Hållbarhetsworkshop för Karlsborgsföretag

I Karlsborg finns sedan ett par år tillbaka en industrigrupp där deltagare från flera industriföretag träffas regelbundet och diskuterar gemensamma frågor och utmaningar. Nyligen kom de genom oss på IDC i kontakt med projektet Industriell Dynamik för att utforska hur de kan och behöver jobba med hållbarhetsfrågan.

Det är flera företag som ingår i klustret; Mölltorps gjuteri, Karlsborg Plåtproduktion, Precikap, Laminato, Nammo, Brodit och Noremech är ofta med på träffarna. Marie Nordh är VD på Mölltorps gjuteri & mekaniska verkstad, en verksamhet som gjutit och bearbetat gråjärn och segjärn samt utfört plåt- och svetsningsarbeten sedan början av 50-talet. Och hon är även med i Miljögrupp och Energigrupp som anordnas av Svenska Gjuteriföreningen, där har hon fått ökad förståelse för att fler och fler krav kopplat till hållbarhet kommer att bli aktuella framöver.

Marie Nordh, vd, Mölltorps Gjuteri & Mekaniska Verkstad

– Vi lyfte frågan i vår industrigrupp och landade i att vi skulle höra med IDC om det fanns hjälp att få, så jag hörde av mig till vår kontaktperson Johan Lundahl och frågade om hjälp. Han tipsade om ID-nätverket som erbjuder företag kostnadsfri rådgivning och vi tyckte det lät som en bra början, säger Marie Nordh, vd, på Mölltorps gjuteri & mekaniska verkstad.

Workshop i hållbarhet och mätmetoder

Marie ringade tillsammans med vår industriutvecklare Johan Lundahl in behovet av att fördjupa sina kunskaper i hållbarhet i stort och olika mätmetoder att jobba med. Via expertnätverket i projektet Industriell Dynamik fick de kontakt med Christin Vännman, innovationsledare vid RISE Research Institutes of Sweden. Christin bjöd in till en digital workshop för alla företag i industrigruppen och Terje Andersson, projektledare och hållbarhetscoach på RISE höll i föreläsningen.

Terje Andersson, projektledare och hållbarhetscoach på RISE.

Terje har mångårig erfarenhet från ledande befattningar inom näringslivet och jobbar idag som projektledare och coachar inom hållbarhetsfrågor. Han har coachat många små och medelstora företag i omställningen till ökad hållbarhet och cirkulär ekonomi. Och han är en återkommande workshopledare och coach i olika projekt inom hållbarhet i syfte att minska företagens hållbarhetsbelastning och öka sin konkurrenskraft.

– Vi höll på en förmiddag och den återkoppling jag har fått från de som deltog är att alla tyckte det var jättebra. Både innehållsmässigt i det att vi lärde oss väldigt mycket om hållbarhet på relativt kort tid, och att Terje var en otroligt bra föreläsare som gjorde det begripligt och konkret på ett riktigt bra sätt, berättar Marie efter workshopen.

Hållbar utveckling i fokus

Företagen fick under workshopen ökad förståelse för att hållbarhet är en läroresa. Det startar i förståelse och vilja, nästa steg blir att undersöka och mäta saker som avfall, spill, elförbrukning, omarbetningar och annat vi kan påverka i den egna verksamheten. Under workshopen fick företagen ökad kunskap i frågor kring hållbar utveckling, strategiska ramverk, koldioxidekvivalenter och aktuella regelverk för hållbarhetsarbetet. Deltagarna fick även möjlighet att reflektera kring hur de kan tillämpa cirkulär ekonomi i den egna verksamheten. De uppmanades att tänka utifrån ett närhetsperspektiv och ta hjälp av olika stödaktörer som kommun och IDC i arbetet.

– Det bästa med workshopen var att tips om verktyg för hur vi ska agera när vi får frågan från kunder. Självklart behöver vi följa lagar men det kommer oftast inte upp på bordet förrän någon kund frågar efter det. Vi är flera företag som redan fått frågor från kunder och här fick vi bra svar på hur vi kan tänka och svara i de frågorna, säger Marie Nordh.

Flera möjligheter framåt – industrigruppen tar nästa steg tillsammans

Industriell Dynamik kommer under våren 2024 erbjuda ytterligare fördjupning för de enskilda företagen som deltog i workshopen i form av individuell rådgivning. Läs mer om Industriell Dynamiks erbjudande här.

– Industriell Dynamik är en fantastisk möjlighet för företag och industrigruppen i Karlsborg har verkligen nyttjat möjligheterna på ett bra sätt. Hållbarhetsfrågor är ett av alla områden som företag kan få stöd inom, andra exempel är teknikutveckling, kompetensförsörjning, idéskapande, tjänsteinnovation, AI, arbetsorganisering, affärsmodeller, mångfald och internationalisering, berättar Johan Lundahl, industriutvecklare, IDC.

Står du inför en utmaning och behöver experthjälp?

Johan Lundahl, industriutvecklare, IDC

Johan Lundahl ser till att du kommer i kontakt med rätt person för just din utmaning. Han är tillsammans med Tobias Björck kontaktperson för Industriell Dynamik på IDC i Skaraborg.

Små och medelstora företag har därigenom möjlighet att få upp till åtta timmars gratis rådgivning. Med den expertis som finns inom Industriell Dynamik kan vi tillsammans effektivisera din tillverkning och dina processer. Du kan även få hjälp med allt från omvärldsbevakning, EU-direktiv, standarder, export/import och patent till EU-ansökningar och regional/nationell finansiering, hitta dina agenter, leverantörer och andra affärspartners i Sverige och utomlands.

Läs mer om Industriell Dynamik


Industriell Dynamik finansieras av Västra Götalandsregionen som arbetar aktivt med att samordna och finansiera projekt som stimulerar kompetensutveckling, innova­tionskraft och affärsmöjligheter för näringslivet i Västra Götaland. Allt i nära samverkan med universitet, högskolor, kommuner, organisationer, näringsliv samt statliga och internationella organ.

Västra götalandsregionen logotyp

Om du vill veta mer

Hör av dig till Johan eller Tobias om du vill veta mer.

Industriutvecklare tillverkning | Resurseffektiv Produktion & Cirkularitet

0500-50 25 15

Johan Lundahl

Industriutvecklare tillverkning | Resurseffektiv Produktion & Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 15

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

0500-50 25 14

Tobias Björck

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 14

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Information

Säkra din plats i IUC montern på Elmia Subcontractor 2024!

Elmia Subcontractor är norra Europas största underleverantörsmässa och mötesplatsen för företagen inom tillverkande industrin, deras kunder och leverantörer. Här finner…

26 mars, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Nätverk

Nätverk med fokus på framtidens drivlinor

I våra nätverk får du möjlighet att träffa personer med liknande yrken för erfarenhetsutbyte och utveckling. Det nyaste av våra…

16 januari, 2024 — Lästid 2 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Elicom tar utvecklingskliv för ökad attraktivitet

Elicom, grundat 1988, är en av Sveriges ledande samarbetspartner inom elektrifiering och automation för industri, VA och offentlig verksamhet. I…

16 januari, 2024 — Lästid 7 min