Skövdes industriföretag öppnar upp för unga

I mitten av oktober öppnar ett femtontal företag i Skövde upp dörren för högstadieelever. Ett viktigt initiativ för att öka medvetenheten om industrin som en möjlig framtida arbetsplats för unga.

Näringslivsenheten på Skövde Kommun, Näringslivsforum Skövde, Teknikcollege Skaraborg och vi på IDC samarbetar i Skövde för att erbjuda en möjlighet för unga att uppleva industrin på nära håll. Det är företagen Elos Medtech, Electroautomatik, Parafon, Grahns Konfektyr, Parker, Nystedts Smides- och Mekaniska verkstad, Eklunds Bildelslager, Cejn, Försvarsmakten Skaraborg Regement P4, Volvo GTO, Heidelberg Materials (Cementa), Ferrocon, Furhoffs, Aurobay, Skövde Gravyr och Skövde Energi som är involverade.

En möjlighet att träffa kommande medarbetare

Öppet Hus erbjuds elever i åttonde klass i Skövde och hålls den 18 och 25 oktober 2023. Huvudansvarig för satsningen är Skövde Kommun. Vi besökte vårt delägarföretag Grahns Konfektyr och frågade om deras upplevelse av dagen.

– Vi på Grahns är glada över att få välkomna och visa vår verksamhet för 8:orna, som snart skall göra sina val till gymnasiet. Vi hoppas att eleverna fick en bra bild över de olika kompetenserna som vi eftersöker, men samtidigt också visa hur det är att jobba i en livsmedelsindustri. Vi tipsade om vilka grundläggande krav vi har på alla våra medarbetare, som tex vikten av att komma i tid, höra av sig vid sjukdom, och vara en bra kompis. Vi ser dessa Industridagar som ett bra tillfälle att träffa eleverna, då de inom några år kanske är våra nya medarbetare, säger Jesper Lööw, CEO, Grahns Konfektyr.

Jesper Lööw, CEO, Grahns Konfektyr var en av många företagare i Skövde som öppnade upp dörrarna för åttondeklassare.

Viktigt att öppna dörrarna för unga

Susanne Yngve, en av våra industriutvecklare är engagerad i Teknikcollege Skaraborg och del i projektet Kompetensnavet Skaraborg välkomnar den här typen av initiativ. Det spelar en central roll när åttondeklassare sedan ska välja inriktning att de faktiskt fått se och uppleva de framtidens arbetsplatser som industrierna i Skaraborg faktiskt är. Susanne understryker vikten av att öppna dörrarna för unga människor och belyser vikten av att den här typen av aktiviteter går att direkt koppla samman med utmaningarna inom kompetensförsörjning som många industriföretag står inför.

Susanne Yngve, Industriutvecklare Kompetens, IDC

– Initiativ som dessa kan vara avgörande för att möta de utmaningar vi står inför när det gäller kompetensförsörjning. Genom att samverka på det här sättet och tillsammans erbjuda unga människor möjligheten att utforska industrin på nära håll, bryter vi gamla fördomar och skapar en stark grund för industrins framtid och ökar attraktiviteten hos industrin som arbetsgivare, säger Susanne Yngve, industriutvecklare kompetens, IDC West Sweden

Samverkan, närverk och erbjudanden om utveckling

Vi på IDC jobbar behovsstyrt för industrin och har därmed en självklar inriktning i frågor om kompetensförsörjning. Vi har en nära samverkan med Teknikcollege Skaraborg och driver nätverket HR ledarskap och medarbetarskap. Vi är också en del i projektet Kompetensnavet Skaraborg, som drivs av Skaraborgs Kommunalförbund. Kompetensnavet syftar till att stödja och samordna insatser för kompetensomställning i Skaraborg med målet att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.

Vi jobbar dedikerat inom området Kompetens då det är ett viktigt medel i utveckling för hållbart företagande. Inom ramen för storsatsningen Industry In West erbjuder vi även ett helt område som låter deltagande företag att mejsla ut sin strategi, vision och behov. Vi coachar i frågor kring förändringsledning och ledarskap och tar tillsammans fram en företagsplan.

Industrisamverkan i Skaraborg

Vi är övertygade om kraften i samverkan och har engagemang i flera olika industrinätverk runt om i Skaraborgs kommuner. Vi är gärna med och bidrar i insatser som Öppet Hus och annan industrisamverkan och välkomnar alla initiativ för att forma en stark och hållbar framtid för Skaraborgs tillverkande industri.

Vill du prata möjligheter?

Om du vill prata möjligheter rörande kompetensfrågor för industrin eller kommunsamverkan, hör av dig till Susanne eller Sara. Om du har frågor om möjligheter i Industry In West eller Kompetensnavet hör du av dig till Marie eller Lars.

Industriutvecklare kompetens | Cirkularitet & Kompetens

0500-50 25 17

Susanne Yngve

Industriutvecklare kompetens | Cirkularitet & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 17

Chef för Företagsutveckling

0500 - 50 25 06

Sara Gallus

Chef för Företagsutveckling

Kontaktuppgifter

  • 0500 - 50 25 06

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion, Cirkularitet & Kompetens

0500-50 25 10

Lars Tööj

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion, Cirkularitet & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 10

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Tips från IDC

Hållbarhetscheckar för omställning till cirkulär affärsmodell

VGR erbjuder finansiellt stöd till företag via hållbarhetschecken som kan användas för insatser som främjar och möjliggör omställning. Företag kan…

20 november, 2023 — Lästid 2 min

Delägare | Information

Grattis Sundlings! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2023 gick till Sundlings Sverige AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

23 november, 2023 — Lästid 3 min

Delägare | Projekt

Digitalisering i utveckling hos Autokaross i Floby

Autokaross i Floby tillverkar skåp, flak, kåpor och annan utrustning till lätta lastbilar. Företaget har 55 anställda och finns i…

21 augusti, 2023 — Lästid 7 min

Delägare | Projekt

SMED effektiviserade omställningsprocessen hos Part Precision

Part Precision i Mariestad är en ledande aktör inom finmekanik och precisionsmekanik som samverkat med oss på IDC i många…

23 oktober, 2023 — Lästid 6 min