Flexibel robot skapar bättre arbetsmiljö på Climator

Kommer Sverige att få tillgång till ett vaccin mot Covid-19 är det inte omöjligt att denna temperaturkänsliga vara kommer att transporteras i lådor tillverkade av företaget Climator. Climator i Skövde, med 16 anställda, jobbar med lösningar inom temperaturstabilisering och är ett av de 160 delägarföretagen i IDC West Sweden AB.

De skapar specifika kundlösningar för temperaturstabil transport, för uppvärmning och avkylning av byggnader, personliga värme- eller köldskydd och värmeskydd för elektronik och mekanik.

Färre monotona arbetsmoment och ökad effektivitet

En av företagets utmaningar är att automatisera och robotisera produktionen, främst för att skapa en arbetsmiljö med färre manuella, monotona arbetsmoment. Man vill dock inte göra stora förändringar på en gång, utan ta ett steg i taget. Produktionschef Peppe Aliu:

”Vi ville börja med ett lagom stort projekt, och har under ett halvår kartlagt produktionen och börjat att arbeta med en packningslinje. Där kör vi packning i aluminiumpåsar som tejpas. Det har inneburit mycket manuellt arbete. Vi kommer nu att installera en kollaborativ robot. Det kommer att bli färre monotona arbetsmoment och ökad effektivitet. Vi frigör personer som kommer att arbeta mer flexibelt med fler arbetsmoment, i samverkan med roboten. Personalen ser att detta kommer att bredda deras kunskap och allmänt höja deras kompetens.”

Automationscheck för planering och utbildning inför robotsatsning

Climator deltar i Robotlyftet, en nationell satsning som ger stöd till små och medelstora industriföretag som står inför satsningar inom automation och robotisering. Tillsammans med en coach från Robotlyftet gjorde man en förutsättningsstudie – en kartläggning och en beskrivning av ett första projekt. Climator har också beviljats en automationscheck som innebär ett finansiellt stöd för kostnader kring planering och utbildning inför robotsatsningen.

Den beställda roboten har varit hos leverantören och förprogrammerats för de olika moment som den ska kunna utföra. Nu ska den testas i skarpt läge. Operatörerna som kommer att samverka med roboten övervakar körningen och ställer in roboten på olika program.

Efter testkörningar gör man en utvärdering som kommer att ligga till grund för planering av nästa steg. Peppe Aliu ser fortsatt automatisering som en viktig del för att vara konkurrenskraftiga:

”Vi är unika i Norden, men i bland annat Tyskland och Holland har vi konkurrenter, som vi också samarbetar med. En styrka är vårt djupa materialkunnande, och vår egen temperaturstabiliserande produkt ClimSel som gör att vi kan skapa specifika kundlösningar. Men det räcker inte att ha unika produkter, vi måste hela tiden ta nya steg för att öka vår effektivitet.”

Spännande lösning med inhyrd ”arbetskamrat”
Johan Lundahl - industriell dynamik

Johan Lundahl, industriell utvecklare på IDC West Sweden AB jobbar som coach i Robotlyftet.

Peppe Aliu är mycket nöjd med det stöd som företaget har fått inom Robotlyftet, och påpekar betydelsen av att få samarbeta med en coach med precis rätt kompetens. Johan Lundahl, IDC, är Robotlyftets coach hos Climator. Johan:

”De har varit intressant att jobba med Climator. Det är ett företag med stort kunnande och verklig spetskompetens inom sitt område. Den lösning de nu har tagit fram via Robotlyftet är spännande. Med den kollaborativa roboten ökar flexibiliteten. Roboten kan enklare flyttas till någon annan del av produktionen, eller till lagret, och utföra andra uppgifter. Leverantörsföretaget ligger också i framkant och tänker nytt. De erbjuder en hyrmodell – man hyr en ”arbetskamrat”, dvs. roboten, precis som man hyr in personal från ett bemanningsföretag. Smart modell som vi säkert kommer att se mer av.”

 


Så kan Robotlyftet stötta företag

Är du nyfiken på vad det finns för möjligheter med simulering och vilka förutsättningar som krävs? Eller finns behov av att utforska möjligheter med automation? Kontakta oss på IDC så guidar vi dig och ditt företag genom en introduktion.

Projekt Robotlyftet främjar automation i Sveriges små och medelstora industriföretag och målet är att öka företagens kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar. Robotlyftet – stöd till automatisering i små och medelstora industriföretag. Utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering.

Läs mer om Robotlyftet

Om du vill veta mer om Robotlyftet

Hör av dig till Johan om du vill veta mer om Robotlyftet.

Industriutvecklare tillverkning

0500-50 25 15

Johan Lundahl

Industriutvecklare tillverkning

Jag började här på IDC i maj 2019 i projektet Catalyst. Sedan starten i maj har jag också blivit involverad i projekten Industriell Dynamik och Robotlyftet. Min inriktning är mot produktion och de frågor som rör det. Innan jag kom till IDC har jag under 25 år jobbat inom produktion och med olika roller, både som operatör, tekniker, ledare. och chef. Det som är så kul med att jobba på IDC är kontakten med alla företag. Att komma ut och se alla olika verksamheter i Skaraborg och kunna hjälpa till med de möjligheter och utmaningar som företagen har. Sedan finns det en fantastisk bredd på kompetensen och bra arbetskamrater här på IDC.

Förutom idrott och träning är ett av mina intressen veteranbilar och speciellt Saab. Om tid finns tar jag gärna en tur eller åker på en träff eller marknad för att leta efter just den bildel som saknas för tillfället. När jag inte jobbar umgås jag helst med min familj och våra vänner. Har jag riktig tur kan jag få med mig familjen på en tur i en av mina veteranbilar!

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 15

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Leading Lights 2023 och EIT Manufacturing

I januari 2023 intog EIT Manufacturing och Leading Lights 2023 ASSAR Industrial Innovation Arena. Under dagen låg fokus på utmaningar…

20 januari, 2023 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande

Liten insats blev till stor hjälp med Industriell Dynamik

Karlsborgs Plåtproduktion AB konstruerar kundspecifika produkter genom förädling av plåt och rör. De sätter stort värde i att integrera miljöhänsyn…

18 januari, 2023 — Lästid 4 min

Delägare | IDCs erbjudande

Nystedts om vision och kompetensutveckling

Nystedts Mekaniska är leverantör av svetsade och maskinbearbetade konstruktioner och detaljer. De är specialister på legotillverkning, ofta i korta till medellånga…

14 december, 2022 — Lästid 4 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Nu erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram, för ett begränsat…

24 januari, 2023 — Lästid 2 min