Tusentals innovativa material med tusentals möjligheter

På Material ConneXion Skövde, som både är en utställning och en databas, finns tusentals innovativa material uppställda. Här finns fantastiska möjligheter för dig som jobbar med någon form av produktutveckling, besök lokalerna i Skövde och använd Material ConneXion som en inspirationskälla till att hitta nya och hållbara lösningar.

Material ConneXion startade som en idé i New York i USA, där man ville göra det lätt och tillgängligt för allmänheten att hitta och uppleva innovativa material eller bearbetningsmetoder. Man byggde upp både en stor sökbar databas, men också ett bibliotek där besökaren kunde se, känna och klämma på materialen. Sedan har biblioteken vuxit från New York till andra städer som Bangkok, Tokyo, Milano, Bilbao, Daegu i Korea och Skövde. Skövdefilialen drivs av IDC West Sweden AB.

– Genom Material ConneXion Skövde kan vi på IDC bredda vår verksamhet och jobba med en bredare målgrupp genom hela värdekedjan, från den som väljer ett material till den som producerar det. Material ConneXion erbjuder inte bara en utställning och databas, utan kreativa infallsvinklar och nya tankesätt där vi ser till helheten: värdeupplevelsen, design och affärsmodell i symbios för en hållbar framtid, säger Christian Bergman, industriutvecklare innovation på IDC West Sweden AB.

Nya material varje vecka

Material ConneXion Skövde ligger rent fysiskt granne med ASSAR och Balthazar Science Center på Kavelbrovägen 2B i Skövde. På Skövdefilialen arbetar Christian Bergman och Petter Reuterholt, båda anställda som Industriutvecklare innovation på IDC West Sweden AB.

– Att få känna på och uppleva materialen på riktigt är något helt annat än teknisk data som man läser ur en tabell. Det väcker inspirationen mer än vad några siffror kan göra. Vi har cirka 1600 material uppställda i våra hyllor och kan plocka fram ytterligare ur lagret. Varje månad kommer en ny låda med de senaste materialen som tillkommit till den ständigt växande databasen, säger Christian Bergman.

Hur används Material ConneXion Skövde?

Den som har en licens kan boka in en tid för att utforska materialen som finns på Material ConneXion Skövde. Den vanligaste besökaren är en produktutvecklare, material- eller hållbarhetsansvarig, en arkitekt eller en högskolestudent. Databasen kan också användas i undervisning i ett flertal kurser inom akademi eller gymnasieskola.

– Vi lång erfarenhet av undervisning och kursdesign inom akademin och kan hjälpa till med kursidéer inom ett flertal områden. Vi har dessutom stor kunskap inom lättviktskonstruktion och additiv tillverkning, säger Christian Bergman.

På Material ConneXion Skövde finns temahyllor för bland annat 3D-printmaterial, återvunna och upcyclade material, förpackning, elektronik och smarta textiler. Dessutom finns mängder av material inom sport och outdoor, inredning och bygg.

Få med ditt material i biblioteket

Om du är tillverkare av ett material med lite unika och spännande egenskaper, eller har hittat en ny metod att framställa saker på ett nytt sätt. Då kan du kostnadsfritt få med ditt material i biblioteket.

– Du betalar endast för frakt av materialprover till New York där en internationell jury bedömer om materialet får komma med. Därefter monteras det upp på materialtavlor och skickas ut till biblioteken runtom i världen, säger Christian Bergman.

Läs om när B&L Lund fick med sitt material i biblioteket

Följ gärna Material ConneXion Skövde på LinkedIn, klicka här.

IDC, ASSAR Industrial Innovation Arena och Material ConneXion Skövde

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. På ASSAR hittar du även Material ConneXion Skövde vars arbete bidrar till Norra Europa som ledande region för innovation och utveckling för tillverkande företag, materialutvecklare och materialleverantörer.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i SkövdeFinansiärer är Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till ASSARs hemsida

Gå till Material ConneXion Skövdes hemsida

Vill du veta mer?

Hör av dig om du vill veta mer om Material ConneXion Skövde.

Tf chef för Tillämpad Innovation

0500-50 25 22

Veikko Turunen

Tf chef för Tillämpad Innovation

Här kommer du snart kunna läsa lite mer om just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 22

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Tips från IDC

Skräddarsydda kurser för yrkesverksamma inom industrin

Högskolan i Skövde har ett brett utbud av kurser för industriverksamma, bland annat inom framtidens teknologier och arbetssätt. WISER erbjuder…

12 januari, 2023 — Lästid 3 min

Delägare | Projekt

Leverantörer till fordonsbranschen gör kraftig omställning

De kommande åren förväntas världens elektriska fordonsflotta mångdubblas. Fordonsindustrin är den enskilt viktigaste delen av Västra Götalands ekonomi och i…

17 januari, 2023 — Lästid 7 min

Projekt | Tips från IDC

IDC tipsar: FoU-kort 2023

Västra Götalandsregionen (VGR) erbjuder genom FoU-kort stöd till forskningsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny vetenskaplig kunskap och…

16 januari, 2023 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Nu erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram, för ett begränsat…

24 januari, 2023 — Lästid 2 min