Inspirerande frukostseminarium om cirkulär design

IDC och SVID arrangerade tillsammans ett inspirerande frukostseminarium om cirkulär design som lockade många deltagare från näringslivet. Under morgonen fick deltagarna lära sig om cirkularitet och hur det kan bidra till positiv utveckling, ökad lönsamhet och konkurrenskraft i företagen.

Seminariet hölls i Material ConneXion Skövde och bjöd på en riklig dos av inspirerande exempel och insikter om hur näringslivet kan bidra till en positiv samhällsutveckling genom hållbarhet och cirkulär design. Anna Velander Gisslén, projektledare för cirkulär design hos SVID, inledde seminariet genom att beskriva vikten av att arbeta med cirkulär design och hur företag kan gå vidare i processen. Därefter fick deltagarna ta del av grundläggande information och inspirerande exempel inom hållbarhet och trender som påverkar näringslivet.

Hela seminariet var jättebra! Det fick oss verkligen att tänka till. Det var också skönt att få höra från ett duktigt företag som Sibab att de har liknande utmaningar som vi har, de inspirerade verkligen. Verktyget från SVID var väldigt bra, enkelt men ögonöppnande. Enda nackdelen var att vi hade velat ha ännu mer, en hel dag, det gav verkligen mersmak, säger Johan Crommert från Enströms Möbler, en av deltagarna under förmiddagen. 

Hållbara processer i inredningsprojekt och cirkulär design

Sibab var på plats och berättade om deras hållbarhetsarbete. De delade med sig av sina erfarenheter och utmaningar de har stött på under sin resa mot hållbarhet och pratade om hållbara processer i inredningsprojekt. De delade med sig av sin erfarenhet av att möjliggöra omställning från linjär till cirkulär inredning med medvetna materialval och hållbara relationer. ”Om man ska lyckas måste man lita på varandra och samarbeta tidigt i processen och bygga hållbara relationer.” Deras dragning om de olika steg de har tagit för att bli en mer cirkulär organisation inspirerade deltagarna att tänka på vad de själva kan göra för att bidra till en mer hållbar framtid.

Material ConneXion Skövde

Efter Sibabs presentation fick deltagarna en guidad tur i Material ConneXion Skövde. Det gav en inblick i de olika material som finns tillgängliga i materialbiblioteket och vad man kan göra för att använda dessa på ett mer hållbart sätt. Material ConneXion Skövde är både en utställning och en databas där det finns tusentals innovativa material. Här finns fina möjligheter för dig som jobbar med någon form av produktutveckling. Här kan du läsa mer om Material ConneXion Skövde.

Delad kunskap ger bättre effekt

Seminariet avslutades med samtal, nätverkande och en workshop, där deltagarna delade med sig av sina egna insikter om de behov och resurser som deras företag har för att fortsätta arbetet med hållbarhet. Det blev väldigt intressanta och givande diskussioner om hållbarhet och cirkularitet, möjligheter och utmaningar, mycket tack vare att deltagarna kom från vitt skilda branscher. Transparens i arbetet med hållbarhet var något som diskuterades mycket och ofta under dagen. 

– Det är tydligt att hållbarhetsfrågor påverkar oss alla och att vi kan lära oss av varandra och samarbeta branschöverskridande. Idag visade det sig verkligen att det finns många möjligheter kring hållbarhet bara man vågar testa, samverka och är prestigelös, säger Victoria Korth, industriutvecklare innovation, IDC. 

– Så kul att vi fick vara med! Så gott att få dela med oss av de utmaningar och erfarenheter vi samlar på oss i vår vardag. Delad kunskap ger bättre effekt! Säger Kristofer Jonson, inredningsarkitekt, Sibab.

Vill du dela med dig av dina erfarenheter?

Är du också intresserad av att komma och berätta för andra inom den tillverkande industrin om ditt företags utvecklingsresa inom hållbarhet eller något annat viktigt ämne på samma sätt som Sibab – hör av dig! Vi på IDC strävar alltid efter att samarbeta med företag som delar vår passion för en mer hållbar framtid.

Tack till SVID, Sibab, Material ConneXion Skövde och alla deltagare för ett fantastiskt frukostseminarium!

Bilder från frukostseminariet
Här kan du se presentationerna som drogs under frukostseminariet

Om du vill veta mer

Hör av dig till Anna eller Victoria om du vill veta mer.

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

0500-50 25 29

Anna Bruce

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 29

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

0500-50 25 18

Victoria Korth

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 18

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

Insikter med IDC | Projekt

Insikter om cirkularitet

Under ett insiktsseminarium satte vi fokus på cirkulära affärer, vad det innebär och hur de kommer att påverka vår framtid…

14 februari, 2024 — Lästid 8 min

Delägare

Delägarskapets fördelar: UW-ELASTs miljöombyte på Material ConneXion

UW-ELAST i Mariestad är Skandinaviens ledande tillverkare av formgjutna och specialbeställda produkter i solid polyuretan, de har lång och gedigen erfarenhet som…

17 november, 2023 — Lästid 5 min

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min