok.

 

Kontaktuppgifter

 • 0500-50 25 27

Dela via

Våra finansiärer
 • Europeiska Regionala Utvecklingsfonden
 • Europeiska Socialfonden
 • Skaraborgs Kommunalförbund
 • Skövde Kommun
 • Tillväxtverket
 • Vinnova
 • Västra Götalandsregionen