Tusentals innovativa material med tusentals möjligheter

På Material ConneXion Skövde, som både är en utställning och en databas, finns tusentals innovativa material uppställda. Här kan en designer botanisera, produktutvecklingsstudenter utforska möjliga lösningar eller en lokal producent nå ut globalt med sitt material.

Material ConneXion startade som en idé i New York i USA, där man ville göra det lätt och tillgängligt för allmänheten att hitta och uppleva innovativa material eller bearbetningsmetoder. Man byggde upp både en stor sökbar databas, men också ett bibliotek där besökaren kunde se, känna och klämma på materialen. Sedan har biblioteken vuxit från New York till andra städer som Bangkok, Tokyo, Milano, Bilbao, Daegu i Korea och Skövde. Skövdefilialen drivs av IDC West Sweden AB.

– Genom Material ConneXion Skövde kan vi på IDC bredda vår verksamhet och jobba med en bredare målgrupp genom hela värdekedjan, från den som väljer ett material till den som producerar det. Material ConneXion erbjuder inte bara en utställning och databas, utan kreativa infallsvinklar och nya tankesätt där vi ser till helheten: värdeupplevelsen, design och affärsmodell i symbios för en hållbar framtid, säger Christian Bergman, industriutvecklare innovation på IDC West Sweden AB.

Nya material varje vecka

Material ConneXion Skövde ligger rent fysiskt granne med ASSAR och Balthazar Science Center på Kavelbrovägen 2B i Skövde. På Skövdefilialen arbetar Christian Bergman och Petter Reuterholt, båda anställda som Industriutvecklare innovation på IDC West Sweden AB.

– Att få känna på och uppleva materialen på riktigt är något helt annat än teknisk data som man läser ur en tabell. Det väcker inspirationen mer än vad några siffror kan göra. Vi har cirka 1600 material uppställda i våra hyllor och kan plocka fram ytterligare ur lagret. Varje månad kommer en ny låda med de senaste materialen som tillkommit till den ständigt växande databasen, säger Christian Bergman.

Hur används Material ConneXion Skövde?

Den som har en licens kan boka in en tid för att utforska materialen som finns på Material ConneXion Skövde. Den vanligaste besökaren är en produktutvecklare, material- eller hållbarhetsansvarig, en arkitekt eller en högskolestudent. Databasen kan också användas i undervisning i ett flertal kurser inom akademi eller gymnasieskola.

– Vi lång erfarenhet av undervisning och kursdesign inom akademin och kan hjälpa till med kursidéer inom ett flertal områden. Vi har dessutom stor kunskap inom lättviktskonstruktion och additiv tillverkning, säger Christian Bergman.

På Material ConneXion Skövde finns temahyllor för bland annat 3D-printmaterial, återvunna och upcyclade material, förpackning, elektronik och smarta textiler. Dessutom finns mängder av material inom sport och outdoor, inredning och bygg.

Få med ditt material i biblioteket

Om du är tillverkare av ett material med lite unika och spännande egenskaper, eller har hittat en ny metod att framställa saker på ett nytt sätt. Då kan du kostnadsfritt få med ditt material i biblioteket.

– Du betalar endast för frakt av materialprover till New York där en internationell jury bedömer om materialet får komma med. Därefter monteras det upp på materialtavlor och skickas ut till biblioteken runtom i världen, säger Christian Bergman.

Läs om när B&L Lund fick med sitt material i biblioteket

Följ gärna Material ConneXion Skövde på LinkedIn, klicka här.

IDC, ASSAR Industrial Innovation Arena och Material ConneXion Skövde

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. På ASSAR hittar du även Material ConneXion Skövde vars arbete bidrar till Norra Europa som ledande region för innovation och utveckling för tillverkande företag, materialutvecklare och materialleverantörer.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i SkövdeFinansiärer är Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till ASSARs hemsida

Gå till Material ConneXion Skövdes hemsida

Vill du veta mer?

För mer information om Material ConneXion Skövde, kontakta Christian eller Petter.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 26

Petter Reuterholt

Industriutvecklare innovation

Jag har jobbat på IDC och med Material ConneXion och produktutveckling sedan januari 2018. Tidigare jobbade jag på Offecct med produktutveckling och prototypframställning. Jag hjälper företag att välja nya innovativa material till sina produkter och guidar dom i produktutvecklingsprocessen. Ett jobb där jag har stor nytta av min bakgrund inom bland annat lermodellering, kompositer och 3D printing. På IDC löser vi nya utmaningar varje vecka och att göra det ihop med fantastiska jobbarkompisar gör jobbet både roligt och utvecklande.

Min personliga bild berättar om mina tre stora intressen, MC, fiske och foto där fiske är det jag helst lägger min fritid på, gärna ihop med mina barn.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 26

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Tips från IDC

Utlysning för att utveckla leverantörer av lättviktslösningar

Nu finns möjlighet att ansöka om en utlysning för att utveckla svenska små- och medelstora företag till högspecialiserade leverantörer av…

4 juli, 2022 — Lästid 2 min

Delägare | Projekt

Affärsmodellsarbete stöttar Kramers cirkulära utveckling

Mitt ute på landsbygden strax utanför Töreboda ligger Kramers Mekaniska Verkstad AB. Här finns en nyfikenhet på omvärlden, ett brinnande…

30 augusti, 2022 — Lästid 7 min

Projekt

Vad innebär cirkulär ekonomi för dig?

Satsningen Kickstart cirkulär ekonomi erbjuder företag möjligheten att utforska vad cirkulär ekonomi för en hållbar omställning innebär i den egna…

22 september, 2022 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande | Projekt

Produktionslyftet utvecklar företag inom lean, förändringsledning och förbättringsarbete

Produktionslyftet är ett utvecklingsprogram som funnits sedan 2006. Under en 18 månaders lång läranderesa coachas ditt företag framåt med era…

24 augusti, 2022 — Lästid 3 min