Tusentals innovativa material med mängder av möjligheter

På Material ConneXion Skövde, som både är en utställning och en databas, finns tusentals innovativa material. Det ger fantastiska möjligheter för dig som jobbar med någon form av produktutveckling. Besök lokalerna i Skövde och använd Material ConneXion som en inspirationskälla till att hitta nya och hållbara lösningar.

Material ConneXion startade som en idé i New York i USA, att göra det lätt och tillgängligt för allmänheten att hitta och uppleva innovativa material eller bearbetningsmetoder. En stor sökbar databas byggdes upp, tillsammans med ett bibliotek där besökaren kunde se, känna och klämma på materialen. Biblioteket har sen vuxit från New York till andra städer som Bangkok, Tokyo, Milano, Bilbao, Daegu i Korea och Skövde.

Uppdateras löpande med nya material

Material ConneXion Skövde drivs av oss på IDC och ligger rent fysiskt granne med ASSAR och Balthazar Science Center på Kavelbrovägen 2B i Skövde. Här kan du känna och uppleva materialen på riktigt, något helt annat än att läsa teknisk data i en tabell. Känslan väcker inspiration mer än vad siffror kan göra. I biblioteket har vi cirka 1600 material uppställda och kan plocka fram ytterligare ur lagret. Varje månad får vi en ny låda med de senaste materialen i den ständigt växande databasen.

I materialbiblioteket får alla roller i värdekedjan hjälp och inspiration, från den som väljer ett material till den som producerar det. Material ConneXion erbjuder inte bara en utställning och databas, här får du även kreativa infallsvinklar och nya tankesätt där vi hjälper dig att se till helheten: värdeupplevelse, design och affärsmodell i symbios för en hållbar framtid.

Så använder du Material ConneXion Skövde

Med access till databasen kan du boka tid att utforska materialen som finns på Material ConneXion Skövde. Våra vanligaste besökare är produktutvecklare, material- eller hållbarhetsansvariga, arkitekter och högskolestudenter. Databasen används också i undervisning i ett flertal kurser inom akademi och gymnasieskola.

På Material ConneXion Skövde finns temahyllor för bland annat 3D-printmaterial, återvunna och upcyclade material, förpackning, elektronik och smarta textiler. Dessutom finns mängder av material inom sport och outdoor, inredning och bygg.

Workhops i kreativ miljö

På Material ConneXion Skövde kan du också ta del av seminarier, workshops eller andra aktiviteter med ditt företag eller din klass. Några exempel på vad vi erbjuder:

 • Hållbar produktutveckling och Cirkulära affärsmodeller
  Vi tittar närmre på hur din produkt och affärsmodell kan anpassas till en cirkulär ekonomi. Vad är värdet ni erbjuder era kunder? Hur kan det levereras? Vilka samarbeten behövs.
 • Kundfokus i produktutveckling
  Hur nära kontakt har produktutvecklingsavdelningen med användaren av produkten? Vi tittar på metoder för att få bättre förståelse för användarens behov och ta med dem genom hela produktutvecklingsprocessen.
 • Trender inom material och tekniker
  Få en guidad tur i biblioteket, vi kan lägga extra fokus på material som kan vara extra intressanta för er produkt/bransch.
 • En kreativ boost med Material ConneXion
  Ni kommer att få se inspirerande produkter och material, och lära er jobba med några olika kreativa metoder för att tänka på nya sätt och få nya infallsvinklar på gamla problem.
 • 3D-print och andra spännande tillverkningsprocesser
  Vi visar några av de mest innovativa tillverkningsprocesserna vi har i biblioteket och tittar på er produkt – vilka möjligheter finns med andra processer?
Ställ ut ditt material i biblioteket

Om du är tillverkare av ett material med unika och spännande egenskaper, eller har hittat en metod att framställa saker på ett nytt sätt – då kan du kostnadsfritt få med ditt material i biblioteket. Som utställare betalar du endast för frakt av materialprover till New York där en internationell jury bedömer om materialet får komma med. Går det vidare monteras det i nästa steg upp på materialtavlor och skickas ut till biblioteken runtom i världen och når på så ut till en helt ny marknad med ditt material. B&L Lund är ett av våra delägarföretag vars material numera finns med i Material ConneXions över hela världen.

Läs om när B&L Lund fick med sitt material i biblioteket


ASSAR Industrial Innovation Arena och Material ConneXion Skövde

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. På ASSAR hittar du även Material ConneXion Skövde vars arbete bidrar till Norra Europa som ledande region för innovation och utveckling för tillverkande företag, materialutvecklare och materialleverantörer. IDC West Sweden AB har fått uppdraget att driva den skandinaviska noden av det globala företaget Material ConneXion.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i SkövdeFinansiärer är Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till Material ConneXion Skövdes hemsida

Vill du veta mer?

Hör av dig till någon av våra medarbetare här nedan om du vill veta mer om Material ConneXion Skövde, köpa access till databasen eller få prisförslag på våra tjänster och workshops.
Följ gärna Material ConneXion Skövde på LinkedIn, klicka här.

 

Chef för Tillämpad Innovation

0500-50 25 25

Josef Adolfsson

Chef för Tillämpad Innovation

Kontaktuppgifter

 • 0500-50 25 25

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

0500-50 25 18

Victoria Korth

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

Kontaktuppgifter

 • 0500-50 25 18

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

0500-50 25 17

Susanne Yngve

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

Kontaktuppgifter

 • 0500-50 25 17

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Information

Säkra din plats i IUC montern på Elmia Subcontractor 2024!

Elmia Subcontractor är norra Europas största underleverantörsmässa och mötesplatsen för företagen inom tillverkande industrin, deras kunder och leverantörer. Här finner…

26 mars, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Projekt

Hållbarhetsworkshop för Karlsborgsföretag

I Karlsborg finns sedan ett par år tillbaka en industrigrupp där deltagare från flera industriföretag träffas regelbundet och diskuterar gemensamma…

6 maj, 2024 — Lästid 5 min

Projekt | Samverkan

Yrkestrainee Skaraborg – studentarbeten hos Dafgårds och CIDAN

Målet med Yrkestrainee Skaraborg är att ta fram utbildningsupplägg på utbildningar inom teknik och tillverkning, där relevanta delar av kursen…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Projekt | Samverkan

Workshop om ekonomisk motivering av cirkularitet

Inom ramen för projektet REFUSE hölls nyligen en workshop om att mäta och ekonomiskt motivera cirkularitet och rekonfigurerbarhet. Besökarna möttes…

22 april, 2024 — Lästid 3 min