Body & Space: miljonsatsning till Science Park Borås i samverkan med IDC

Body & Space är en samverkansarena för cirkulära affärsmodeller avseende textil, mode, inredning och möbler. I december 2017 beviljades Science Park Borås 16 miljoner från Europeiska regionala utvecklingsfonden för att tillsammans med oss på  IDC West Sweden utveckla plattformen.

Plattformen, Body & Space, har sitt nav i form av en fysisk plats i Textile Fashion Center i centrala Borås, tillsammans med miljön på Gothia Science Park i Skövde. Här finns möjligheter för små- och medelstora företag att ta del av good practice och kunskap från befintliga FoU-projekt. Plattformen för cirkulärt mode och hållbar inredning ska placera Västsverige som en världsledande partner och förebild inom cirkulär ekonomi och minimering av miljöpåverkan, med avseende på nämnda branscher.

science park borås

Science Park Borås har beviljats 16 miljoner från Europeiska regionala utvecklingsfonden för att tillsammans med IDC West Sweden utveckla en samverkansplattform för textil, mode, inredning och möbler, Body & Space. Bild: Högskolan i Borås.

Viktiga frågor vi jobbat länge med

IDC är samverkanspartner i Body & Space som ett resultat av de projekt vi driver med koppling till affärsmodeller för cirkulära möbelflöden, cirkulär ekonomi och återbruk: Cirkulära Möbelflöden, Material ConneXion och Möbelbruket,  det gör oss till en stark och unik samverkansaktör i projektet.

Under de senaste tio åren har vi arbetat utifrån uppdraget att stärka lönsamheten och konkurrenskraften i den tillverkande industrin.

Thomas Nilsson, VD IDC West Sweden AB..

Body & Space – en fantastisk möjlighet för våra delägarföretag

Företagare kan genom Body & Space få tillgång till test-, demo- och prototypanläggningar och stöd i cirkulär och digital affärsmodellsutveckling. Innovatörer, entreprenörer och forskare ska kunna testa idéer, samtidigt som forskning och utveckling tillgängliggörs och nyttiggörs. Med hjälp av plattformen övervinns eventuella hinder mellan innovativa idéer, projekt och affärsförverkligande.

Vi ser tydligt ökade krav och ett behov av att kunna återtillverka produkter, att använda sig av hållbara material och cirkulära affärsmodeller.

Thomas Nilsson, VD IDC West Sweden AB.

Den här satsningen i kombination med ASSAR Industrial Innovation Arena gör att vi tillsammans med våra samverkanspartners kan möta industrins utmaningar och bidra till att skapa helt nya konkurrensfördelar.

Från ord till handling

Under nästa år intensifieras arbetet med projektet ASSAR Industrial Innovation Arena och de fysiska lokalerna invigs. Att Body & Space beviljats innebär en möjlighet att få förstärkning i frågor som har koppling till cirkulär ekonomi tillsammans med Science Park Borås. De två plattformarna i kombination och IDCs stora involvering i projekten innebär en fantastisk möjlighet för våra delägarföretag.

En stor utmaning handlar om att implementera cirkulär ekonomi i verkligheten.

Det är lätt att säga att vi ska ställa om, men hur går det till rent praktiskt? Det är kompetens vi på IDC West Sweden AB bidrar med in i projektet.

Jenny Ekman, projektledare för Möbelbruket.

Läs pressreleasen från Borås Textile Center


Projektet sker i samverkan mellan Science Park Borås och IDC West Sweden AB och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Borås Stad, Marketplace Borås, Boråsregionen – Sjuhärads kommunalförbund, Högskolan i Borås, Skaraborgs Kommunalförbund och TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag.

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Information | Press

Etableringen av en batterifabrik i Västra Götaland ger stora möjligheter för den tillverkande industrin

Beskedet att en batterifabrik ska etableras i Göteborg är ett styrkebevis för Västra Götaland som industriregion. Fordonsindustrins omställning till elektriska…

4 februari, 2022 — Lästid 4 min