OFFECCT använder mindre material för att göra mer

Anders Englund jobbar som designchef på OFFECCT i Tibro, ett av IDCs delägarföretag. OFFECCT har redan hunnit få lång erfarenhet i det cirkulära hållbarhetsarbetet. Vi träffade Anders och bad honom berätta mer om hur det cirkulära arbetet ser ut.

Projektet Circular Hub, besökte i vintras Möbelmässan i Stockholm. Circular Hub är en plattform för cirkulärt mode och textil samt hållbara miljöer och det drivs av IDC tillsammans med Science Park Borås. Anders Breitholtz, Circular Hub, tog en stund under mässan och satte sig ned tillsammans med Anders Englund för att prata om hur OFFECCT jobbar med produktutveckling. De pratade bland annat om hur de tar hand om de produkter som redan tillverkats genom ett cirkulärt återbruk för att använda så lite av jordens resurser som möjligt.

Många aktiviteter tillsammans

Vi frågade Anders hur han vill beskriva begreppet cirkulär ekonomi och förklaringen blev en enda enkel mening:

Att jobba cirkulärt är inte en enskild aktivitet utan många aktiviteter tillsammans.

Egna cirkulerande och fungerande flöden

För att cirkulär ekonomi ska få en större utbredning och ökad effekt tror Anders att vi alla behöver se till att det sker och inte bara fokusera på några få saker utan göra flera saker samtidigt.

– Cirkulär ekonomi börjar bli lite av ett hygienord, många pratar om det men det är väldigt få som verkligen jobbar med det. Vi behöver börja ett steg högre upp i samhället och ta ansvar på ett helt annat sätt. Då kan den enda fungerande affärsmodellen bli den där företagen tar hand om sitt eget spill och skapar interna cirkulära flöden. I framtiden kommer det enbart vara möjligt att äga former och funktioner men materialet måste lånas av naturen eller av egna kretslopp.

I framtiden kommer det enbart att vara möjligt att äga former och funktioner men materialet måste lånas av naturen eller av egna kretslopp.

Fokus på upcycling

OFFECCT tar vara på sitt eget och andras textilavfall, som består av fina kvalitetstyger, för att göra produkter av upcyclat tyg. Hotet mot återbruk är ofta att det finns för lite material från det egna spillet för att det ska gå att göra något bra av det förklarar Anders.

– Tack vare att vi är en stor grupp inom FLOKK, som tillsammans omsätter 3,7 miljarder, får vi väldigt mycket textilavfall som vi kan ta vara på och upcycla. FLOKK är en grupp möbelproducenter som 2007 gick samman för att tillsammans skapa hållbara möbler med så lite miljöpåverkan som möjligt. Det är viktigt att särskilja på recycling och upcycling, fortsätter Anders, det är upcyclingen som tillverkaren måste ha fokus på för att ha kontroll på vart det egna avfallet hamnar och vad man kan göra med det.

Färgskala från klimatforskning

Av textilspillet tillverkar OFFECCT ljudabsorbenter som har fått ett fantastiskt mottagande. Att välja en sådan här typ av produkt visar att man bryr sig om framtiden och jag tror inte det finns någon arkitekt som inte bryr sig, säger Anders.

– Färgskalan på absorbenterna har en alldeles egen historia. De finns i en grå-, blå-, röd- och grönskala och sedan får man ett kamouflage. Det är Ed Hawkins, professor i klimatforskning, som beskrivit klimatet i färger från 1890 fram till idag och vi har återgivit dessa färgskalor på våra absorbenter förklarar Anders.

Använda mindre för att göra mer

För att nå målet i Agenda 2030 med att sänka CO2 utsläppen med 70% innan 2030 behöver vi fokusera på återbruk och på ett lägre nyttjande av nya material, menar Anders.

