B & L Lund fick med sitt material i Material ConneXion

B & L Lund i Broddetorp, som tillverkar ljudabsorbenter, fick tidigare i våras med sitt material Qwaiet Compact i Material ConneXions materialbibliotek. Vilka fördelar finns med att få med sitt material hos Material ConneXion och vilka är kriterierna?

Vi åkte till B & L Lund för att höra mer om deras arbete och vad som gör deras material så unikt att det kom med i Material ConneXions databas.

Egen produktion av ljudabsorbenter

B & L Lund har egen produktion av Absoflex ljudabsorbenter, kontorsskärmar och textildraperi. En produktion som ger dem spjutspetskompetens inom akustik och bullerproblem i befintliga lokaler. Sedan våren 2017 tillverkar de även ljudabsorbenter av ull under varumärket Acqwool, allt från stickning av ulltyg till slutprodukt görs i deras lokaler strax utanför Broddetorp. Nu finns materialet Qwaiet Compact som Acqwool tillverkas av med i ett av världens största materialbibliotek. B & L Lund hoppas på att fler internationella kontakter nu ska hitta deras material.

Fick överta stickningsmaskiner

B & L Lunds tillverkning och lager ligger utplacerade i en ladugårdsmiljö med flera olika byggnader samlade som en gård. När vi kom på besök fick vi en rundvandring av Anders Lund i deras lokaler som ligger med utsikt över Hornborgasjön. Stickningsmaskinerna och varumärket Acqwool fick de möjlighet att överta från ett företag i Gällstad då de avvecklade sin verksamhet 2017. Dessa finns samlade i en egen lokal och Anders är så gott som självlärd vad gäller drift.

Anders Lund håller i Qwaiet Compact som nu finns i Material ConneXions databas.

Vad gör ert material unikt?

– Qwaiet Compact består enbart av naturmaterial, 100% ull, från fibrer till färdig produkt. Ull är ett väldigt rent material, det enda vi tillför är vatten och värme. Tack vare strukturerna i materialet har det väldigt bra ljudabsorberande egenskaper. Stickningen är utprovad och testad hos SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) för att få fram bästa resultat. Det gäller att inte tvätta för hårt då fibrerna lätt kan bli sönderslagna. En annan egenskap som gör materialet väldigt användbart är att det går att klippa utan att det fransar sig. I Sverige finns ingen annan leverantör som stickar sina egna ullmaterial och som gör ljudabsorbent på det här sättet. Vi har även en speciell hängningsteknik av absorbenterna för att få ut bästa effekt. Tack vare att vi stickar allt själva kan vi dessutom minska spillet då vi producerar helt efter kundens önskemål, vilket känns extra bra.

Produkter av spillmaterial

Av det spillmaterial som blir över under tillverkningen skapar B & L Lund bland annat skyddstassar till stolsben, kuddfodral och bordstabletter och fler produkter är på gång.

Besök på Material ConneXion gav inspiration att skicka material

Anders berättar om hur det kom sig att de fick med sitt material i biblioteket.

-Jag var på en träff med industrinätverket i Falköping där IDC fanns med och presenterade sin verksamhet och blev då intresserad av det ni gör för industrin i Skaraborg. Strax efter det tecknade vi ett delägarskap och fick en företagsanalys gjord på vår verksamhet. I samband med företagsanalys gjorde vi ett besök på Material ConneXion och av en händelse hade jag materialprover med mig. Vi tyckte att vårt material skulle platsa i biblioteket och bestämde oss för att göra ett försök att skicka in det för bedömning.

Hoppas på ökade exportmöjligheter

Anders berättar att de har förhoppning om att nu kunna synas mer internationellt än vad de gjort tidigare, tack vare att de finns med i Material ConneXion.

-Vi hoppas ju så klart att få exportera mer än vad vi gör idag. Nu blir det mest till våra skandinaviska länder Norge, Danmark och Finland. Att ha fått med materialet ökar ju chanserna betydligt för att fler ska upptäcka det. Material ConneXion är bra tack vare sin bredd, där finns ju det mesta för olika användningsområden. Allt som finns på marknaden är samlat på samma ställe vilket sparar in den tid det tar att sitta och leta. Just nu vill vi själva till exempel ha tag på nya ytskikt. Då är Material ConneXion ett bra ställe att leta på.

B&L Lund skriver själva om sitt material och Material ConneXion på Acqwools hemsida.

Vilka är fördelarna med att få med sitt material i Material ConneXion?

Christian Bergman som jobbar på Material ConneXion i Skövde berättar mer.

-Det finns många fördelar att finnas med i materialdatabasen. Ditt material blir sökbart för alla i hela världen som är anslutna till Material ConneXion. Det lyfts även fram på vår hemsida och visas upp runt om på alla Material ConneXions bibliotek i bland annat Milano, Bilbao, New York, Chicago, Danmark, Mexico och Canada. Hittar en intressent ditt material får de via Material ConneXion kontaktuppgifterna till dig som tillverkar det.

Christian Bergman är industriell utvecklare på IDC och jobbar med Material ConneXion.

Hur går processen till och hur lång tid tar det?

-Har du ett material som du tror skulle platsa hos Material ConneXion så kan du kontakta oss i Skövde, vi hjälper till att skriva ansökan. I ansökan behöver vi beskriva var det kommer ifrån, hur det kan användas och vad som är unikt med just ditt material. Sedan skickar vi in varuprover till huvudkontoret i New York vars jury bedömer vilka som platsar i biblioteket. Från det att vi skickade in B & L Lunds material för utvärdering till att vi fick besked om antagningen till databasen tog det runt 1 – 2 månader. Material ConneXion släpper 30 – 50 nya material i månaden. Hos oss i Skövde finns 1600 material uppställda och ytterligare runt 700 i lager. Av alla material som finns i biblioteket i Skövde är 47 från Sverige och runt 100 från Norden.

Material ConneXion arrangerar workshops

Många av de material som finns på Material ConneXion är miljömässigt hållbara. Christian berättar att de även arrangerar workshop i produktutveckling, cirkulär ekonomi, introduktion till biomimik och mycket annat. Material ConneXion vill sprida kunskapen och inspirationen runt bland annat produktutveckling och cirkulära affärsmodeller. Är du intresserad av det Material ConneXion gör och hur de kan hjälpa dig, skaffa en licens eller boka ett besök. Kontakta dem via

Läs mer på MCXs hemsida

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Elicom tar utvecklingskliv för ökad attraktivitet

Elicom, grundat 1988, är en av Sveriges ledande samarbetspartner inom elektrifiering och automation för industri, VA och offentlig verksamhet. I…

16 januari, 2024 — Lästid 7 min

Projekt | Samverkan

Yrkestrainee Skaraborg – studentarbeten hos Dafgårds och CIDAN

Målet med Yrkestrainee Skaraborg är att ta fram utbildningsupplägg på utbildningar inom teknik och tillverkning, där relevanta delar av kursen…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Vitbok: IUC som kraft för att utmana och förflytta industrin – ett skarpt exempel från Omställningslyftet

Under 2022-2023 deltog samtliga 21 IUC-bolag och partner, från Luleå i norr till Malmö i söder, som projektpartner i Omställningslyftet…

3 maj, 2024 — Lästid 1 min

IDCs erbjudande | Projekt

Hållbarhetsworkshop för Karlsborgsföretag

I Karlsborg finns sedan ett par år tillbaka en industrigrupp där deltagare från flera industriföretag träffas regelbundet och diskuterar gemensamma…

6 maj, 2024 — Lästid 5 min