B & L Lund fick med sitt material i Material ConneXion

B & L Lund i Broddetorp, som tillverkar ljudabsorbenter, fick tidigare i våras med sitt material Qwaiet Compact i Material ConneXions materialbibliotek. Vilka fördelar finns med att få med sitt material hos Material ConneXion och vilka är kriterierna?

Vi åkte till B & L Lund för att höra mer om deras arbete och vad som gör deras material så unikt att det kom med i Material ConneXions databas.

Egen produktion av ljudabsorbenter

B & L Lund har egen produktion av Absoflex ljudabsorbenter, kontorsskärmar och textildraperi. En produktion som ger dem spjutspetskompetens inom akustik och bullerproblem i befintliga lokaler. Sedan våren 2017 tillverkar de även ljudabsorbenter av ull under varumärket Acqwool, allt från stickning av ulltyg till slutprodukt görs i deras lokaler strax utanför Broddetorp. Nu finns materialet Qwaiet Compact som Acqwool tillverkas av med i ett av världens största materialbibliotek. B & L Lund hoppas på att fler internationella kontakter nu ska hitta deras material.

Fick överta stickningsmaskiner

B & L Lunds tillverkning och lager ligger utplacerade i en ladugårdsmiljö med flera olika byggnader samlade som en gård. När vi kom på besök fick vi en rundvandring av Anders Lund i deras lokaler som ligger med utsikt över Hornborgasjön. Stickningsmaskinerna och varumärket Acqwool fick de möjlighet att överta från ett företag i Gällstad då de avvecklade sin verksamhet 2017. Dessa finns samlade i en egen lokal och Anders är så gott som självlärd vad gäller drift.

Anders Lund håller i Qwaiet Compact som nu finns i Material ConneXions databas.

Vad gör ert material unikt?

– Qwaiet Compact består enbart av naturmaterial, 100% ull, från fibrer till färdig produkt. Ull är ett väldigt rent material, det enda vi tillför är vatten och värme. Tack vare strukturerna i materialet har det väldigt bra ljudabsorberande egenskaper. Stickningen är utprovad och testad hos SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) för att få fram bästa resultat. Det gäller att inte tvätta för hårt då fibrerna lätt kan bli sönderslagna. En annan egenskap som gör materialet väldigt användbart är att det går att klippa utan att det fransar sig. I Sverige finns ingen annan leverantör som stickar sina egna ullmaterial och som gör ljudabsorbent på det här sättet. Vi har även en speciell hängningsteknik av absorbenterna för att få ut bästa effekt. Tack vare att vi stickar allt själva kan vi dessutom minska spillet då vi producerar helt efter kundens önskemål, vilket känns extra bra.

Produkter av spillmaterial

Av det spillmaterial som blir över under tillverkningen skapar B & L Lund bland annat skyddstassar till stolsben, kuddfodral och bordstabletter och fler produkter är på gång.

Besök på Material ConneXion gav inspiration att skicka material

Anders berättar om hur det kom sig att de fick med sitt material i biblioteket.

-Jag var på en träff med industrinätverket i Falköping där IDC fanns med och presenterade sin verksamhet och blev då intresserad av det ni gör för industrin i Skaraborg. Strax efter det tecknade vi ett delägarskap och fick en företagsanalys gjord på vår verksamhet. I samband med företagsanalys gjorde vi ett besök på Material ConneXion och av en händelse hade jag materialprover med mig. Vi tyckte att vårt material skulle platsa i biblioteket och bestämde oss för att göra ett försök att skicka in det för bedömning.

Hoppas på ökade exportmöjligheter

Anders berättar att de har förhoppning om att nu kunna synas mer internationellt än vad de gjort tidigare, tack vare att de finns med i Material ConneXion.

-Vi hoppas ju så klart att få exportera mer än vad vi gör idag. Nu blir det mest till våra skandinaviska länder Norge, Danmark och Finland. Att ha fått med materialet ökar ju chanserna betydligt för att fler ska upptäcka det. Material ConneXion är bra tack vare sin bredd, där finns ju det mesta för olika användningsområden. Allt som finns på marknaden är samlat på samma ställe vilket sparar in den tid det tar att sitta och leta. Just nu vill vi själva till exempel ha tag på nya ytskikt. Då är Material ConneXion ett bra ställe att leta på.

B&L Lund skriver själva om sitt material och Material ConneXion på Acqwools hemsida.

Vilka är fördelarna med att få med sitt material i Material ConneXion?

Christian Bergman som jobbar på Material ConneXion i Skövde berättar mer.

-Det finns många fördelar att finnas med i materialdatabasen. Ditt material blir sökbart för alla i hela världen som är anslutna till Material ConneXion. Det lyfts även fram på vår hemsida och visas upp runt om på alla Material ConneXions bibliotek i bland annat Milano, Bilbao, New York, Chicago, Danmark, Mexico och Canada. Hittar en intressent ditt material får de via Material ConneXion kontaktuppgifterna till dig som tillverkar det.