– Det effektivaste och mest rationella vi kan göra för att nå målet är att använda mindre för att göra mer. Inom offentlig sektor är vi redan på väg mer och mer mot leasing och tjänstefiering. Vi pratar inte längre om möbler i samma utsträckning utan om verktyg för arkitektur och om ett nyttjande av saker snarare än förbrukning. Tack vare ett fokus på leasing blir det mycket enklare att tänka avfall som resurs eftersom ursprungskällan, ofta tillverkaren, då får tillbaka sina produkter som de är måna om att bevara och återbruka. Uthyrning är en förutsättning för att den cirkulära ekonomimodellen ska fungera då den ger dig ditt eget material tillbaka, avslutar Anders.

Circular Hub ger hjälp i omställningen mot en mer cirkulär affärsmodell

Circular Hub ökar kunskapsnivån och tillgängliggör forskning i omställningen från en linjär till en mer cirkulär affärsmodell. Som företag får du hjälp genom till exempel praktisk workshop, bli ihopkopplad med andra aktörer i branschen eller genom coachande stöttning i resan mot att öka graden av cirkuläritet. Circular Hub vänder sig i första hand till möbel- och inredningsbranschen i Västra Götaland. Läs mer och prenumerera på Circular Hubs nyhetsbrev.

Vill du vet mer?

Kontakta Cecilia om du vill veta mer om hur ditt företag kan jobba mer cirkulärt.

Industriell utvecklare

0500-50 25 06

Cecilia Karlsson

Industriell utvecklare

Det fantastiska med IDC är att vi har en arbetsplats där vi verkligen är med och påverkar. Att vara en del av att utveckla vår region är en härlig känsla. Att samtidigt omges av mycket kompetenta kollegor och en ständig omvärldsbevakning är så roligt och utvecklande, jag lär mig något nytt varje dag!

Jag började här hösten 2016 i rollen som upphandlings och utbildningskoordinator i projektet Kompetensnavet. Efter en föräldraledighet fortsatte jag sedan som projektledare i projektet Circular Hub. Tidigare har jag haft koordinerade roller inom marknadsföring och försäljning, bland annat inom maskinuthyrnings- och belysningsbranschen med en examen från IHM Business School.

När jag inte jobbar umgås jag med min familj, klurar på nästa inrednings- eller trädgårdsprojekt eller sätter mig på yogamattan. Att få bjuda över vänner på en smarrig middag gör mig glad, allra helst om vi planerar nästa spännande resa. Att resa till nya länder och kontinenter för att ta del av andra kulturer och njuta av vacker natur är något som ligger mig varmt om hjärtat. Just därför valde jag en jordglob till mitt personliga foto. Den står för mitt brinnande intresse av att utforska världen och att få sätta fötterna på den afrikanska röda jorden igen är något jag längtar efter.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 06

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Information

Forskning stöttar företag i den fjärde industriella revolutionen

I forskningsprojektet TWIN vid Högskolan i Skövde har forskare tillsammans med tillverkningsindustrin utvecklat så kallade simulerade eller digitala tvillingar; en ny…

24 mars, 2020 — Lästid 4 min

ASSAR

Projekt

ASSAR fortsätter stärka den tillverkande industrin i Skaraborg

Den 2 mars firar ASSAR Industrial Innovation Arena två år i lokalerna på Kavelbrovägen, lokaler som man delar med Balthazar…

3 mars, 2020 — Lästid 5 min

Delägare | Projekt

Kinnegrip lägger grunden för en driftsäker robotinstallation

Kinnegrips utvecklingsresa som vi följt under ett års tid rullar nu vidare genom ett deltagande i projekt Robotlyftet. Hela verksamheten har…

12 februari, 2020 — Lästid 6 min

Medarbetare | Projekt

Thomas berättar om sin resa med IDC

Thomas Nilsson har varit VD för IDC sedan starten 2007. Det var ett känslosamt månadsmöte när han berättade att det…

3 april, 2020 — Lästid 18 min