Robotlyftet – utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering

Under perioden 2019 – 2021 kan små och medelstora industriföretag i Sverige ta del av Robotlyftet – ett stöd för utvärdering och utveckling inom automation och robotisering. Robotlyftets organisation täcker hela Sverige. Företag från norr till söder får en egen regional kontakt, i Skaraborg är IDC West Sweden AB företagens kontakt.

Robotlyftet främjar automation i Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF). Projektet når ut genom nätverket IUC Sverige och dess regionala IUC-bolag i landet och i Skaraborg är det IDC West Sweden AB som är företagens kontakt. Målet är att öka företagens kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar.

– Robotlyftet är ett väldigt bra komplement till vårt Robotnätverk och till ASSARmiljön. Det är en konkret insats och en fantastisk möjlighet för våra delägarföretag att utvecklas inom automation och robotisering, säger Thomas Nilsson, VD IDC West Sweden AB.

Robotlyftet ger ditt företag:
  • Kartläggning och analys av nuvarande produktionsprocess och affärsmodell – en så kallad Förutsättningsstudie med fokus på automation och robotisering.
  • Automationscheck – ni kan ansöka om upp till 150 000 kr för att utveckla tillverkningen i ert företag mot högre grad av automatisering eller robotisering. Ni får hjälp med ansökan, och information om hur checken kan användas.
  • Utbildning i beställarkompetens. Automation och robotisering innebär investeringar. Ni får utbildning för att bli bra beställare.
  • Kunskapsmöten om robotisering och automation. Runt om i landet arrangeras seminarier och workshops som ger kunskaper, viktiga kontakter och en överblick över möjligheterna med automation och robotisering.
Röst från ett företag som fått stöd i en inledande pilotstudie:

”Vi hade sedan tidigare lokaliserat en flaskhals i vår produktion. Det blev ett verkligt lyft när vi kom med i pilotstudien och kunde diskutera vår situation med duktiga konsulter. Vi ser att vi – och övrig industri – måste effektivisera. Vi har nu en plan för en omfattande robotinvestering. Nästa steg är att söka stöd för att kunna göra en upphandling. Vi måste bli bra beställare.” Magnus Larsson, vd på Hagabergs i Laxå

Både uppstart och vidareutveckling av befintlig automation

Johan Lundahl , industriell utvecklare på IDC, kommer jobba med Robotlyftet och ser ett stort behov och även många möjligheter för den tillverkande industrin i Skaraborg tack vare det nya automationsprojektet.

-Robotlyftet kommer bidra till att hjälpa de företag som ska de första stegen mot en automation, men det är även en möjlighet för de som vill vidareutveckla redan befintlig automation. Tack vare projektets tre fokusområden: digitalisering, rätt kompetens och hållbar produktion, kan vi stötta och stärka företagen utifrån deras respektive behov. Efter sommaren börjar vi besöka företag för att göra en förutsättningsstudie.  Är ditt företag intresserade kan man kontakta mig för mer information.

 

Läs mer om Robotlyftet här


Projektet Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

 

Vill du veta mer om Robotlyftet?

Hör av dig till Johan Lundahl  om du vill veta mer om projektet.

Industriell utvecklare

0500-50 25 15

Johan Lundahl

Industriell utvecklare

Här kommer du snart kunna läsa mer om just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 15

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar
Så arbetar Skandia Elevator med agila arbetsmetoder

Delägare | Projekt

Så arbetar Skandia Elevator med agila arbetsmetoder

Vad innebär agila metoder och hur kan ett tillverkande industriföretag jobba agilt? Några av parterna i projektet UDI, nästa generations drivlinor, fick möjligheten att besöka Skandia Elevator i Arentorp för att få ta del av deras arbetsmetoder som bygger på det agila tankesättet.

5 juli, 2019

Så skapar IDC nytta för industrin i Skaraborg

IDCs erbjudande | Projekt

Så skapar IDC nytta för industrin i Skaraborg

Under vår utvecklingsdag Mitt Europa, som visar på hur EUs investeringar används och gör nytta i regionen, presenterade vi ett urval av våra insatser. Vi jobbar för att bidra till industrins utveckling och vår verksamhet styrs av Europeiska, nationella och regionala strategiska dokument, program och handlingsplaner.

5 juni, 2019

Framgångsrik förändringsledning

IDCs erbjudande

Framgångsrik förändringsledning

Dagens digitaliserade samhälle matchar inte alltid det våra hjärnor är skapade för att klara. Anna Sanderoth Vilkas, professionell coach, business…

5 april, 2019

Ansök om 700 000 kronor till forskning och utveckling Pengar

IDCs erbjudande | Information

Ansök om 700 000 kronor till forskning och utveckling

Den 1 augusti öppnar höstens ansökningsomgång av FoU-kortet Avancerat, Västra Götalandsregionens forskningsprogram för små och medelstora företag. Finansieringen är en lösning för att finansiera utvecklingsarbete.

4 juli, 2019