Christian Bergman är industriell utvecklare på IDC och jobbar med Material ConneXion.

Hur går processen till och hur lång tid tar det?

-Har du ett material som du tror skulle platsa hos Material ConneXion så kan du kontakta oss i Skövde, vi hjälper till att skriva ansökan. I ansökan behöver vi beskriva var det kommer ifrån, hur det kan användas och vad som är unikt med just ditt material. Sedan skickar vi in varuprover till huvudkontoret i New York vars jury bedömer vilka som platsar i biblioteket. Från det att vi skickade in B & L Lunds material för utvärdering till att vi fick besked om antagningen till databasen tog det runt 1 – 2 månader. Material ConneXion släpper 30 – 50 nya material i månaden. Hos oss i Skövde finns 1600 material uppställda och ytterligare runt 700 i lager. Av alla material som finns i biblioteket i Skövde är 47 från Sverige och runt 100 från Norden.

Material ConneXion arrangerar workshops

Många av de material som finns på Material ConneXion är miljömässigt hållbara. Christian berättar att de även arrangerar workshop i produktutveckling, cirkulär ekonomi, introduktion till biomimik och mycket annat. Material ConneXion vill sprida kunskapen och inspirationen runt bland annat produktutveckling och cirkulära affärsmodeller. Är du intresserad av det Material ConneXion gör och hur de kan hjälpa dig, skaffa en licens eller boka ett besök. Kontakta dem via

Läs mer på MCXs hemsida

Vill du veta mer?

Hör av dig till Christian, Johan eller Petter om du vill veta mer om Material ConneXion.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 27

Christian Bergman

Industriutvecklare innovation

Jag började på IDC i maj 2018 och har en lång bakgrund som lärare på Högskolan i Skövde inom produktutveckling, design, 3D och CAD. Jag har alltid känt ett starkt engagemang för hållbar utveckling. Att dela med mig av kunskap är något jag inte kan låta bli, ens på fritiden, då jag är auktoriserad klätterinstruktör och har hållit studiecirklar i gitarrspel.

Min personliga bild är en mix av allt jag helst gör på fritiden. Jag gillar att klättra, och då mest utomhus i klippor och berg. Tejpen har man för att undvika skrapsår på knogarna när man hänger sig fast genom att knyta näven i en spricka, så det står väl för att jag är lite känslig av mig och inte så tjockhudad. Hjälmen har jag också när jag klättrar, den representerar väl att jag är lite feg – eller i varje fall kalkylerar för vissa risker.

Karbinen har jag för att jag hänger upp mig på saker, även om jag inte är någon ”fästprisse”. Repet symboliserar väl att det blir lite trassligt ibland, fast det är väl kanske bättre än att det knyter sig i magen när man är i ett utsatt läge. Trumpinnarna tog jag för att de var lättare att bära med än gitarren, så de får väl symbolisera att jag är lite lat av mig. Sen kunde jag ju förstås tagit med ett plektrum istället. Att jag inte tänkte på det får väl stå för att jag är efterklok.

 

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 27

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 26

Petter Reuterholt

Industriutvecklare innovation

Jag har jobbat på IDC och med Material ConneXion och produktutveckling sedan januari 2018. Tidigare jobbade jag på Offecct med produktutveckling och prototypframställning. Jag hjälper företag att välja nya innovativa material till sina produkter och guidar dom i produktutvecklingsprocessen. Ett jobb där jag har stor nytta av min bakgrund inom bland annat lermodellering, kompositer och 3D printing. På IDC löser vi nya utmaningar varje vecka och att göra det ihop med fantastiska jobbarkompisar gör jobbet både roligt och utvecklande.

Min personliga bild berättar om mina tre stora intressen, MC, fiske och foto där fiske är det jag helst lägger min fritid på, gärna ihop med mina barn.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 26

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

Partex hållbarhetsarbete gynnar både företaget och omvärlden

Att som företag jobba strategiskt med hållbarhet har blivit mer och mer vanligt. Kanske för att begreppet och vad det…

23 september, 2021 — Lästid 8 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nycklar för ett framgångsrikt ledarskap

Dagens snabba förändringstakt ställer nya förväntningar på ledarskap. Det kan handla om att våga visa sårbarhet, mod och empati. Ett…

7 oktober, 2021 — Lästid 6 min

Nätverk | Projekt

Ergonomimätning med Exoskelett inom produktion

Exoskelett kan beskrivas som ett bärbart hjälpmedel som framför allt underlättar lyftarbete eller arbete över axelhöjd. Under ett inspelat seminarie…

24 september, 2021 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande

Tre tydliga trender som påverkar industrin

Vad händer i omvärlden som kan ha betydelse för dig och ditt företag? I denna trendspaning kan du läsa om…

18 oktober, 2021 — Lästid 4 min