Sveriges industriföretag visar stort intresse för stöd och utveckling

Hur har Sveriges små och medelstora industriföretag egentligen påverkats av Covid-19? Inom vilka områden har man idag störst behov av stöd?

Klicka på bilden för att öppna rapporten som PDF.

Under våren och sommaren 2020 har 460 industriföretag över hela Sverige intervjuats i syfte att få en nulägesbild, och ett underlag för kommande utvecklingsinsatser. De samlade svaren visar att vissa företag drabbats hårt av Coronakrisen och efterlyser mer statligt stöd, andra företag upplever tuffare tider men klarar sig ändå ganska bra, delvis tack vare reducerade arbetsgivaravgifter och permitteringar, och en del företag har gått bättre än normalt under denna period.

Industriföretagen som intervjuats är mikroföretag (<10), småföretag (11–50) och medelstora företag (51–249). Majoriteten, drygt 60 %, är småföretag. Så gott som alla är underleverantörer (44 %) eller tillverkar egna produkter (44 %).

Intervjuerna har genomförts av IUC Sverige på uppdrag av Tillväxtverket. Uppdraget är en insats inom ramen för Robotlyftet, en nationell satsning som ska öka farten på automatisering och robotisering i svensk industri. Robotlyftet finansieras av Tillväxtverket.

Flera gemensamma utmaningar

En så omfattande händelse som coronapandemin har på något sätt påverkat alla företag och många utmaningar är gemensamma:

  • En tredjedel av de intervjuade företagen ser vissa problem med att få fram komponenter eller material.
  • Många ser risker för framtida varsel – ca 50 % har utnyttjat möjligheten att permittera personal.
  • 90 % anser sig klara sin likviditet om inte coronakrisen drar ut på tiden.
Positiv inställning till att satsa på utveckling av sitt företag

Genom täta kontakter med industriföretagen har IUCs över hela landet en kontinuerligt uppdaterad bild av företagens behov och kan erbjuda ett brett spektrum av olika utvecklingsprogram, bland annat inom de områden som lyfts fram av de intervjuade företagen.

De flesta, ca 80 % av företagen, är positiva till att jobba med utvecklingsinsatser i företaget. Man ser störst behov inom produktionseffektivisering, automation/robotik, kompetensfrågor och digitalisering. Även marknadskommunikation, interna processer och finansieringsfrågor finns med bland svaren.

Det finns också ett behov av information och rådgivning kring de olika lösningar och stöd som just nu erbjuds företagen. Man behöver veta vad de innebär, och hur man söker aktuella stöd.

Det är tydligt att coronakrisen blivit en väckarklocka som fått många att inse betydelsen av högre beredskap för yttre händelser som totalt kan ändra förutsättningarna för företagets överlevnad. Intresset växer för omvärldsbevakning och krishantering.

 


Så kan Robotlyftet stötta företag

Robotlyftet främjar automation i Sveriges små och medelstora industriföretag och målet är att öka företagens kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar. Robotlyftet – stöd till automatisering i små och medelstora industriföretag. Utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering.

Läs mer om Robotlyftet

Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF) svarar för en stor del av den svenska industriproduktionen och är strategiskt viktiga i leverantörskedjorna. Att rikta insatser för att stärka dessa företag är avgörande för att stärka svensk ekonomi och behålla produktion i Sverige. Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskaper om automationslösningar, och att underlätta för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Projektet Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Om du vill veta mer

Vill du veta mer om arbetet med intervjuerna och redovisning av svaren?
Hör av dig till Johan Lundahl, vår lokala projektledare för Robotlyftet.

Industriutvecklare tillverkning | Resurseffektiv Produktion & Cirkularitet

0500-50 25 15

Johan Lundahl

Industriutvecklare tillverkning | Resurseffektiv Produktion & Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 15

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Covid-19 | Tips från IDC

Möjlighet till snabbspår för tillverkningsprojekt

EIT (Europeiska institutet för innovation och teknik) lanserar möjlighet för små och medelstora tillverkningsföretag. Här finns möjlighet till snabbspår för…

14 maj, 2020 — Lästid 2 min

Delägare | Information

Grattis Sundlings! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2023 gick till Sundlings Sverige AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

23 november, 2023 — Lästid 3 min

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min