Tusentals innovativa material med tusentals möjligheter

På Material ConneXion Skövde, som både är en utställning och en databas, finns tusentals innovativa material uppställda. Här kan en designer botanisera, produktutvecklingsstudenter utforska möjliga lösningar eller en lokal producent nå ut globalt med sitt material.

Material ConneXion startade som en idé i New York i USA, där man ville göra det lätt och tillgängligt för allmänheten att hitta och uppleva innovativa material eller bearbetningsmetoder. Man byggde upp både en stor sökbar databas, men också ett bibliotek där besökaren kunde se, känna och klämma på materialen. Sedan har biblioteken vuxit från New York till andra städer som Bangkok, Tokyo, Milano, Bilbao, Daegu i Korea och Skövde. Skövdefilialen drivs av IDC West Sweden AB.

– Genom Material ConneXion Skövde kan vi på IDC bredda vår verksamhet och jobba med en bredare målgrupp genom hela värdekedjan, från den som väljer ett material till den som producerar det. Material ConneXion erbjuder inte bara en utställning och databas, utan kreativa infallsvinklar och nya tankesätt där vi ser till helheten: värdeupplevelsen, design och affärsmodell i symbios för en hållbar framtid, säger Christian Bergman, industriutvecklare innovation på IDC West Sweden AB.

Nya material varje vecka

Material ConneXion Skövde ligger rent fysiskt granne med ASSAR och Balthazar Science Center på Kavelbrovägen 2B i Skövde. På Skövdefilialen arbetar Christian Bergman och Petter Reuterholt, båda anställda som Industriutvecklare innovation på IDC West Sweden AB.

– Att få känna på och uppleva materialen på riktigt är något helt annat än teknisk data som man läser ur en tabell. Det väcker inspirationen mer än vad några siffror kan göra. Vi har cirka 1600 material uppställda i våra hyllor och kan plocka fram ytterligare ur lagret. Varje månad kommer en ny låda med de senaste materialen som tillkommit till den ständigt växande databasen, säger Christian Bergman.

Hur används Material ConneXion Skövde?

Den som har en licens kan boka in en tid för att utforska materialen som finns på Material ConneXion Skövde. Den vanligaste besökaren är en produktutvecklare, material- eller hållbarhetsansvarig, en arkitekt eller en högskolestudent. Databasen kan också användas i undervisning i ett flertal kurser inom akademi eller gymnasieskola.

– Vi lång erfarenhet av undervisning och kursdesign inom akademin och kan hjälpa till med kursidéer inom ett flertal områden. Vi har dessutom stor kunskap inom lättviktskonstruktion och additiv tillverkning, säger Christian Bergman.

På Material ConneXion Skövde finns temahyllor för bland annat 3D-printmaterial, återvunna och upcyclade material, förpackning, elektronik och smarta textiler. Dessutom finns mängder av material inom sport och outdoor, inredning och bygg.

Få med ditt material i biblioteket

Om du är tillverkare av ett material med lite unika och spännande egenskaper, eller har hittat en ny metod att framställa saker på ett nytt sätt. Då kan du kostnadsfritt få med ditt material i biblioteket.

– Du betalar endast för frakt av materialprover till New York där en internationell jury bedömer om materialet får komma med. Därefter monteras det upp på materialtavlor och skickas ut till biblioteken runtom i världen, säger Christian Bergman.

Läs om när B&L Lund fick med sitt material i biblioteket

Följ gärna Material ConneXion Skövde på LinkedIn, klicka här.

IDC, ASSAR Industrial Innovation Arena och Material ConneXion Skövde

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. På ASSAR hittar du även Material ConneXion Skövde vars arbete bidrar till Norra Europa som ledande region för innovation och utveckling för tillverkande företag, materialutvecklare och materialleverantörer.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i SkövdeFinansiärer är Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till ASSARs hemsida

Gå till Material ConneXion Skövdes hemsida

Vill du veta mer?

För mer information om Material ConneXion Skövde, kontakta Christian eller Petter.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 27

Christian Bergman

Industriutvecklare innovation

Jag började på IDC i maj 2018 och har en lång bakgrund som lärare på Högskolan i Skövde inom produktutveckling, design, 3D och CAD. Jag har alltid känt ett starkt engagemang för hållbar utveckling. Att dela med mig av kunskap är något jag inte kan låta bli, ens på fritiden, då jag är auktoriserad klätterinstruktör och har hållit studiecirklar i gitarrspel.

Min personliga bild är en mix av allt jag helst gör på fritiden. Jag gillar att klättra, och då mest utomhus i klippor och berg. Tejpen har man för att undvika skrapsår på knogarna när man hänger sig fast genom att knyta näven i en spricka, så det står väl för att jag är lite känslig av mig och inte så tjockhudad. Hjälmen har jag också när jag klättrar, den representerar väl att jag är lite feg – eller i varje fall kalkylerar för vissa risker.

Karbinen har jag för att jag hänger upp mig på saker, även om jag inte är någon ”fästprisse”. Repet symboliserar väl att det blir lite trassligt ibland, fast det är väl kanske bättre än att det knyter sig i magen när man är i ett utsatt läge. Trumpinnarna tog jag för att de var lättare att bära med än gitarren, så de får väl symbolisera att jag är lite lat av mig. Sen kunde jag ju förstås tagit med ett plektrum istället. Att jag inte tänkte på det får väl stå för att jag är efterklok.

 

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 27

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 26

Petter Reuterholt

Industriutvecklare innovation

Jag har jobbat på IDC och med Material ConneXion och produktutveckling sedan januari 2018. Tidigare jobbade jag på Offecct med produktutveckling och prototypframställning. Jag hjälper företag att välja nya innovativa material till sina produkter och guidar dom i produktutvecklingsprocessen. Ett jobb där jag har stor nytta av min bakgrund inom bland annat lermodellering, kompositer och 3D printing. På IDC löser vi nya utmaningar varje vecka och att göra det ihop med fantastiska jobbarkompisar gör jobbet både roligt och utvecklande.

Min personliga bild berättar om mina tre stora intressen, MC, fiske och foto där fiske är det jag helst lägger min fritid på, gärna ihop med mina barn.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 26

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Skaraborgs långsiktiga plan för kompetensförsörjning

Kommer artificiell intelligens verkligen att slå ut så många jobb som befaras? Kan vi hantera migrationens effekter, integration och andra…

24 november, 2021 — Lästid 5 min

Projekt

Så har Digiresan bidragit till en ökad mognadsgrad hos företagen

Mellan 2018 och 2021 har 144 företag deltagit i Digiresan och jobbat med digitalisering efter sina egna förutsättningar. Genom en…

26 november, 2021 — Lästid 3 min

Delägare | Projekt

Transportrobot ger Migu effektiva materialflöden

Migu Mekaniska i Tidan har testat en AMR-robot för transport för att utvärdera hur den kan effektivisera deras produktion. Det…

19 november, 2021 — Lästid 5 min

Information | Projekt

Lamas examensarbete om elmotorer gav jobb på Volvo

Lama Awawda är student vid Högskolan i Skövde och har skrivit ett examensarbete om elmotorer. Under andra terminen på Högskolan…

15 november, 2021 — Lästid 3 min