Partex levandegör sin värdegrund

Med start i december 2023 har Partex samarbetat med IDC West Sweden för att levandegöra koncernens värdegrund och stärka den interna kulturen.

Partex Marking Systems är ett familjeägt företag som är ledande inom industriell märkning. Partex har sedan det grundades i Gullspång 1948 vuxit till en internationell koncern med 12 dotterbolag på fyra kontinenter med över 200 medarbetare. I Gullspång finns koncernens huvudkontor, produktionsbolag  och delar av det nordiska försäljningsbolaget, med sammanlagt cirka 60 medarbetare.

Under det senaste året har Partex arbetat globalt med att utveckla sitt varumärke och sin värdegrund. För att förankra värdegrunden lokalt, samarbetade produktionsbolagets VD Peter Johansson och hans ledningsgrupp med IDC West Sweden genom projektet Industry In West. Detta arbete har varit viktigt för att stärka företagets kultur och sammanhållning inom produktionsbolaget och att varje medarbetare ska känna sig som en del av hela Partex-gruppen.

Ramarna sattes gemensamt

Initiativet till aktiviteten togs av produktionsbolagets ledningsgrupp och har utmejslats av bolagets VD Peter Johansson och Lii-Ellen Bergman, produktionsutvecklare. Deltagarna startade sin första halvdag med att sätta ramarna för dagen, reflektionerna inför dagarna präglades av förväntan och entusiasm.

Peter Johansson, VD för Partex produktionsbolag

– Vi har fått önskemål från flera håll i organisationen om att genomföra aktiviteter för att stärka det tvärfunktionella samarbetet. Våra medarbetare ser ett värde i att arbeta närmare varandra, vilket samtidigt hjälper oss att bygga en ännu starkare och mer effektiv organisation, säger VD Peter Johansson.

Värdeord i verkligheten

Kvalitet, långsiktighet och närhet är Partex nyckelord för att beskriva koncernens värdegrund. I en serie workshops och diskussionsgrupper fick medarbetarna utforska vad det betyder för dem i realiteten. Arbetet leddes av industriutvecklarna Marie Hult och Johan Wahn som båda har god erfarenhet inom området.

Målet med aktiviteten är att ge en ökad förståelse för vikten av en värdegrund som efterlevs och som inkluderar. Deltagarna jobbade i grupper och dagarna innefattade både föreläsningar, praktiska övningar och workshops. Syftet är att skapa en ökad förståelse för våra olika förväntningar och behov av att kommunicera och samarbeta bättre samt att synliggöra och förtydliga värdegrunden.

Johan Wahn och Marie Hult ledde Partex genom flera workshops med fokus på värdegrund, vision och medarbetarskap.

– Det är alltid värdefullt med den här typen av möten, där människor som vanligtvis inte träffas får möjlighet att dela sina erfarenheter och tankar om företaget. Det gynnar både samarbetet och arbetsmiljön, samtidigt som det skapar en känsla av sammanhang för den enskilde medarbetaren, säger Lii-Ellen Bergman, produktionsutvecklare.

Viktiga insikter

Att ta sig an värdegrundsfrågan i den här omfattningen och att inkludera all personal i produktionsbolaget har lett till flera viktiga insikter. Bland annat har det blivit tydligt hur viktigt det är att jobba tvärfunktionellt i verksamheten för att nå de bästa resultaten. Aktiviteterna har även ökat tilliten mellan medarbetare i företaget som inte träffas varje dag. Övningarna har gjort att de flesta vill samma sak och har rivit föreställningar om olikheter.

Att bygga en stark företagskultur tillsammans

Att utveckla en värdegrund som genomsyrar ett helt företag är ingen lätt uppgift, men genom att involvera alla medarbetare har Partex produktionsbolag visat att det är möjligt att skapa en gemensam förståelse och samsyn. Som en av våra industriutvecklare påpekade efter den avslutande workshopen: ”Vi lämnar företagen i förvirring,” vilket är ett tecken på att gamla mönster och tankesätt utmanas. Förvirringen är av det goda slaget – en naturlig del av en process som syftar till att bryta ny mark och skapa förändring.

Jobbar hårt med vad de vill ska hända

Genom att öppet diskutera och utforska koncernens värderingar, och genom att anpassa arbetet efter arbetsgruppens behov, har Partex produktionsbolag lagt en stark grund för framtiden. ”Det är tydligt att samsynen är stor,” konstaterades det, och de värdefulla diskussionerna har inte bara lett till insikter utan också till att medarbetarna kommit närmare varandra.

Nu, med nya idéer och stärkt gemenskap, är produktionsbolaget nu redo att ta nästa steg. och som en medarbetare sa: ”Här jobbar vi hårt med det vi vill ska hända!” Med den attityden är de redo att fortsätta sin resa mot en ännu starkare och mer enad företagskultur.

Vi hjälper dig ta nästa steg!

Vill du också utveckla din verksamhet i fråga om strategi, kultur och behov? Tveka inte att höra av dig! Vi är medvetna om att varje företag är unikt och att utmaningarna varierar både mellan företag och över tid. Därför arbetar vi tillsammans med varje företag för att anpassa lösningar och utveckla nästa steg som passar den egna verksamheten.

Inom projektet Industry In West finns flera möjligheter att ta nästa steg på din utvecklingsresa så väl inom Resurseffektiv Produktion som våra andra insatsområden CirkularitetEnergiomställning och Digitalisering. Vi jobbar med mognadstrappor inom varje område där det alltid finns ett nästa steg att ta för just ditt företags utveckling. Kontakta oss så ser vi tillsammans hur vi kan hjälpa er att nå ett mer hållbart företagande.


Aktiviteten arrangeras inom ramen för Industry In West. Ett samverkansprojekt mellan Västsveriges IUC-bolag: IUC VästIUC SjuhäradGöteborgs Tekniska CollegeTEK Kompetens och IDC West Sweden. Projektet finansieras av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenVästra GötalandsregionenRegion HallandSkaraborgs Kommunalförbund och Fyrbodals Kommunalförbund.

Om du vill veta mer

Hör av dig till Johan eller Marie om du vill veta mer.

Industriutvecklare tillverkning | Cirkularitet & Energiomställning

0500-50 25 27

Johan Wahn

Industriutvecklare tillverkning | Cirkularitet & Energiomställning

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 27

Industriutvecklare tillverkning | Energiomställning, Kompetens & Digitalisering

0500-50 25 21

Marie Hult

Industriutvecklare tillverkning | Energiomställning, Kompetens & Digitalisering

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 21

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden

Projektet har nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till att skapa en ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Regelverket kring…

19 juni, 2024 — Lästid 4 min

IDCs erbjudande | Projekt

Hållbarhetsworkshop för Karlsborgsföretag

I Karlsborg finns sedan ett par år tillbaka en industrigrupp där deltagare från flera industriföretag träffas regelbundet och diskuterar gemensamma…

6 maj, 2024 — Lästid 5 min

IDCs erbjudande | Nätverk | Projekt

PT Nätverk tog del av CEJNs förändringsarbete

Höstens första träff med PT Nätverk genomfördes hos CEJN i Skövde. Deltagarna fick ta del av deras utveckling av en…

5 september, 2024 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande

Prova Diploma webbutbildningar

Företaget Diploma Utbildning har digitaliserat landets mest populära utbildningar och har mer än 500 diplomerade kurser på sin webbportal. Vi erbjuder…

3 september, 2024 — Lästid 2 min