Autokaross i Floby erhåller prestigefylld Ford-certifiering

I september får Autokaross i Floby, som första svenska företag, ta emot en Ford-certifiering. Den här certifieringen, Fords QVM, innebär att de har klarat högt ställda kvalitetskrav av påbyggnationer och monteringsprocesser.

Patrik Kåhre, VD på Autokaross berättar om bakgrunden och vad som är viktigt att tänka på inför en certifiering.

Certifiering för kvalitetsstyrt arbete

Autokaross jobbar med flera stora bilmärken så som Mercedes, Ford, Volkswagen, Nissan med flera och är marknadens ledande leverantör av påbyggnader för lätta transportbilar. Idag har det blivit allt vanligare att biltillverkarna vill ha ett globalt avtal med certifieringskrav mot sina underleverantörer, oavsett vad för påbyggnadsdelar som tillverkas. Jobbet blir på så vis mer kvalitetsstyrt. För Autokaross är Ford-certifieringen en del i deras utveckling för att säkra framtida beställningsuppdrag.

Maskinbearbetning

Autokaross är först ut i Sverige med en Ford-certifiering.

Hur lång tid tog det att göra certifieringen?

Vi är först ut i Sverige med denna certifiering som inte tog allt för lång tid. Vi startade i juni och blev klara i augusti. Då vi sedan innan är certifierade enligt bland annat Mercedes och Volkswagen har vi processerna klara och tack vare det gick certifiering väldigt smidigt.

Vad är det första steget innan man kommer så här långt?

Det viktigaste är att ha fungerande interna processer, vi har ett verksamhetssystem som vi följer och gör inget utöver det. Vi utvecklar hela tiden systemet och låter processen leda oss i arbetet och inte tvärt om. Till grund för allt ligger en ISO certifiering som vi uppdaterade till den nya standarden för 2018 nu i våras.

Ford-certifieringen säkrar framtida beställningsuppdrag för Autokaross.

Vad är den största utmaningen under en certifieringsprocess?

Den största utmaningen har de anställda som ska följa monteringsprocessen. Att klara en certifiering är en sak. Att utmana processen som är levande och utveckla den med tiden för att få det bästa utfallet, är den stora utmaningen. Den här certifieringen visar vilken hög kompetens alla medarbetare på Autokaross har, vilket vi väldigt stolta över.

Vad ger certifieringen för möjligheter och effekter för framtiden?

Det ger Ford en trygghet i att lägga över uppdrag på oss då vi är en auktoriserad leverantör. Det kommer även ge oss möjligheter för merförsäljning då vi nu finns i deras system och vi kommer föra en dialog med dem på ett annat sätt.

 

Fördelen med denna certifiering är att det ökar chanserna för merförsäljning då Ford är trygga i att vi följer de krav på rutiner och processer de ställer.

Patrik Kåhre, VD Autokaross,  om vilka möjligheter en certifiering kan ge.

Har du något råd till den som själv funderar på att ansöka om en certifiering av något slag?

Grunden i allt arbete är att ha stabila processer. Att ständigt se över processerna och bli trygga i dem, utmana dem och förbättra dem. Det är viktigt inte minst vid nyrekryteringar då det underlättar introduktionen och minskar riskerna för kvalitetsbrister. Är man osäker i sitt jobb inför en certifiering ska man absolut ta kontakt med andra kollegor i branschen, här omkring finns många som är erfarna och duktiga!

100-årsjubileum

Lagom till Ford-certifieringen har Autokaross firat 100-årsjubileum. Den 8 september hade de tillsammans med Floby Rescue öppet hus. Hur gick det?
-Intresset var fantastiskt stort, vilken respons vi fick. Vi kom överens med Floby Rescue att vi skulle fira tillsammans och vi hade cirka 1000 besökare sammanlagt under dagen. Pricken över i var en stor personalfest på kvällen för alla medarbetare, ägare och styrelse där vi var 230 personer som firade tillsammans!

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Medarbetare

Just nu söker vi medarbetare - vill du växa tillsammans med oss?

IDC West Sweden AB är ett utvecklingsbolag för människorna i Skaraborgs tillverkande industri. Vårt uppdrag är att stärka konkurrenskraften och…

2 maj, 2023 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Nya material på Material ConneXion Skövde

På Material ConneXion Skövde, som både är en utställning och en databas, finns tusentals innovativa material uppställda. Man får löpande leveranser…

14 maj, 2023 — Lästid 2 min

Delägare | Projekt

Inredningssnickeriet tar hållbarhet till nästa nivå

Sibab grundades 1984 och hette då Snickarna i Blikstorp AB. Verksamheten startades med ambitionen att göra förstklassiga snickeriarbeten och inredningar…

24 maj, 2023 — Lästid 7 min

Delägare | Projekt

Wellpappfabriken med hållbarhet i fokus

Crispo Paper i Tibro är en wellpappfabrik som producerar miljontals förpackningar till svenska företag varje år. Företaget startade 2009 och…

22 mars, 2023 — Lästid 4 min