Volvo Pentas utveckling mot en digital fabrik

Volvo Penta i Vara har under lång tid utvecklat sin produktion och implementerat automation och digitala system vilket bland annat genererat felfria ordrar till ett snitt på 86%.

I slutet på februari besökte Produktionstekniskt strategiskt nätverk Volvo Penta i Vara för att ta del av deras utvecklingsresa och få se den digitala fabriken.

Siktar mot felfria ordrar

Leif Funke, produktionsteknisk chef,  tog emot i entrén och inledde besöket med en presentation av Volvo Penta och deras utvecklingsresa som pågått på en bredare nivå sedan 2013. Globalt har Volvo Penta 1600 anställda varav 900 i Sverige. Tack vare deras satsningar har de lyckats gå från 40% felfria ordrar år 2013 till idag på mellan 86 – 100% felfria ordrar genom fabriken. Leif förklarar att de är nöjda med utvecklingen och att detta är ett resultat de åstadkommit genom redan befintligt implementerade lösningar. Nu vänta vidare satsningar;
-Mycket finns att göra fortfarande och är under planering, bland annat tittar vi på en lösning med VR glasögon för montering. Genom VR teknik kan vi enkelt ladda upp en 3D-bild och instruktionen för en viss vald komponent.

Se filmen om Volvo Pentas utvecklingsresa
LEAN som grund

Som en grund finns sedan tidigare bland annat LEAN integrerat i allt som görs och utvecklas löpande. Alla avdelningar i fabriken har manuella tavelstrukturer för information, målstyrning och beslutstöd, likt ett ”agilt scrum room” fast utvecklad och anpassad för respektive avdelning.

Hur har Volvo Penta lyckats med sina satsningar och vart ska man börja?

-Det viktiga är att veta hur nuläget ser ut samt vart man vill och därefter anpassa allt till detta, det vill säga att inte anpassa sig till vad som finns på marknaden eller vad andra lyckats med, förklarar Leif.

Viktiga sidoroller

Att engagemang och delaktighet är en viktig faktor är tydlig. Alla medarbetare har sidoroller som fyller helhetsbehovet för varje unikt team. Varje person ingår i minst tre team utöver ordinarie arbetsuppgift och planerad tid för att delta är lika viktig som andra arbetsuppgifter. Till exempel kan ett team vara ett kvalitetsteam med medarbetare från de olika avdelningarna.

Det viktiga är att veta hur nuläget ser ut samt vart man vill och därefter anpassa allt till detta, det vill säga att inte anpassa sig till vad som finns på marknaden eller vad andra lyckats med.

Leif Funke, produktionsteknisk chef på Volvo Penta i Vara.

Digitala instruktioner

Alla tillverknings och monteringsflöden på Volvo Penta har en mix av digitala instruktioner med en-punkts lektioner och vanliga inplastade instruktioner per arbetsstation. Fördelen med en digital instruktion är om det till exempel sker en förändring i ett arbetsmoment. Det digitala systemet kan då uppdateras och när operatören startar sitt pass och loggar in kommer en automatisk en-punkts lektion upp på skärmen som behöver kvitteras innan arbetet kan fortsätta.

Planerar för mer automation

Inom automation finns planer på att öka andelen människa/robot-samarbete där roboten kan avlasta monotona arbetsmoment och förbättra ergonomin i tillverkningen. Leif berättar att de även kommer att bygga en kontrollcell med vision system.
-Idag är det mer eller mindre omöjligt för den mänskliga hjärnan och ögat att upptäcka brister i monteringen då vi hanterar över 14 000 monteringsvarianter. Förhoppningen är att, med hjälp av vision system, förbättra 86% felfrihet ytterligare, avslutar Leif.

Presentation av Volvo Penta

Filmen visar hur instruktioner i 3D teknik kan fungerar

Den 27 mars besöker PT Nätverk RISE/Swerea IVF i Mölndal.

Läs mer inför besöket på RISE

Vill du veta mer?

Hör av dig till Fredrik om du vill veta mer om PT Nätverk

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Elicom tar utvecklingskliv för ökad attraktivitet

Elicom, grundat 1988, är en av Sveriges ledande samarbetspartner inom elektrifiering och automation för industri, VA och offentlig verksamhet. I…

16 januari, 2024 — Lästid 7 min

Delägare | Information

Grattis Sundlings! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2023 gick till Sundlings Sverige AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

23 november, 2023 — Lästid 3 min

Delägare

Delägarskapets fördelar: UW-ELASTs miljöombyte på Material ConneXion

UW-ELAST i Mariestad är Skandinaviens ledande tillverkare av formgjutna och specialbeställda produkter i solid polyuretan, de har lång och gedigen erfarenhet som…

17 november, 2023 — Lästid 5 min

Delägare | Projekt

SMED effektiviserade omställningsprocessen hos Part Precision

Part Precision i Mariestad är en ledande aktör inom finmekanik och precisionsmekanik som samverkat med oss på IDC i många…

23 oktober, 2023 — Lästid 6 min