Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat för att göra sina distanser. Ett lysande exempel på en cirkulär affär.

I en tid där hållbarhet och cirkularitet blir allt viktigare, har ett par av IUC Västs medlemsföretag visat vägen genom att hitta en innovativ lösning till två problem. El-Supply i Ed AB och Trallen AB i Åmål, med olika behov och resurser, kunde kopplas samman av IUC Väst och har tillsammans kunnat skapa en hållbar och effektiv process.

Innovativ lösning som gav en hållbar process

Det ena företaget hade överskott av plastklämmor, som traditionellt sett används som engångsprodukter för fraktsäkring. Det andra företaget hade å andra sidan behov av plastgranulat för formsprutning av distanser. Genom att samla in och återanvända plastklämmorna istället för att kasta dem, skapades en möjlighet för företagen att tillsammans skapa en hållbar process.

Utnyttja befintliga transporter

Denna lösning innebär inte bara minskat avfall för det första företaget och återvinning för det andra, utan visar också hur hållbarhet kan integreras i affärsprocesser. Genom att utnyttja en befintlig transport som redan passerade det ena företaget, behövdes inga extra transporter, vilket både minskade kostnader och miljöpåverkan.

– Vi är glada för att närmare ett ton påsklämmor årligen får nytt liv och blir distanser hos Trallen i Åmål. Ett bra exempel på hur nätverkande genom IUC bidrar till en cirkularitet som minskar vår miljöpåverkan, säger Robert van Brakel, vd, El-Supply AB

Win-win-situation för både företag och miljö

Genom att tänka kreativt och samarbeta kan företag spela en aktiv roll i att bygga en mer hållbar framtid. Det här är verkligen ett klockrent exempel på hur företag kan göra skillnad genom att tänka utanför boxen och samarbeta för en grönare framtid. IUC Väst är glada att ha varit en del av den här fantastiska resan och ser fram emot att se fler uppfinningsrika lösningar i västsverige som ett resultat av projektet Industry In West.

– Genom att omvandla plastavfall till användbara produkter visar ett företag inte bara sitt engagemang för miljön, utan skapar också en sluten cirkel där resurser utnyttjas effektivt. Att använda plastspill som råmaterial för nya produkter är inte bara smart affärsmässigt, utan också ett steg mot en mer hållbar framtid, säger Fredrik Johansson, industriutvecklare IUC Väst.

IUC Väst har stöttat företagen genom hela processen, från att identifiera möjligheten till att genomföra samarbetet. De har gett rådgivning och teknisk expertis för att säkerställa att återvinningsprocessen sker på ett effektivt och hållbart sätt. Dessutom har de bidragit med att koordinera logistiken kring insamling och transport av plastklämmorna mellan de två företagen.

Vi hjälper dig ta nästa steg!

Vill du också utveckla din verksamhet i fråga om cirkularitet? Tveka inte att höra av dig! Vi är medvetna om att varje företag är unikt och att utmaningarna varierar både mellan företag och över tid. Därför arbetar vi tillsammans med varje företag för att anpassa lösningar och utveckla nästa steg som passar den egna verksamheten.

Inom projektet Industry In West finns flera möjligheter att ta nästa steg på din utvecklingsresa så väl inom Cirkularitet som våra andra insatsområden Energiomställning, Digitalisering och Resurseffektiv Produktion. Vi jobbar med mognadstrappor inom varje område där det alltid finns ett nästa steg att ta för just ditt företags utveckling. Kontakta oss så ser vi tillsammans hur vi kan hjälpa er att nå ett mer hållbart företagande.


Aktiviteten arrangeras inom ramen för Industry In West. Ett samverkansprojekt mellan Västsveriges IUC-bolag: IUC VästIUC SjuhäradGöteborgs Tekniska CollegeTEK Kompetens och IDC West Sweden. Projektet finansieras av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenVästra GötalandsregionenRegion HallandSkaraborgs Kommunalförbund och Fyrbodals Kommunalförbund.

Om du vill veta mer

Detta exempel är från vår samverkanspartner i Trollhättan IUC Väst, om du vill veta mer om hur vi på IDC kan stötta företag i Skaraborg genom Industry In West, hör av dig till projektledare Marie Brehag von Haugwitz.

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min

Information | Samverkan

Högskolan i Skövde kraftsamlar för digital industriutveckling

Projektet ShiftLabs har fått finansiering av EU-kommissionen, Tillväxtverket och Vinnova för att stärka svensk tillverkningsindustri. Högskolan i Skövde utgör en…

23 november, 2023 — Lästid 4 min

Projekt | Samverkan

Resan med projektet Catalyst har nått sitt slut

Catalyst är projektet som har jobbat för ökat ansvarstagande för framtiden genom omställning till en mer cirkulär ekonomi och mer…

30 augusti, 2023 — Lästid 4 min